Taky nemáte v horku chuť na žádné těžké jídlo, natož večer? Přesto se nemusíte odbývat nebo chroustat samotné listy zeleného salátu. Osvěžit vás může dokonce i teplé jídlo. A to, že jde zároveň o dietní jídlo, berte jako bonus. Tipy jsme pro vás našli mimo jiné na webech Eating Well a Shape.
Vyberte si letní recept:
1. Thai salát s grilovaným masem
2. Cuketové špagety s kuřecím masem
3. Grilovaný losos s rajčaty a bazalkou
4. Středomořská sekaná
5. Pikantní kuskus v rajčatech
6. Chřestová pizza
7. Hovězí s tortillou
Thai salát s grilovaným masem
Budete potřebovat (na 4 porce):
700 g steaku – rib eye
1/4 šálku limetkové šťávy
1/4 šálku rybí omáčky
1/2 lžičky cukru
1 malou hlavičku salátu
1/2 šálku máty
1/2 šálku koriandru, listy
1 okurku nakrájenou na tenké plátky
250 g cherry rajčat rozkrojených na polovinu
1/4 červené cibule nakrájené na tenké plátky
sůl
rostlinný olej
Postup:
1. Steak osolte a dejte stranou. Rozehřejte plyn, gril na dřevěné uhlí nebo grilovací pánev na opravdu vysokou teplotu. Steak potřete olejem a ogrilujte dle chuti, středně propečený steak potřebuje asi 4 až 5 minut z každé strany. Přendejte ho na prkénko a nechte "odpočinout" po dobu nejméně 5 minut.
2. Mezitím si v malé misce metličkou rozšlehejte limetkovou šťávu s rybí omáčkou a cukrem.
3. Do velké mísy natrhejte na kousky salát, přidejte natrhanou mátu a lístky koriandru. Pak přisypejte nakrájené okurky, rajčata a červenou cibuli.
4. Ze steaku odřízněte přebytečný tuk a přes vlákna ho nařezejte na plátky. Vyteklou šťávu přidejte do dresinku a zamíchejte. Salát v míse pokropte 4 lžícemi dresinku a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více dresinku. Připravený salát rozdělte na čtyři porce, každou pak doplňte plátky masa. Před podáváním maso ještě přelijte dresinkem.
Cuketové špagety s kuřecím masem
1 cuketa
1 konzerva bílých fazolí
1/4 šálku čerstvé bazalky
1 lžíce panenského oleje
1 polévka citronové šťávy
1 lžíce vody
špetka vody
kuřecí prsa
Postup:
1. Oškrábejte cuketu a nakrájejte ji na drobné plátky podobné špagetám.
2. Vezměte fazole, bazalku, olej, citronovou šťávu, vodu a sůl a vše vhoďte do mixéru. Umixujte z toho pyré.
3. Na pánvi si na troše olivového oleje orestujte kuřecí prsa a okořeňte dle chuti.
4. Nyní už stačí naservírovat cuketové špagety s pyré a kuřecím masem a můžete podávat večeři!
Grilovaný losos s rajčaty a bazalkou
Budete potřebovat:
2 filety lososa
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1/4 šálku najemno nakrájené bazalky
2 rajčata nakrájená na tenké plátky
pepř
Postup:
1. Rozmačkejte česnek a sůl na prkénku tak, aby vytvořily pastu. Dejte do mističky a smíchejte s olejem.
2. Osolte filety a položte je na pečicí papír kůží dolů. Poté je potřete směsí česneku s olejem a nahoru položte bazalku. Nakonec filety přikryjte rajčaty.
3. Lososa vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 12 minut.
Středomořská sekaná
Budete potřebovat:
2 lžíce olivového oleje
1/4 šálku jemně nakrájené červené papriky
1/4 šálku jemně nakrájené červené cibule
1/4 šálku jemně nakrájených oliv
500 g libového mletého krůtího masa
2 lžíce jemně nakrájené petrželky
2 lžíce jemně nakrájené bazalky
1 vaječný bílek
1/4 šálku strouhanky
1/4 šálku sýru feta
pepř podle chuti
Postup:
1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte červené papriky, cibuli, olivy a osmahněte.
