Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ani zázračná dieta, ani jídelníček: Kvalitní spánek zamává s kily! Jak ho docílit?

  • zdraví
    12. září 2023 | 06:00

    Tentokrát pro vás nemáme sestavu cviků ani dietní jídelníček. Bude vám stačit si jít jen včas lehnout a dobře se vyspat. A kila půjdou dolů!

    To, že spánek hraje výraznou roli ve zdraví, bezpochyby víte. Ale že dokáže opravdu hodně ovlivnit i hubnutí? Pojďme se podívat na to, co se v těle všechno děje, když máte spánku málo. To vše vám pak brání v tom, aby vám ručička či čísla na váze ukazovaly méně než doteď.

  • Co se děje v noci?

    Spánek je fyziologický stav, během kterého váš organismus odpočívá. Dochází během něj k obnově buněk, regeneraci tělesných tkání, posilování imunitního systému a dalších. Zároveň je nezbytný pro udržení duševního zdraví.

  • Rozhozený metabolismus

    Znáte to sama, když spíte pár hodin nebo se převalujete či budíte, máte druhý den mnohem větší hlad než obvykle. Tělo potřebuje na fungování prostě víc energie. Nedostatek spánku může ovlivnit metabolismus a hormonální reakci, což vede ke zvýšení chuti k jídlu, především na to nezdravé.

  • Hormonální nerovnováha

    Nedostatek spánku ovlivňuje také hladinu hormonů, které regulují pocity sytosti a hladu. Méně spánku může zvýšit hladinu ghreolinu (hormonu hladu) a snížit hladinu leptinu (hormonu sytosti), což zvýší apetit. A rozhodit si hormony rozhodně není šťastná záležitost, zvlášť když se snažíte hubnout.

  • Psychická nepohoda

    Nedostatek spánku může zvýšit stresovou hladinu a ovlivnit psychickou pohodu. To může mít za následek přejídání. Mnoho lidí reaguje na stres konzumací potravy jako způsobem, jak se uklidnit nebo najít útěchu. A že v takové chvíli nesáhnete po mrkvi, ale čokoládě, si asi povídat nemusíme.

  • Nechuť sportovat

    Probdělá noc vám na energii rozhodně nepřidá, ba naopak. A vaše plánovaná lekce pilates nebo výklus s kamarádkou berou zasvé. Motivace k fyzické aktivitě je pryč a s ní i možnost zvýšit kalorický výdej – důležitý pro hubnutí. Kvalitní spánek vám naopak energii dodá. Pak už stačí mít vůli a vyrazit.

  • Špatná regulace hladiny cukru v krvi

    Nedostatek spánku může mít negativní vliv na citlivost na inzulin, což může přispět ke vzniku inzulinové rezistence a následně ke zvýšenému riziku vzniku diabetu 2. typu a problémů s hladinou cukru v krvi. Inzulin umožňuje buňkám v těle vstřebat glukózu (cukr) z krve a využít ji jako zdroj energie. Pokud dochází k inzulinové rezistenci, buňky postupně ztrácejí schopnost adekvátně reagovat na inzulin a vstřebávat glukózu. Hladina cukru v krvi tedy zůstává vyšší, než je zdrávo, což může vést k různým zdravotním problémům včetně diabetu.

  • Zdravá váha

    Celkově tedy lze říci, že kvalitní spánek je důležitý pro udržení správného metabolismu, hormonální rovnováhy a psychické pohody, což pozitivně ovlivňuje vaši schopnost dosáhnout zdravé váhy a udržet si ji. Tak pokud jste se právě rozhodla, že půjdete dřív spát nebo vynecháte pravidelnou skleničku ginu s tonikem, tleskáme. Jako u všeho je potřeba si zvyknout a uvidíte, že to půjde. Všechny různé výkyvy vám dají sbohem.

  • 6 tipů, jak se dobře vyspat

    DÉLKA: Většina dospělých by měla cílit na 7–9 hodin kvalitního spánku každou noc. Někomu stačí míň, jinému více, vnímejte, co prospívá vám.

    PRAVIDELNÝ REŽIM: Snažte se chodit spát a vstávat v pravidelných intervalech každý den, i o víkendu. To pomáhá udržet biologický rytmus a dobře spát.

    TEMNO A TICHO: Vytvořte v ložnici chlad, ticho a tmu. Ztlumte osvětlení už dvě hodiny před spaním. Obezřetná buďte i na modré světlo. Má stejnou vlnovou délku jako to během dne a potlačuje v mozku produkci melatoninu, který nám pomáhá s usínáním. Vypněte mobily, počítače i televizi a dobrou!

    VEČER OMEZTE ALKOHOL: Sama dobře víte, že se vám po větším množství alkoholu sice zpočátku spí dobře, ale vzbudíte se ve tři ráno a špatně znovu usínáte. Vyhněte se konzumaci kofeinu a alkoholu pár hodin před spaním. Tyto látky narušují kvalitu spánku.

    VYHNĚTE SE TĚŽKÉMU JÍDLU: Aby vaše tělo stihlo všechno strávit, než jdete spát, a mohlo tak odpočívat a „nemakat“, chce to jen lehkou večeři.

    RELAXACE PŘED SPANÍM: Pokud nepadáte do postele úplně grogy a dělá vám problém usnout, vytvořte si rutinu relaxace. To může zahrnovat čtení, poslech hudby, jógu nebo meditaci… Vyhněte se aktivitám, které by mohly zvýšit úzkost nebo stres.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: bla
Klíčová slova:  spánek, zdraví, TĚLO, zdraví a nemoci
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...