Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Víme, co zlepší nejen vaši pleť! Tyto čaje z bylinek jsou zázrakem pro krásu i zdraví

13. září 2022 | 06:00

Krásná pokožka je odrazem toho, zda je naše tělo v dobré kondici. Abychom tak dopřály svému tělu i duši absolutní blaho, nemusíme podstupovat nutně náročné procesy. Stačí si jen z pití čaje udělat každodenní rituál. Protože ty poctivé – z bylinek nejvyšší kvality – zaručí pozitivní změny na našem těle. Které jednodruhové čaje tak nejen naší pleti udělají navýsost dobře?

Už generace před námi věděly, že bylinky mohou prospívat našemu zdraví i kráse. Ke zmírnění kožních nedokonalostí využívaly sílu heřmánku a měsíčku. Obě tyto bylinky totiž dokážou pleť uklidnit a zjemnit. S jakými dalšími neduhy si poradí a které další bylinky budou mít pozitivní vliv na vaše tělo?

Tip na video: Které bylinky typicky využívané pro přípravu jídla mají blahodárný vliv na zdraví? 

Video se připravuje ...
Bylinky pomáhají zdraví! Které a na co? Podívejte se! • VIDEO: Matěj Smlsal, Petr Soukup

Heřmánek

Neexistuje snad všestrannější a konejšivější bylinka, než je heřmánek. Po této oblíbené léčivce sáhneme jako první, když je nám ouvej. Navozuje totiž absolutně uklidňující pocity, je balzámem pro naši duši i naše tělo. Ne nadarmo se tak používá při poruchách spánku a nervovém vypětí. Působí antibakteriálně, protizánětlivě a dezinfikuje. Uleví tak od celkových bolestí břicha a střevních poruch – od nadýmání, křečí až po menstruační potíže. Poradí si s hemoroidy, záněty, bolestmi zubů a díky své čisticí schopnosti bojuje proti kožním problémům. Je tak skvělým pomocníkem při špatně se hojících ranách a kožních vyrážkách, navíc pleť projasňuje a zpomaluje projevy stárnutí. Heřmánek je taktéž základní pomoc při chřipce a nachlazení.

Měsíček

Měsíček lékařský, přezdívaný také nepravý šafrán, je obdobným všelékem již po staletí. Má silné antiseptické, antibakteriální, protivirové i protiplísňové účinky, tudíž je jakýmsi přírodním antibiotikem, kdy potlačuje uchycení i rozvoj nebezpečných bakterií. Stejně tak jako heřmánek je jednou z hlavních bylinek pro gynekologické obtíže. Tlumí bolestivou menstruaci, gynekologické záněty, je však ideální i na problémy spojené se žlučníkem a játry. V případě kůže má širokospektrální využití. Je tak hojně využíván v kosmetice, jelikož je vhodný na popáleniny od slunce, alergické reakce, ekzém, akné, popraskanou kůži i hemoroidy.

Na měsíčkovou mast nedá dopustit ani Romana Kanianská, nákupčí bylin ve firmě SONNENTOR, která pleti a celkově tělu dopřává blaho za pomoci bylinek, a to i jinak než jen pitím čaje. Doporučuje je v podobě domácích masek, koupelí, obkladů, čisticího tonika nebo právě krémů a mastí. „Určitě je dobré dát přednost bylinkám v bio kvalitě. U certifikovaných bio bylinek člověk s jistotou ví, že při jejich pěstování nebyly použity žádné syntetické pesticidy. Ty určitě nikdo z nás pro ošetření pleti používat nechce,“ dodává Romana a prozradila nám i svůj recept na dokonalou měsíčkovou mast. Jak sama říká, není to žádná věda!

Jak tedy na ni? Budete potřebovat 50 ml nerafinovaného bambuckého másla, 10 ml mandlového nebo růžového oleje, 15 g sušeného květu měsíčku, jemné sítko nebo plátýnko a kelímek.

Bambucké máslo rozpusťte ve vodní lázni, přidejte mandlový nebo růžový olej a přisypte květy měsíčku. Vše promíchejte a lázeň se všemi ingrediencemi udržujte jednu hodinu při dostatečné teplotě a pod pokličkou. Po hodině sceďte a nechte vychladnout.

