7 lehkých večeří, které přijdou vhod v horkých dnech

7 lehkých večeří, které přijdou vhod v horkých dnech
25. července  2024 
 06:00

Taky nemáte v horku chuť na žádné těžké jídlo, natož večer? Přesto se nemusíte odbývat nebo chroustat samotné listy zeleného salátu. Osvěžit vás může dokonce i teplé jídlo. A to, že jde zároveň o dietní jídlo, berte jako bonus. Tipy jsme pro vás našli mimo jiné na webech Eating Well a Shape.

Vyberte si letní recept:


1. Thai salát s grilovaným masem
2. Cuketové špagety s kuřecím masem
3. Grilovaný losos s rajčaty a bazalkou
4. Středomořská sekaná
5. Pikantní kuskus v rajčatech
6. Chřestová pizza
7. Hovězí s tortillou

 

Thai salát s grilovaným masem

Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat (na 4 porce):

700 g steaku – rib eye

1/4 šálku limetkové šťávy

1/4 šálku rybí omáčky

1/2 lžičky cukru

1 malou hlavičku salátu

1/2 šálku máty

1/2 šálku koriandru, listy

1 okurku nakrájenou na tenké plátky

250 g cherry rajčat rozkrojených na polovinu

1/4 červené cibule nakrájené na tenké plátky

sůl

rostlinný olej

Postup:

1. Steak osolte a dejte stranou. Rozehřejte plyn, gril na dřevěné uhlí nebo grilovací pánev na opravdu vysokou teplotu. Steak potřete olejem a ogrilujte dle chuti, středně propečený steak potřebuje asi 4 až 5 minut z každé strany. Přendejte ho na prkénko a nechte "odpočinout" po dobu nejméně 5 minut.

2. Mezitím si v malé misce metličkou rozšlehejte limetkovou šťávu s rybí omáčkou a cukrem.

3. Do velké mísy natrhejte na kousky salát, přidejte natrhanou mátu a lístky koriandru. Pak přisypejte nakrájené okurky, rajčata a červenou cibuli.

4. Ze steaku odřízněte přebytečný tuk a přes vlákna ho nařezejte na plátky. Vyteklou šťávu přidejte do dresinku a zamíchejte. Salát v míse pokropte 4 lžícemi dresinku a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více dresinku. Připravený salát rozdělte na čtyři porce, každou pak doplňte plátky masa. Před podáváním maso ještě přelijte dresinkem.

 

 

Cuketové špagety s kuřecím masem

Autor: Shutterstock.com

1 cuketa

1 konzerva bílých fazolí

1/4 šálku čerstvé bazalky

1 lžíce panenského oleje

1 polévka citronové šťávy

1 lžíce vody

špetka vody

kuřecí prsa

 

Postup:

1. Oškrábejte cuketu a nakrájejte ji na drobné plátky podobné špagetám.

2. Vezměte fazole, bazalku, olej, citronovou šťávu, vodu a sůl a vše vhoďte do mixéru. Umixujte z toho pyré.

3. Na pánvi si na troše olivového oleje orestujte kuřecí prsa a okořeňte dle chuti.

4. Nyní už stačí naservírovat cuketové špagety s pyré a kuřecím masem a můžete podávat večeři!

 

 

Grilovaný losos s rajčaty a bazalkou

 

Losos s rajčaty a bazalkou.
Autor: Profimedia.cz

Budete potřebovat:

 

2 filety lososa

2 stroužky česneku

1 lžíce olivového oleje

1 lžička soli

1/4 šálku najemno nakrájené bazalky

2 rajčata nakrájená na tenké plátky

pepř

 

Postup:

1. Rozmačkejte česnek a sůl na prkénku tak, aby vytvořily pastu. Dejte do mističky a smíchejte s olejem.

2. Osolte filety a položte je na pečicí papír kůží dolů. Poté je potřete směsí česneku s olejem a nahoru položte bazalku. Nakonec filety přikryjte rajčaty.

3. Lososa vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 12 minut. 

 

 

Středomořská sekaná

Středomořská sekaná
Autor: Profimedia.cz

 

Budete potřebovat:

 

2 lžíce olivového oleje

1/4 šálku jemně nakrájené červené papriky

1/4 šálku jemně nakrájené červené cibule

1/4 šálku jemně nakrájených oliv

500 g libového mletého krůtího masa

2 lžíce jemně nakrájené petrželky

2 lžíce jemně nakrájené bazalky

1 vaječný bílek

1/4 šálku strouhanky

1/4 šálku sýru feta

pepř podle chuti

 

Postup:

1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte červené papriky, cibuli, olivy a osmahněte.

2. Směs přesypejte do misky, přidejte maso, petržel, bazalku, bílek, strouhanku, fetu a pepř. Vše smíchejte dohromady.

3. Vytvořte malé bochníčky nebo válečky, dejte je na pekáč a do trouby.

4. Pečte po dobu 40 minut.

5. Servírujte s dušenou zeleninou nebo hnědou rýží.

 

Pikantní kuskus v rajčatech

 

Rajčata plněná kuskusem.
Autor: Profimedia.cz

Budete potřebovat:

 

8 velkých rajčat

1 polévková lžíce olivového oleje

1/2 šálku mandlí nasekaných na plátky

1 malý lilek nakrájený na kostky

1 lžička mletého koriandru

1/2 lžičky mletého římského kmínu

špetka skořice

1 šálek zeleninového vývaru

1/2 šálku kuskusu

2 lžíce nasekané čerstvé máty

1/2 šálku nasekaných sušených meruněk

1 lžička harissa pasty

 

Postup:

1. Odřízněte vršek rajčat a vnitřek vydlabejte.

2. Vnitřek rajčat si dejte na stranu a přeceďte šťávu tak, abyste propasírovali tvrdý vnitřek a odstranili semínka. Vnitřek rajčat lehce osolte. Poté je postavte vzhůru nohama, aby vykapal všechen vnitřek.

3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte na něj mandle, ty dozlatova orestujte. Poté je odsypejte stranou a opečte lilek, dokud není křehký. Vmíchejte koriandr, kmín, skořici a za stálého míchání povařte.

4. Mezitím si připravte dle návodu kuskus.

5. Do pánve s lilkem přilijte vývar a přidejte kuskus. Vše za stálého míchání přiveďte k varu. Poté sundejte z ohně a nechte pět minut odstát. Zastudena přidejte opečené mandle, mátu a meruňky, vše důkladně promíchejte. Nakonec vše spojte harissa pastou.

6. Opatrně vložte do rajčat a jídlo můžete servírovat!

 

Chřestová pizza

 

Pizza s chřestem
Autor: Profimedia.cz

Budete potřebovat:

 

450 gramů těsta na pizzu, nejlépe celozrnného

2 proužky slaniny

3/4 hrnku nakrájené šalotky

450 gramů nakrájeného chřestu

4 velká vejce

1/4 lžičky soli

1/4 lžičky pepře

1 šálek strouhaného sýru čedar

 

Postup:

 

1. Rozválejte si těsto na pizzu, položte jej na pečicí papír a dejte do trouby zapéct zhruba na 8 minut, než bude křupavé.

2. Mezitím si orestujte slaninu na troše olivového oleje. Poté přidejte na pánev šalotku a osmahněte ji dohněda. Nakonec přidejte chřest a vařte za stálého míchání zhruba 2 až 3 minuty, dokud nezměkne.

3. Na upečené těsto položte zeleninu a navrch naskládejte slaninu.

4. Rozšlehejte vejce, přidejte sůl a pepř a zeleninu se slaninou tím zalijte. Snažte se, aby vám vejce nepřetekla přes okraj pizzy.

5. Posypte sýrem a dejte zapéct, dokud se vejce a sýr neroztaví.

 

 

Hovězí s tortillou

Tortilla plněná masem a zeleninou
Autor: Shutterstock.com

Budete potřebovat:

 

1 lžíce olivového oleje

1 lžička kmínu

1 stroužek česneku

200 gramů hovězího nakrájeného na kostičky

1 a 1/2 šálku nakrájené zelené a červené papriky

1/2 nakrájené cibule

2 celozrnné tortilly

4 lžíce salsy

2 lžíce zakysané smetany

 

Postup:

1. Rozehřejte v pánvi olivový olej.

2. Nudličky steaku posypte kmínem a česnekem a hoďte na pánev a orestujte.

3. Přidejte pepř a cibuli a vařte cca 8 minut.

4. Přesypte do misky a přidejte salsu a zakysanou smetanu.

5. Celou směs poté zabalte do tortilly.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji