Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Milujete smažák? Pak pro vás máme hodně špatnou zprávu!

..
9. srpna 2022 | 06:00

Kdo by mu odolal? Smažený sýr v trojobalu, jen co do něj říznete, vyteče na talíř. Ideálně do louže tatarské omáčky. Sbíhají se vám při této představě sliny? Tak si je raději nechte zajít. Pro vaše tělo je tohle jídlo ještě horší, než jste si mysleli. 

Smažený sýr je vysoce kalorický. Obsahuje cca 1047 kcal, porce hranolků cca 283 kcal a jste na 1330 kcal, což je asi třikrát víc, než by oběd měl nejvýše mít. Při jeho smažení vznikají látky, které ve vysokých koncentracích poškozují nervové tkáně v těle. Ale popořadě...

Video se připravuje ...
Smažený sýr Eidam • VIDEO: Videohub/recepty

Cokoliv smaženého je kalorická bomba

Smažený sýr, hranolky, ale i řízek nebo jakákoli jiná potravina upravená smažením či fritováním jsou kalorickou bombou.

Tělo každého člověka vyžaduje určitý denní kalorický příjem – tedy denní dávku kalorií v závislosti na tělesných proporcích, věku a každodenní zátěži. Průměrný denní energetický příjem čítá u mužů nad 31 let 2200 kcal a u žen 1800 kcal.

Jedním smaženým sýrem s hranolky tak ženy do svého těla dostanou většinu denní dávky kalorií, muži pak více než polovinu. V této kombinaci se z velmi oblíbeného jídla stává kalorická, těžko stravitelná bomba, která společně s dalšími smaženými potravinami představuje pro naši populaci velké zdravotní riziko.

Chcete si přesto připravit opravdu dobrý smažený sýr? Přečtěte si, jak ho připravit tak, aby byl chutný, a přesto vám nezkracoval život, v článku Dokonalý smažák: 4 tipy, aby se neroztekl na pánvi.

Látky vznikající při smažení jsou karcinogenní

Další a ještě větší problém představuje pro lidské zdraví proces přepalování oleje, na kterém potravinu upravujete.

 A nejen to: za vysokých teplot vzniká přeměnou škrobu v trojobalu karcinogenní látka akrylamid, která ve vysokých dávkách poškozuje nervové tkáně. Bylo prokázáno, že vysoké dávky akrylamidu mohou vyvolat rakovinu a negativně ovlivňovat reprodukci živočichů.

Tato karcinogenní látka se může tvořit v potravinách při tepelném zpracování, kdy dosahuje teplota 120 °C nebo více. Vedle smaženého sýra se tak může vyskytovat ve smažených chipsech, sušenkách, snídaňových cereáliích či pečivu.

Více o tom, proč byste si smažák měli odpustit, si přečtěte v článku na webu Moje zdraví. 

 

Autor: Kateřina Erbsová
Video se připravuje ...