Řecký horský čaj

Horský čaj neboli hojník dostal svůj název patřičně. Roste totiž v horských oblastech ve vyšší nadmořské výšce. Traduje se, že byl dříve podáván vojákům, aby posilnili svůj organismus a vyléčili své rány. Je totiž výborným léčitelem ran. Obsahuje bohatý zdroj minerálů od zinku, hořčíku, mědi až po železo. Právě díky vysokému podílu železa pomáhá v boji proti vyčerpání, únavě a anémii. Hojník je zkrátka skvělým přírodním antioxidantem, který čistí organismus, a je hrdinou při nachlazení, zejména rýmě a kašli.

Kopřiva

Kopřiva patří mezi nejdůležitější byliny naší zeměpisné šířky. Charakteristická je svou schopností čištění krve, díky které zbaví pleť veškerých zánětů od vyrážek po popáleniny. Čistí nejen krev, ale také redukuje usazeniny kyseliny močové, odvádí žlučové usazeniny, a tím zlepšuje činnost jater a žaludku. Je výborným pomocníkem při nastydnutí, revmatickém onemocnění a zánětu ledvin. Poradí si také s řídnutím vlasů. „Preventivně popíjím čaj z kopřivy. Pomáhá pročistit celý organismus, a to se velmi zřetelně projevuje na vzhledu pleti,“ dodává pak o této oblíbené léčivé rostlině Romana Kanianská.

Šípek

Šípek se doporučuje preventivně pít proti vzniku rakoviny, ale také na zvýšení imunity či podporu činnosti ledvin i srdce. Snižuje totiž i hladinu cholesterolu. Je známý pro své protizánětlivé účinky a je to bohatý zdroj vitaminu C, díky kterému má blahodárný vliv na zdraví naší pokožky.

Romana tak doporučuje lahodný a zdravý nápoj z šípku, který skvěle chutná teplý i studený. A jak na jeho přípravu? Do jednoho litru studené vody nasypte velkou hrst sušených šípků. Přiveďte pomalu k varu a potom vypněte. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte ještě 15 minut stát. Potom šípky přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Voilà, šípkový čaj je na světě. Můžete ho dochutit medem a citronem. Scezené šípky ale nevyhazujte, celý postup můžete ještě jednou opakovat a připravit si druhý nálev. Překvapí vás svou výraznou barvou a chutí.

Levandule

Levanduli známe díky její opojné vůni, která má blahodárný vliv na naši psychickou pohodu. Z tohoto důvodu léčí bolesti hlavy, nespavost, třesavku a nervovou slabost. Je nejen skvělým utěšitelem pochroumaných nervů, ale také bolavého bříška. Levandule nachází uplatnění také jako kloktadlo a čistí dutinu ústní. To, že léčí kožní záněty, ani nemusíme zmiňovat.

Růže

Krásná voňavá růže nemůže chybět mezi přírodními léčivy pro krásnou pleť, a uzavírá tak naše sedmero bylin nejen pro krásnou pleť. Regeneruje a celkově zklidňuje pokožku, zmírňuje hormonální nerovnost a zlepšuje stav krevního oběhu. Hned po prvním doušku odvaru se vám zklidní mysl, uvolníte napětí, zapomenete na veškeré špatné pocity. Je taktéž využívána v kosmetice, znát ji můžete především v podobě růžové vody. Ta pleť projasňuje, hojí drobná poranění, zklidňuje, osvěžuje a hydratuje pokožku. Je skvělá především pro citlivou a zralou pleť. I růžovou vodu si můžete podle Romany Kanianské vytvořit v pohodlí domova.

Přiveďte k varu 250 ml kojenecké vody, 15 g růžových poupat nasypte do hrnce a vroucí vodou je zalijte. Hrnec s poupaty a vodou zakryjte pokličkou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Potom vodu sceďte do skleněné, uzavíratelné a vysterilizované nádoby.

Na jednotlivé jednodruhové čaje se podívejte v naší fotogalerii:

Autor: Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...