2. Směs přesypejte do misky, přidejte maso, petržel, bazalku, bílek, strouhanku, fetu a pepř. Vše smíchejte dohromady.
3. Vytvořte malé bochníčky nebo válečky, dejte je na pekáč a do trouby.
4. Pečte po dobu 40 minut.
5. Servírujte s dušenou zeleninou nebo hnědou rýží.
Pikantní kuskus v rajčatech
Budete potřebovat:
8 velkých rajčat
1 polévková lžíce olivového oleje
1/2 šálku mandlí nasekaných na plátky
1 malý lilek nakrájený na kostky
1 lžička mletého koriandru
1/2 lžičky mletého římského kmínu
špetka skořice
1 šálek zeleninového vývaru
1/2 šálku kuskusu
2 lžíce nasekané čerstvé máty
1/2 šálku nasekaných sušených meruněk
1 lžička harissa pasty
Postup:
1. Odřízněte vršek rajčat a vnitřek vydlabejte.
2. Vnitřek rajčat si dejte na stranu a přeceďte šťávu tak, abyste propasírovali tvrdý vnitřek a odstranili semínka. Vnitřek rajčat lehce osolte. Poté je postavte vzhůru nohama, aby vykapal všechen vnitřek.
3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte na něj mandle, ty dozlatova orestujte. Poté je odsypejte stranou a opečte lilek, dokud není křehký. Vmíchejte koriandr, kmín, skořici a za stálého míchání povařte.
4. Mezitím si připravte dle návodu kuskus.
5. Do pánve s lilkem přilijte vývar a přidejte kuskus. Vše za stálého míchání přiveďte k varu. Poté sundejte z ohně a nechte pět minut odstát. Zastudena přidejte opečené mandle, mátu a meruňky, vše důkladně promíchejte. Nakonec vše spojte harissa pastou.
6. Opatrně vložte do rajčat a jídlo můžete servírovat!
Chřestová pizza
Budete potřebovat:
450 gramů těsta na pizzu, nejlépe celozrnného
2 proužky slaniny
3/4 hrnku nakrájené šalotky
450 gramů nakrájeného chřestu
4 velká vejce
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky pepře
1 šálek strouhaného sýru čedar
Postup:
1. Rozválejte si těsto na pizzu, položte jej na pečicí papír a dejte do trouby zapéct zhruba na 8 minut, než bude křupavé.
2. Mezitím si orestujte slaninu na troše olivového oleje. Poté přidejte na pánev šalotku a osmahněte ji dohněda. Nakonec přidejte chřest a vařte za stálého míchání zhruba 2 až 3 minuty, dokud nezměkne.
3. Na upečené těsto položte zeleninu a navrch naskládejte slaninu.
4. Rozšlehejte vejce, přidejte sůl a pepř a zeleninu se slaninou tím zalijte. Snažte se, aby vám vejce nepřetekla přes okraj pizzy.
5. Posypte sýrem a dejte zapéct, dokud se vejce a sýr neroztaví.
Hovězí s tortillou
Budete potřebovat:
1 lžíce olivového oleje
1 lžička kmínu
1 stroužek česneku
200 gramů hovězího nakrájeného na kostičky
1 a 1/2 šálku nakrájené zelené a červené papriky
1/2 nakrájené cibule
2 celozrnné tortilly
4 lžíce salsy
2 lžíce zakysané smetany
Postup:
1. Rozehřejte v pánvi olivový olej.
2. Nudličky steaku posypte kmínem a česnekem a hoďte na pánev a orestujte.
3. Přidejte pepř a cibuli a vařte cca 8 minut.
4. Přesypte do misky a přidejte salsu a zakysanou smetanu.
5. Celou směs poté zabalte do tortilly.