Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nevyhazujte slupky od banánů! Mají zázračné účinky

  • Nevyhazujte slupky od banánů!
    28. srpna 2023 | 06:00

    Většina z nás slupky od banánů automaticky vyhazuje do odpadkového koše. Koho by také napadlo, že mají takové využití! Dokážou oživit šatník, rozzářit vaši pleť i pomoct od některých zdravotních problémů. 

  • 1. Regenerace chodidel

    Autor: iStock.com

    Banánové slupky jsou bohaté na vitaminy A, B, C i D, umí proto zázraky se suchou a svědivou kůží na nohou. Dopřejte popraskaným patám obklady ze slupek od banánů. Pro lepší účinky je dobré opakovat kúru každý den po celý jeden týden. Už nebudete potřebovat žádné drahé krémy na nohy.

  • 2. Konec kruhů pod očima

    Autor: iStock.com

    Existuje důvod, proč se tolik kosmetických a pleťových produktů vyrábí s banánovou tinkturou. Banány jsou skvělé pro rozjasnění a zjemnění pokožky, protože jsou plné vitaminu E, o kterém je známo, že napomáhá od tmavých skvrn a drobných jizviček. Slupky mají také skvělé hydratační schopnosti, a zbaví vás tak kruhů pod očima po namáhavém dni či probdělé noci. Nakrájejte slupku na menší kousky a umístěte je na obličej. Nechte působit až 30 minut, poté opláchněte každodenním čisticím prostředkem a sledujte rychlé výsledky.

     

    VIDEO: Zázračné aktivní uhlí: Vybělí zuby, zabrání pocení a zbaví vás akné

    Video se připravuje ...
    Zázračné aktivní uhlí: Vybělí zuby, zabrání pocení a zbaví vás akné • VIDEO: Facebook

  • 3. Na hmyzí bodnutí i kousnutí

    Autor: iStock.com

    Banánové slupky přirozeně snižují otoky a zmírňují záněty, jsou proto užitečné i na kousance od hmyzu. Vnitřkem slupky jednoduše přetřete kousnutí od komára nebo štípance od včel a během dne to několikrát opakujte. Nepříjemné svědění, štípání a otok budou brzy na ústupu. Tato přírodní metoda v boji proti hmyzímu kousnutí je skvělá i pro naše nejmenší. Pokud vyrážíte do přírody, nikdy si nezapomeňte do batohu přibalit pár banánů.

  • 4. Léčba akné

    Autor: iStock.com

    Jak vyzrát na akné? Tuto otázku si pokládají denně miliony lidí. Známe ale jeden přírodní způsob, který by vám možná mohl pomoct. Banánové slupky obsahují velké množství zinku a ten, jak jistě víte, pomáhá v boji proti aknózní pleti poměrně úspěšně. Zkuste si vnitřkem slupky potírat postižené místo na pleti a během týdne byste měli pozorovat znatelný rozdíl. 

    VIDEO: Péče o pleť i planetu: Udržitelná a čistá kosmetika

    Video se připravuje ...
    Péče o pleť i planetu: Udržitelná a čistá kosmetika • VIDEO: Videohub

  • 5. Zamezení růstu bradavic

    Autor: iStock.com

    Někteří lidé uvádějí, že se díky slupkám od banánů zbavili dokonce bradavic na chodidlech. Každý večer před spaním přiložili kousek slupky na bradavici a přelepili náplastí. Nechali působit celou noc a každý večer toto opakovali. Po třech týdnech prý nejsou pro bradavicích ani stopy!

  • 6. Odstranění zadřených třísek

    Autor: iStock.com

    Některé třísky je snadné vyndat, pokud ale máte uslzené dítě s téměř mikroskopickým kouskem dřeva zabodnutým hluboko v ruce, může to být vážný problém. I v tomto případě zkuste banánovou slupku! Stačí přilepit kousek slupky přes třísku vnitřní stranou dolů a nechat působit půl hodiny. Kůže změkne, tříska se posune směrem nahoru, a vy ji tak lehce a bezbolestně vytáhnete. 

    VIDEO: Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavou

    Video se připravuje ...
    Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavou • VIDEO: Videohub

  • 7. Vybělení zubů

    Autor: iStock.com

    Profesionální bělení zubů vás může stát tisíce korun. Věděli jste ale, že přirozeně se vyskytující minerály obsažené v banánových slupkách jsou perfektní na odstranění zubních skvrn? Po dobu čtrnácti dnů si před každým čištěním naneste dužinu ze slupky na zuby a nechte deset minut působit. Potom si vyčistěte zuby běžnou zubní pastou. Možná se budete divit, jakých výsledků dosáhnete bez agresivních chemikálií, které se při běžném bělení používají.

  • 8. Hnojivo pro rostliny

    Autor: iStock.com

    Pokud vypadají vaše květiny trochu nevýrazně a unaveně, zkuste k nim přihodit kousky nakrájené banánové slupky. Dobře funguje i odvar ze slupek, kterým se květina jen lehce zalije. Po pár dnech se živiny dostanou přímo do těla květin a ty budou vypadat zářivě a zdravě!

    VIDEO: Jak vyčistit připálený hrnec, plech i pekáč? Pomůže obyčejná sůl nebo olej!

  • 9. Leštění obuvi

    Autor: iStock.com

    Zapomeňte na krém na boty. Nejlepší péčí pro koženkovou obuv je obyčejná slupka od banánu. Potřete boty slupkou, přeleštěte hadříkem a z lesku vám bude přecházet zrak. Nejlepší jsou nazelenalé, nedozrálé banány.

  • 10. Kulinářské umění

    Autor: iStock.com

    Věděli jste, že se slupky přidávají do pekáče, aby se maso nevysušilo? A to není jediné jejich využití v kuchyni. Je ale potřeba je před vařením pořádně umýt! Můžete je hodit do mléčného koktejlu nebo si z nich uvařit čaj plný vitaminů a živin. Je to zkrátka pochoutka.

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...