Smažený sýr je vysoce kalorický. Obsahuje cca 1047 kcal, porce hranolků cca 283 kcal a jste na 1330 kcal, což je asi třikrát víc, než by oběd měl nejvýše mít. Při jeho smažení vznikají látky, které ve vysokých koncentracích poškozují nervové tkáně v těle. Ale popořadě...
Cokoliv smaženého je kalorická bomba
Smažený sýr, hranolky, ale i řízek nebo jakákoli jiná potravina upravená smažením či fritováním jsou kalorickou bombou.
Tělo každého člověka vyžaduje určitý denní kalorický příjem – tedy denní dávku kalorií v závislosti na tělesných proporcích, věku a každodenní zátěži. Průměrný denní energetický příjem čítá u mužů nad 31 let 2200 kcal a u žen 1800 kcal.
Jedním smaženým sýrem s hranolky tak ženy do svého těla dostanou většinu denní dávky kalorií, muži pak více než polovinu. V této kombinaci se z velmi oblíbeného jídla stává kalorická, těžko stravitelná bomba, která společně s dalšími smaženými potravinami představuje pro naši populaci velké zdravotní riziko.
Chcete si přesto připravit opravdu dobrý smažený sýr? Přečtěte si, jak ho připravit tak, aby byl chutný, a přesto vám nezkracoval život, v článku Dokonalý smažák: 4 tipy, aby se neroztekl na pánvi.
Látky vznikající při smažení jsou karcinogenní
Další a ještě větší problém představuje pro lidské zdraví proces přepalování oleje, na kterém potravinu upravujete.
A nejen to: za vysokých teplot vzniká přeměnou škrobu v trojobalu karcinogenní látka akrylamid, která ve vysokých dávkách poškozuje nervové tkáně. Bylo prokázáno, že vysoké dávky akrylamidu mohou vyvolat rakovinu a negativně ovlivňovat reprodukci živočichů.
Tato karcinogenní látka se může tvořit v potravinách při tepelném zpracování, kdy dosahuje teplota 120 °C nebo více. Vedle smaženého sýra se tak může vyskytovat ve smažených chipsech, sušenkách, snídaňových cereáliích či pečivu.
Více o tom, proč byste si smažák měli odpustit, si přečtěte v článku na webu Moje zdraví.