Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kůže jako dýchací orgán: Která kosmetika v koupelně škodí vašemu zdraví?

  • Kůže jako dýchací orgán: Která kosmetika v koupelně škodí vašemu zdraví?
    19. srpna 2023 | 06:00

    Trpíte alergií na kosmetiku? Nejste sami, s problémy se občas setkalo přes padesát procent lidí. Dermatologové proto nabádají, abychom si zejména nové přípravky vždy otestovali a dobře pročítali složení výrobků na obalech.

    Lidé si často neuvědomují, že kůže je druhý dýchací orgán a skrze ni přijímáme do organismu úplně všechno z vnějšího prostředí. Tedy i kosmetiku, kterou běžně používáme. „U kosmetiky si vždy položte otázku: Je složení přípravku vhodné pro tělo tak, abychom si daný produkt v přeneseném smyslu slova namazali na chleba?“ radí lékárnice PharmDr. Kamila Horníčková. Její rada je pochopitelná – všechny případné chemikálie, barviva, vonné složky či konzervanty se skrze kůži dostávají do těla, kde můžou postupně poškozovat orgány nebo způsobovat různé alergické reakce na kůži. Co tedy nejen kůži škodí? 

  • Imunita se brání

    Alergie na kosmetiku je nežádoucí reakce imunitního systému na některé složky v kosmetických přípravcích. „Vnímá je jako cizí a snaží se je odstranit. Může to vést k různým kožním příznakům, jako jsou například svědění, pálení v místě aplikace, postupně se můžou objevit zarudnutí kůže, drobné puchýřky, později se může postižená oblast olupovat a podobně,“ popisuje dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

    Zpozorněte!

    Reakce na alergen se někdy rozšiřuje i na místa, kde přípravek nebyl vůbec použitý.

    Tip na video: Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky.

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Pleť i oči

    Alergické potíže se nejčastěji týkají lidí s jemnější, citlivou pokožkou. Obvykle po použití nevhodných krémů, pleťových vod nebo dekorativní kosmetiky. Alergie se nemusí projevit okamžitě, někdy to trvá i několik dní, než se v organismu škodlivé složky „nahromadí“ a vyvolají nežádoucí reakci. Nepříjemné jsou alergie zejména u očí. Nová nebo nevhodná řasenka, oční krém, odličovací emulze a podobně můžou způsobit opravdové trápení. „V případě alergické reakce je dobré oči okamžitě vypláchnout vodou, případně vykapat umělými slzami,“ doporučuje MUDr. Pavel Stodůlka, Ph. D., přednosta sítě očních klinik Gemini.

  • Čtěte obaly!

    Vhodné je vždy novou kosmetiku testovat, a to na kousku citlivé pokožky, nejčastěji na vnitřní straně zápěstí nebo po stranách krku. Pokud míváte potíže s kosmetikou častěji, požádejte o testy alergologa. V případě, že se alergie na některé látky potvrdí (epikutánní testy), alergologové vystavují pacientovi průkaz s uvedenými alergeny a přípravky, které je můžou obsahovat. I proto je tak důležité důkladně pročítat obaly výrobků. Některé prodejny mají kvůli tomu, že seznamy složek jsou na obalech psané velmi malými písmeny, lupy připevněné na nákupních vozících (například dm drogerie), postačí ale i vlastní brýle.

  • Kdy užít léky?

    Nejdůležitější je pak podezřelý kosmetický produkt už vůbec neaplikovat, a to ani později s odstupem času, když alergie ustoupí. „Mírnější projevy můžou odeznít po vyloučení dalšího kontaktu kůže s alergenem. K tomu je ještě vhodné promazávat kůži hypoalergenním hydratačním krémem. Při prudší reakci je nutné krátkodobě užít antihistaminika a místně také kortikoidní krém, většinou na doporučení dermatologa," vysvětluje doktor Kučera. Při alergické reakci, na rozdíl od prostého podráždění, můžou příznaky trvat i několik dní.

  • A co příroda?

    Přírodní kosmetika, kterou často považujeme za samospásnou, ale také nemusí být pro nás vždy to nejlepší. „Pod označením přírodní kosmetika se totiž můžou schovávat i velmi nekvalitní chemické produkty s obsahem jedné dvou přírodních složek. Ty výrobce vyzdvihne na obalu a výrobek pak nazývá přírodním. Vždy je proto nutné zajímat se o kvalitu, původ a složení přírodní kosmetiky," varuje doktorka Horníčková.

  • Na co si dát v kosmetice pozor?

    * SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate)

    * Ftaláty (DBP, DMP a DEP) – na obalech bývají označovány jako parfém nebo fragrance, pozor na to!

    * Hliník (aluminium)

    * Parabeny (propylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben, butylparaben, methylparaben, ethylparaben)

    * Dimethicon (polymethylsiloxan, E900)

    * Umělá barviva – ta jsou v EU zakázána, ale můžou je obsahovat výrobky mimo EU, pak tedy dejte pozor na E104 chinolinovou žluť, E110 žluť SY, E123 amarant, E127 erythrosin, E129 červeň allura AC, E132 indigotin a E133 brilantní modř FCF.

    * Silikony – škodí ty, které jsou nerozpustné ve vodě, některé se ale dají smýt nebo se po několika hodinách vypaří; nerozpustné, tedy nejhorší, jsou silikony, které mají v názvu dimethicone.

    Co škodí nejčastěji?

    Mezi nejčastější alergeny v kosmetických přípravcích patří různé chemické látky používané v parfémech, barviva, konzervační látky a emulgátory.

    Kosmetické přípravky za skvělé ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku zdraví. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.