Jak si udržet štíhlou postavu? Po těchto 5 jídlech zaručeně nepřiberete

  • Jak si udržet štíhlou postavu? Po těchto 5 jídlech zaručeně nepřiberete
    24. července  2023 
     06:00

    Řeší to neustále mnoho žen. A zejména během plavkové sezony je tento problém palčivější než kdykoliv jindy. Řeč je o hledání a výběru vhodných letních pochoutek, které lahodí chuťovým pohárkům. Podmínkou ovšem je moct si je vychutnat bez výčitek, protože nezpůsobují příbytek na váze. Marné pátrání je možná u konce. Přinášíme vám pět tipů na pokrmy, které rozhodně neuškodí vaší štíhlé postavě. A dokonce si je můžete bez obav dopřávat i večer…

  • Tvaroh a řecký jogurt

    Autor: iStock

    Mléčné výrobky vám budou díky vysokému obsahu vápníku a bílkovin dobrým přítelem i při snaze shazovat přebytečná kila. Večer si tvaroh a řecký jogurt můžete dopřát také, ale spíše se to hodí ve chvíli, kdy se snažíte si váhu udržet. V takovém případě jde o ideální večerní pochoutku, kterou si můžete beze strachu dopřávat dokonce pravidelně. Oba zmíněné mléčné výrobky vám pomohou vybudovat a udržet svalovou hmotu. Navíc neobsahují mnoho tuků ani sacharidů a jako bonus vás díky obsahu kaseinu nadlouho zasytí. K snídani si pak už tvaroh i řecký jogurt může každý dopřávat dle libosti. Kombinacím tvarohu a jogurtu jak naslano, tak nasladko se meze nekladou. Jenom v nočních hodinách pozor na ovocný cukr.

    VIDEO: Která potravina se nikdy nezkazí? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí? • VIDEO: Videohub

  • Celozrnné pečivo se sýrem či šunkou

    Autor: iStock

    I v případě, že se snažíte zhubnout, nemusíte se pečiva ani mouky bát. Ale pozor, záleží na tom, o které jde. Nejvhodnější jsou celozrnné a žitné pečivo a mouka, protože obsahují na rozdíl od klasického bílého pečiva řadu cenných živin. Když tedy žitný nebo celozrnný chléb doplníte nízkoprocentním sýrem a více než 90% šunkou, přidáte také zeleninu, máte nachystanou zdravou a vyváženou večeři nebo večerní svačinu.

  • Zeleninové placky a saláty

    Autor: iStock

    Bez obav, kdykoliv vás honí mlsná, můžete konzumovat zeleninu, která obsahuje nespočet cenných vitaminů a zdraví prospěšných látek. A jako příjemný bonus neobsahuje téměř žádné kalorie. Abyste si jídelníček trochu zpestřila, můžete si doma připravit třeba odlehčené zeleninové placky nebo lehký salátek. K zelenině, na které si můžete pochutnávat téměř v kteroukoliv denní i noční hodinu bez výčitek, patří třeba mrkev, ledový salát, kapustičky, špenát, hrášek nebo brokolice.

  • Vejce naměkko i natvrdo

    Předchozí zmiňované celozrnné pečivo můžete obohatit i ve večerních hodinách nejen sýrem, ale také vejcem. Připravte si ho, jak je libo – naměkko nebo natvrdo. Vejce jsou totiž hojným zdrojem prospěšných bílkovin a zdravých tuků. Všechny látky v nich obsažené navzdory mnohým mýtům a předsudkům podporují hubnutí. Ale pozor! Vejce mají dokonce ještě jednu zázračnou vlastnost – pomáhají navodit rychlejší pocit sytosti a mimo to snižují kalorickou hodnotu následně konzumovaných pokrmů. Dalo by se tak snadno říct, že díky přidání vejce k pokrmu budete hřešit o maličko méně. Vedle toho mají vajíčka ještě jednu super vlastnost. Zlepšují kvalitu spánku díky obsahu aminokyseliny jménem tryptofan. Jediné, co nejen před spaním raději vynechte, jsou smažené pokrmy z vajec, například míchaná vajíčka nebo volská oka.

  • Dokonalé mlsání k televizi? Jednoznačně ořechy!

    Pokud hledáte, co si dát ke sledování filmu dobrého, a nechcete ani za nic sáhnout po mastných brambůrkách a dalším nezdravém mlsání, připravte si k ruce rozmanité druhy oříšků. Ideálně by měly být nesolené a nepražené. Oříšky jsou totiž bohatým přírodním zdrojem zdraví prospěšných tuků i bílkovin, takže jejich konzumace je vhodná i při dietě. Hlídají váš krevní cukr, aby byl stále v normě, a tím napomáhají zdravému hubnutí. Jen si dejte pozor na jejich množství. Ořechy jsou poměrně dost kalorické, proto vám v denním příjmu postačí večer pouze jedna hrstka na chuť k televizi.

/
Autor: Tereza Brožová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji