Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nevyhazujte slupky od brambor! 5 důvodů vás přesvědčí, že do koše rozhodně nepatří

  • 7. září 2023 | 06:00

    Pokud jste zvyklí brambory oloupat a slupky hodit do koše, tak už to nedělejte! Slupky z brambor mají totiž překvapivé výhody pro vaše zdraví. Proč je tedy nevyhazovat? Přišli byste tím o velké množství zdravých látek! Je totiž dokázáno, že bramborové slupky vám pomohou bojovat proti mnoha nemocem i zdravotním komplikacím. V čem všem vám pomohou?

    Brambory jsou v našem jídelníčku tak běžné, že ani nevnímáme, jaký zázrak vlastně jsou! Mnohé výzkumy totiž jasně prokazují, jak zdravá brambora je. Britští vědci dokonce brambory označili za nejbohatší zdroj vitaminů ze všech možných druhů potravin. Jsou prý užitečnější než zelí, banány či ořechy. A podle dalších studií jsou ještě zdravější slupky z brambor. Proč tedy bramborové slupky nevyhazovat – a ještě lépe: proč brambory ani neloupat?

  • Zvyšují imunitu

    Autor: iStock

    Bramborové slupky obsahují spoustu vitaminu C, který působí jako silný antioxidant. Vedle toho najdete ve slupkách vitamin B a vápník, které jsou velmi důležité pro obranyschopnost organismu. Zvyšují tedy imunitu.

  • Chrání před rakovinou

    Autor: iStock

    Slupky z brambor jsou bohaté na fytochemikálie, které působí v těle jako antioxidanty. Vedle toho obsahují vysoké množství kyseliny chlorogenové, ta se váže s karcinogenem (sloučenina způsobující rakovinu), a chrání tak tělo před růstem nádorů. Červené a fialové brambory (a slupky z nich) obsahují hodně antokyanů, které zastavují růst rakovinných buněk.

  • Snižují cholesterol

    Autor: iStock

    Vysoký obsah vlákniny spojený s vysokým obsahem antioxidantů, polyfenolů a glykoalkaloidů způsobuje snížení hladiny cholesterolu v těle. Proto by lidé, kteří mají vysoký cholesterol, neměli brambory před přípravou loupat, a pokud už je oloupou, slupky by neměli vyhazovat a měli by je raději sníst.

  • Snižují riziko vzniku srdečních chorob

    Autor: Shutterstock.com

    Bramborové slupky obsahují hodně draslíku, což je nezbytný a důležitý minerál, jehož konzumace snižuje riziko infarktu a mrtvice. Draslík totiž hraje klíčovou roli ve snižování krevního tlaku, a tím pádem i udržování zdravého srdce. Další zdravou živinou, kterou najdete ve slupkách, jsou omega-3 mastné kyseliny.

  • Udržují hladinu cukru v krvi

    Autor: istock.com

    Trpíte vlčím hladem a přejídáte se? Přidejte bramborové slupky do svého jídelníčku a přestanete s tím. Vedle toho, že mají vysoký obsah vlákniny, obsahují slupky taky živiny, které zabraňují nárůstu hladiny cukru v krvi. Dlouhodobá konzumace bramborových slupek posílí prevenci cukrovky druhého typu a s ní spojeného rizika vzniku srdečních chorob.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...