Velikonoční cukroví: Upečte si zajíčky, perníčky i velikonoční muffiny

31. prosince 2017 | 15:12

Veselé velikonoční cukroví by na jarní tabuli rozhodně nemělo chybět. Udělá radost nejen vašim dětem, ale také vám. A ještě navíc skvělé chutná! Vyzkoušejte velikonoční zajíčky, muffiny nebo perníčky. Uvidíte, že z talíře zmizí rychlostí blesku!

Kromě tradičního beránka, mazance a barevných kraslic k Velikonocům patří také veselé a chutné cukroví. Podívejte se na nejlepší recepty na velikonočního zajíčka, muffiny a perníčky!

Velikonoční zajíčci

Suroviny:

200 g hladké mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
podle chuti hrst rozinek nebo čokoládových peciček
250 g měkkého tvarohu
1 větší vejce
100 g krupicového cukru
1-2 sáčky vanilkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
100 ml slunečnicového oleje
máslo na vymazání formiček
případně moučkový cukr a cukrová poleva v tubičkách na ozdobení

Postup:

Ve větší míse smícháme prosátou mouku dohromady s kypřícím práškem, rozinkami nebo čokoládou. Tvaroh pro prošleháme s vejcem, oběma druhy cukru a vanilkou a vmícháme olej. Vše vlijeme suchým přísadám.

Promícháme, rozdělíme do dvou formiček a pečeme v troubě předehřáté na 180-190°C zhruba dvacet minut, dokud nebude špejle zapíchnutá uprostřed suchá.

Poté vyjmeme z trouby, necháme chvíli chladnout ve formě a následně vyklopíme. Podle chuti ozdobíme polevou nebo pocukrujeme.

Velikonoční muffiny

Suroviny:

80 g máslo
120 g cukr
2 ks vejce
2 lžíce skořice - mletá
280 g hladká mouka
200 ml zakysaná smetana
prášek do pečiva 1/2
1 hrst oříšky

Poleva

200 g pomazánkové máslo
125 g máslo
450 g moučkový cukr
čokoláda čokoládová vajíčka na ozdobu

Postup:

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a pak jej utřeme s cukrem, vejci a skořicí. Vmícháme prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a nakonec do těsta přidáme zakysanou smetanu a oříšky podle libosti. 

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a naplníme je do dvou třetin těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi dvacet minut. 

No polevu smícháme pomazánkové  máslo s rozměklým máslem a přidáme moučkový cukr. Šleháme tak dlouho, dokud není poleva nadýchaná. Muffiny můžeme také ozdobit pomocí rozinek, kdy za jejich pomoci vytvoříme oči a čumáček.

Velikonoční perníčky

Suroviny:

300 g máslo
800 g hladká mouka
4 ks vejce
1 dl mléko
1 lžička skořice
10 ks hřebíček
300 g med
badyán
kakao
anýz
2 lžička jedlá soda
300 g cukr krupice

Postup:

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promícháme, přidáme mléko a všechno koření. Znovu promícháme, přidáme mouku a sníh, který jsme si vyrobili z bílků. Vše dobře zpracujeme, uděláme bochníček a vložíme jej do moukou vysypané nádoby. Přikryté těsto necháme odpočívat nejméně dvanáct hodin. 

Jakmile bude těsto dostatečně uležené, vyválíme ho na tloušťku asi tři a čtyři milimetry a začneme vykrajovat různé tvary. Pokud je už dál nebudete zdobit, nezapomeňte je před pečením potřít vejcem. 

Recepty na mazanec, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka se dočtete ZDE >>>

Autor: red
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile