I za pár minut můžete vytvořit chutný originální pokrm, kterým se zavděčíte všem. Vybírejte čerstvé osvěžující suroviny a přidejte do jídel trochu exotiky, která navodí tu pravou atmosféru léta.
Vegetariánské letní večeře:
1. Pikantní teplý salát s cizrnou
2. Cuketové nudle po italsku
3. Tacos s batáty a granátovým jablkem
4. Quinoo-cuketové placičky
Extra tip s masem: Špízy s kuřecím masem a ananasem
Jedno z nejočekávanějších ročních období je tady! V letních měsících můžete trávit dlouhé večery venku a spojit setkání s přáteli i s dobrým jídlem. I když ve městě najdete spoustu restaurací s venkovním posezením, nic se nevyrovná uvolněné atmosféře doma na zahradě či terase. Připravte svým hostům rychlé zdravé jídlo a kalorie z večeře si ušetřete na pár skleniček dobrého vína.
Pikantní teplý salát s cizrnou

Běžným studeným salátem nikoho příliš nepřekvapíte. Zato kombinace grilované zeleniny a křupavé cizrny s pikantním nádechem je chutná příloha k masu i skvělé samostatné vegetariánské jídlo.
Nakrájejte cuketu, lilek a červenou papriku na malé kousky. Cizrnu můžete použít uvařenou nebo sterilovanou. V obou případech ji však řádně osušte. Do rozpáleného olivového oleje s příchutí chilli přidejte lžičku kari a nechte rozvonět. Poté přidejte cizrnu i zeleninu a na vysokém stupni opékejte. Jakmile začne zelenina zlátnout, přidejte směs koření na grilovanou zeleninu. Salát před podáváním posypte nasekanou petrželkou.
Cuketové nudle po italsku

Potřebujete tip na lehký předkrm? Vyzkoušejte cuketové nudle! Ty snadno vyrobíte pomocí úzké škrabky nebo spiralizéru. Zeleninové nudle můžete připravit i z mrkve, která neobsahuje tolik vody. A tak budou nudle o něco křupavější.
Nudle krátce opečte na rozpáleném oleji. Měly by si zachovat křehkost a objem. Do tzv. zoodles přimíchejte bazalkové pesto a kousky nakrájených sušených rajčat. Nudle servírujte s nastrouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.
Špízy s kuřecím masem a ananasem

Léto je obdobím grilování. A pokud nevlastníte ani kontaktní gril, můžete si připravit grilované pochoutky i v troubě. Špízy jsou jednoduché na přípravu a vypadají skvěle! Propojte sladkou chuť s kořeněným masem a chilli!
Kuřecí maso nakrájejte na kostky a namarinujte ho v olivovém oleji a sójové omáčce se lžičkou sušeného chilli, v limetkové šťávě a směsi čerstvých bylinek, jako jsou tymián, rozmarýn či oregano.
Na špejle střídavě napichujte maso a ananas. Špízy pečte při 200 stupních Celsia přibližně patnáct minut a servírujte je s jogurtovým dipem a celozrnným pečivem.
Tacos s batáty a granátovým jablkem

Chcete do přípravy jídla své hosty zapojit? Vsaďte na tacos! Vyskládejte na stůl teplé tortilly a přidejte poněkud nezvyklou, ale zato velice chutnou kombinaci těchto surovin!
- čerstvý salát, nejlépe polníček
- čerstvá červená cibule
- granátové jablko
- piniové oříšky
- limeta
- pečené batáty (batáty nakrájejte na malé kostičky, pokapejte je olivovým olejem, přidejte červenou papriku a rozmarýn a pečte v troubě dozlatova)
Tortillu potřete česnekovým dipem (zakysaná smetana, sůl, pepř, česnek a nasekaná petrželka), přidejte všechny suroviny a zakápněte limetou.
Quinoo-cuketové placičky

Jelikož grilované maso nemusí jíst každý, měli byste mít v záloze i nějaký vegetariánský, ale zato vydatný pokrm. Karbanátky z quinoy dokonce můžete nahradit i maso pro přípravu burgerů.
Uvařte si půl šálku quinoy a nechte vychladnout. Poté do ní přimíchejte nahrubo nastrouhanou střední cuketu, jedno vejce a hrst dýňových semínek, která budou uvnitř hezky křupat. Směs pořádně osolte a opepřete. Nakonec aby těsto drželo pohromadě, přisypte trochu ovesné nebo celozrnné mouky.
Ze vzniklého těsta tvarujte menší placičky a ty opečte na pánvi s trochou olivového oleje. Pokud zvolíte pečení v troubě, nezapomeňte je lehce potřít olejem.