7 lehkých večeří, které přijdou vhod v horkých dnech | Jak zhubnout | Blesk.cz

7 lehkých večeří, které přijdou vhod v horkých dnech

  • I dietní jídlo může být dobré! Přesvědčíme vás o tom těmito sedmi recepty.
    I dietní jídlo může být dobré! Přesvědčíme vás o tom těmito sedmi recepty. (Profimedia.cz)
    19. července  2015 
     06:00

    Taky nemáte v horku chuť na žádné těžké jídlo, natož večer? Přesto se nemusíte odbývat nebo chroustat samotné listy zeleného salátu. Osvěžit vás může dokonce i teplé jídlo. A to, že jde zároveň o dietní jídlo, berte jako bonus. Tipy jsme pro vás našli mimo jiné na webech Eating Well a Shape.

  • 1. Thai salát s grilovaným masem

    ...

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    700 g steaku – rib eye

    1/4 šálku limetkové šťávy

    1/4 šálku rybí omáčky

    1/2 lžičky cukru

    1 malou hlavičku salátu

    1/2 šálku máty

    1/2 šálku koriandru, listy

    1 okurku nakrájenou na tenké plátky

    250 g cherry rajčat rozkrojených na polovinu

    1/4 červené cibule nakrájené na tenké plátky

    sůl

    rostlinný olej

    Postup:

    Steak osolte a dejte stranou. Rozehřejte plyn, gril na dřevěné uhlí nebo grilovací pánev na opravdu vysokou teplotu. Steak potřete olejem a ogrilujte dle chuti, středně propečený steak potřebuje asi 4 až 5 minut z každé strany. Přendejte ho na prkénko a nechte "odpočinout" po dobu nejméně 5 minut.

    Mezitím si v malé misce metličkou rozšlehejte limetkovou šťávu s rybí omáčkou a cukrem.

    Do velké mísy natrhejte na kousky salát, přidejte natrhanou mátu a lístky koriandru. Pak přisypejte nakrájené okurky, rajčata a červenou cibuli.

    Ze steaku odřízněte přebytečný tuk a přes vlákna ho nařezejte na plátky. Vyteklou šťávu přidejte do dresinku a zamíchejte. Salát v míse pokropte 4 lžícemi dresinku a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více dresinku. Připravený salát rozdělte na čtyři porce, každou pak doplňte plátky masa. Před podáváním maso ještě přelijte dresinkem.

  • 2. Cuketové špagety s kuřecím masem

    ...

    1 cuketa

    1 konzerva bílých fazolí

    1/4 šálku čerstvé bazalky

    1 lžíce panenského oleje

    1 polévka citronové šťávy

    1 lžíce vody

    špetka vody

    kuřecí prsa

     

     

    Postup:

     

    1. Oškrábejte cuketu a nakrájejte ji na drobné plátky podobné špagetám.

     

    2. Vezměte fazole, bazalku, olej, citronovou šťávu, vodu a sůl a vše vhoďte do mixéru. Umixujte z toho pyré.

     

    3. Na pánvi si na troše olivového oleje orestujte kuřecí prsa a okořeňte dle chuti.

     

    4. Nyní už stačí naservírovat cuketové špagety s pyré a kuřecím masem!

  • 3. Grilovaný losos s rajčaty a bazalkou

    Losos s rajčaty a bazalkou.

    Budete potřebovat:

     

    2 filety lososa

    2 stroužky česneku

    1 lžíce olivového oleje

    1 lžička soli

    1/4 šálku najemno nakrájené bazalky

    2 rajčata nakrájená na tenké plátky

    pepř

     

    Postup:

     

    1. Rozmačkejte česnek a sůl na prkénku tak, aby vytvořily pastu. Dejte do mističky a smíchejte s olejem.

     

    2. Osolte filety a položte je na pečicí papír kůží dolů. Poté je potřete směsí česneku s olejem a nahoru položte bazalku. Nakonec filety přikryjte rajčaty.

     

    3. Lososa vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 12 minut. 

     

  • 4. Středomořská sekaná

    Středomořská sekaná

    Budete potřebovat:

     

    2 lžíce olivového oleje

    1/4 šálku jemně nakrájené červené papriky

    1/4 šálku jemně nakrájené červené cibule

    1/4 šálku jemně nakrájených oliv

    500 g libového mletého krůtího masa

    2 lžíce jemně nakrájené petrželky

    2 lžíce jemně nakrájené bazalky

    1 vaječný bílek

    1/4 šálku strouhanky

    1/4 šálku sýru feta

    pepř podle chuti

     

    Postup:

     

    1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte červené papriky, cibuli, olivy a osmahněte.

