Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Potřebujete oddálit menstruaci kvůli dovolené? Známe tipy lékařů i babské rady

...
21. července 2022 | 06:00

Chystáte se na dovolenou, ale jako na potvoru vám ve stejný termín má přijít menstruace? Nevěšte hlavu a nenechte si zkazit náladu. Své dny můžete jednoduše oddálit, a to bez zdravotních následků. 

 

Vzhledem k tomu, že ženy často plánují dovolenou celý rok dopředu, se může snadno stát, že se vytoužené datum odjezdu k moři sejde se začátkem nepříjemného krvácení. Jak tedy dosáhnout toho, aby se menstruace nedostavila a vy jste si mohly naplno užít vodní radovánky, zábavu i vytoužený odpočinek?

Pokud berete antikoncepci...

...je to poměrně jednoduché. Obvykle užíváte prášky 21 dní a pak následuje 7 dní pauza, ve které se dostaví krvácení. Oddálíte ho tak, že pauzu vynecháte a začnete rovnou brát další platíčko prášků. Tělo tak bude neustále pod vlivem hormonů a menstruaci nedostanete, dokud budete antikoncepci brát.

Tímto způsobem lze menstruaci odsouvat i několik měsíců, ovšem neměla by se brát bez přestávky více než tři plata prášků. Když se pak s užíváním léků skončí, objeví se menstruační krvácení asi během dvou dnů. Nebojte se, že se antikoncepční účinek vašich tabletek sníží a vy otěhotníte. Pokud je budete brát poctivě tak, jak máte, budou fungovat stále stejně.

Jestliže antikoncepci neužíváte...

...zajděte si ke svému gynekologovi pro speciální prášky na oddálení menstruace, které jsou pouze na předpis. Lékař vám může předepsat například gestagennní přípravek Norethisteron, který se bere dvakrát denně. Začít s užíváním je nutné minimálně tři dny před očekávanou menstruací a užívá se po celou dobu žádaného odsunu krvácení. Po ukončení začnete menstruovat obvykle do 2 až 4 dnů. Přípravky na oddálení menstruace je vhodné používat nejméně po dobu 10 dnů, jinak mohou způsobit nepravidelnou menstruaci.

Babské rady: Jak posunout menstruaci bez léků

Podle našich babiček prý funguje na oddálení menstruace i citron. Tři dny až týden před očekávanou menstruací vypijte šťávu z jednoho citronu. Může být i oslazená cukrem a naředěná vodou. Pokračujte v tom po celou dobu, kdy chcete menstruaci oddálit. Některé ženy uvádějí, že jim citron stoprocentně pomohl, na jiné ale vůbec neúčinkoval. Pozitivní účinek může být někdy také jen v tom, že krvácení je slabší a v některých případech i kratší.

TIP NA VIDEO: Menstruační bolesti a PMS – jak se projevují a co proti nim platí? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí? • VIDEO: Videohub

Další informace o tom, jak oddálit menstruaci, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...