Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 překvapivých faktů o jídle, které jste pravděpodobně doteď nevěděli!

  • Víte o jídle opravdu vše?
    22. července 2022 | 05:00

    O jídle se mluví nejčastěji! Každý má však jiný názor na to, jaké jídlo je zdravé, nebo naopak nezdravé. Máme pro vás proto zcela nová pravidla, kterými se možná začnete řídit raději. Vyberte si sami, co je pro vás lepší volba!

  • 1. Salát

    Salát sám o sobě je zdravý, který je ale ten vhodný konkrétně pro vás? Například ve sto gramech ledového salátu je 7 % kyseliny listové, jeden gram vlákniny a bílkovin a 20 % vitaminu K, který je důležitý pro zdravé kosti a srdce. Římský salát je ale možná na vitaminy a minerály zas o trochu bohatší. Obsahuje daleko více vitaminů K i A. Je to perfektní antioxidant, který chrání před záněty v těle. Teď si vyberte vy, který je ten pravý.

  • 2. Chléb

    Není chleba jako chleba! Velmi oblíbeným se stal zejména bílý chléb balený, známý také jako toustový. Nutriční vlastnosti tohoto pečiva ovšem nejsou příliš dobré. Neobsahuje mnoho celých zrn, proto postrádá základní minerály, vitaminy i vlákninu. Je v pořádku si i tento chléb jednou za čas dopřát. Chleba kváskový je ale hodnocen jako jeden z nejzdravějších druhů pečiva vůbec. Má nízký glykemický index a obsahuje také probiotika a vlákninu, která je pro naše střeva velmi důležitá. 

     

    Video se připravuje ...
    Domácí chléb z žitné mouky • VIDEO: Videohub/recepty
  • 3. Med

    Existuje několik druhů medu, když ho ale koupíte v obchodě, musíte dbát na několik věcí. Jinak to opravdu není to pravé ořechové. Je důležité pečlivě kontrolovat etikety. Také pokud vidíte slova "směs medu" a podobně, je pravděpodobné, že kupujete sirup, a ne med.

  • 4.Ořechy

    Je všeobecně známo, že ořechy jsou pro nás zdravé, obsahují ale určité kalorie. Ve skutečnosti mají některé z ořechů mnohem více kalorií než jiné. Například pouhé 3 para ořechy mají 99 kalorií, zatímco k dosažení přibližně stejného kalorického příjmu je zapotřebí sníst 8 vlašských ořechů nebo 10 pekanových. Téměř stejné kalorie najdete také v 15 mandlích, 25 pistáciích nebo 90 piniových oříšcích.

    Video se připravuje ...
    Skvělý recept na ořechovou bábovku • VIDEO: Videohub/recepty

  • 5. Nejzdravější potraviny na světě

    Možná jste nevěděli, že za jednu z nejprospěšnějších potravin na světě se považuje hořká čokoláda. Má totiž vysoký obsah antioxidantů, pomáhá s cholesterolem a velmi účinně zlepšuje náladu. Malé množství denně může být tedy pro vaše zdraví velmi prospěšné. Další ultra zdravou potravinou je červená řepa. Je to zelenina bohatá na hořčík a vitamin C. Mimo jiné posiluje lidský mozek a dokáže snížit vysoký krevní tlak.

    Poslední superpotravinou je česnek. Tato chutná, ale páchnoucí cibulová zelenina udržuje bakterie daleko od těla a bojuje s nemocemi už po celou věčnost. Pomáhá při vysokém cholesterolu i krevním tlaku a předchází zánětům v těle.

  • 6. Matcha vs. káva

    Matcha je nabitá antioxidanty, které pomáhají předcházet růstu rakovinných buněk. Konzumace příliš velkého množství však může poškodit lidská játra. Existuje také riziko, že listy rostliny matcha mohou být kontaminovány těžkými kovy, které potom končí ve vašem těle. Stejně jako matcha má mnoho antioxidantů i káva, která dokáže zmírnit diabetes 2. typu. Na rozdíl od výrobků matcha by ve vás káva mohla vyvolat závislost. Občas způsobuje také vedlejší účinky, jako jsou nespavost, zvýšená srdeční frekvence, úzkost a bolesti hlavy. S matchou ani kávou se to zkrátka nesmí přehánět. 

  • 7. Bazalka

    Listy bazalky dělají zázraky při střevních problémech, jako jsou špatné trávení, nadýmání, plynatost a křeče. Bazalka totiž pomáhá dobrým bakteriím ve vašem střevě růst a zároveň snižuje množství škodlivých bakterií, které stojí za zažívacími problémy.

  • 8. Salát caesar vs. hamburger

     

    Když lidé zavítají do fast foodu, častokrát se raději rozhodnou pro salát ve vidině zdravějšího jídla. Jednoduchý salát caesar má však 403 kalorií, 21 gramů tuku, 22 gramů sacharidů a 30 gramů bílkovin. Na druhou stranu běžný hamburger má 350 kalorií, 14 gramů tuku, 35 gramů sacharidů, 6 gramů cukru a 630 mg soli. I když salát vypadá jako o dost zdravější volba, obsahuje více sodíku a kalorií. To dokazuje, že v řetězcích rychlého občerstvení opravdu není snadné najít něco skutečně zdravého.

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  zdraví, potraviny, salát, med, chléb
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...