     

    2. Směs přesypejte do misky, přidejte maso, petržel, bazalku, bílek, strouhanku, fetu a pepř. Vše smíchejte dohromady.

     

    3. Vytvořte malé bochníčky nebo válečky, dejte je na pekáč a do trouby.

     

    4. Pečte po dobu 40 minut.

     

    5. Servírujte s dušenou zeleninou nebo hnědou rýží.

     

  • 5. Pikantní kuskus v rajčatech

    Rajčata plněná kuskusem.

    Budete potřebovat:

     

    8 velkých rajčat

    1 polévková lžíce olivového oleje

    1/2 šálku mandlí nasekaných na plátky

    1 malý lilek nakrájený na kostky

    1 lžička mletého koriandru

    1/2 lžičky mletého římského kmínu

    špetka skořice

    1 šálek zeleninového vývaru

    1/2 šálku kuskusu

    2 lžíce nasekané čerstvé máty

    1/2 šálku nasekaných sušených meruněk

    1 lžička harissa pasty

     

    Postup:

     

    1. Odřízněte vršek rajčat a vnitřek vydlabejte.

     

    2. Vnitřek rajčat si dejte na stranu a přeceďte šťávu tak, abyste propasírovali tvrdý vnitřek a odstranili semínka. Vnitřek rajčat lehce osolte. Poté je postavte vzhůru nohama, aby vykapal všechen vnitřek.

     

    3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte na něj mandle, ty dozlatova orestujte. Poté je odsypejte stranou a opečte lilek, dokud není křehký. Vmíchejte koriandr, kmín, skořici a za stálého míchání povařte.

     

    4. Mezitím si připravte dle návodu kuskus.

     

    5. Do pánve s lilkem přilijte vývar a přidejte kuskus. Vše za stálého míchání přiveďte k varu. Poté sundejte z ohně a nechte pět minut odstát. Zastudena přidejte opečené mandle, mátu a meruňky, vše důkladně promíchejte. Nakonec vše spojte harissa pastou.

     

    6. Opatrně vložte do rajčat a můžete servírovat!

  • 6. Chřestová pizza

    Pizza s chřestem

    Budete potřebovat:

     

    450 gramů těsta na pizzu, nejlépe celozrnného

    2 proužky slaniny

    3/4 hrnku nakrájené šalotky

    450 gramů nakrájeného chřestu

    4 velká vejce

    1/4 lžičky soli

    1/4 lžičky pepře

    1 šálek strouhaného sýru čedar

     

     

    Postup:

     

    1. Rozválejte si těsto na pizzu, položte jej na pečicí papír a dejte do trouby zapéct zhruba na 8 minut, než bude křupavé.

     

    2. Mezitím si orestujte slaninu na troše olivového oleje. Poté přidejte na pánev šalotku a osmahněte ji dohněda. Nakonec přidejte chřest a vařte za stálého míchání zhruba 2 až 3 minuty, dokud nezměkne.

     

    3. Na upečené těsto položte zeleninu a navrch naskládejte slaninu.

     

    4. Rozšlehejte vejce, přidejte sůl a pepř a zeleninu se slaninou tím zalijte. Snažte se, aby vám vejce nepřetekla přes okraj pizzy.

     

    5. Posypte sýrem a dejte zapéct, dokud se vejce a sýr neroztaví.

  • 7. Hovězí s tortillou

    Tortilla plněná masem a zeleninou

    Budete potřebovat:

     

    1 lžíce olivového oleje

    1 lžička kmínu

    1 stroužek česneku

    200 gramů hovězího nakrájeného na kostičky

    1 a 1/2 šálku nakrájené zelené a červené papriky

    1/2 nakrájené cibule

    2 celozrnné tortilly

    4 lžíce salsy

    2 lžíce zakysané smetany

     

    Postup:

    1. Rozehřejte v pánvi olivový olej.

     

    2. Nudličky steaku posypte kmínem a česnekem a hoďte na pánev a orestujte.

     

    3. Přidejte pepř a cibuli a vařte cca 8 minut.

     

    4. Přesypte do misky a přidejte salsu a zakysanou smetanu.

     

    5. Celou směs poté zabalte do tortilly.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji