Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tyto potraviny do mrazáku nepatří! Věděli jste o tom?

  • Tyto potraviny do mrazáku nepatří! Věděli jste o tom?
    18. července 2022 | 06:00

    Do mrazáku můžeme dát téměř cokoliv. Některé potraviny tam ale vyloženě nepatří. Víte, které to jsou, nebo je máte v mrazáku i vy? Tady je seznam toho, co byste zamrazit určitě neměli.

  • 1. Vajíčka

    Máte doma slepice nebo jste koupili plato vajec v akci, teď ale nevíte, kam s tím, a napadlo vás je zamrazit? Raději to nedělejte, vajíčka ve skořápce totiž po zmražení prasknou. Existuje ale jiný způsob, jak by to možná mohlo fungovat. Obsah vajíček pořádně rozmíchejte a nalijte do nádobky. Tu potom s klidným srdcem můžete do mrazáku vložit klidně i na několik týdnů. 

  • 2. Jogurt

    Jogurt se, stejně jako jiné mléčné výrobky, po zmrazení odděluje a tvoří hrudky. Pokud tedy nechcete mít zkažené ráno kvůli svému rozmraženému a ne moc chutnému jogurtu, raději konzumujte veškeré mléčné výrobky pouze čerstvé.

    Video se připravuje ...
    Tenhle jogurt nic nenahradí • VIDEO: Mall.cz

  • 3. Víno

    Každý znalec vína by vám řekl, abyste víno rozhodně nezmrazovali. Všechny druhy vína – nebo alespoň takové, které stojí za to pít – lze po otevření znovu zazátkovat a uchovávat v lednici po dobu tří až pěti dnů. Přesto ho ale někteří lidé nestihnou dopít a je jim líto ho jen tak vyhodit. Pokud vás napadá to samé, co nás, a to dát ho do mrazáku, tak se pravděpodobně tohoto vína už stejně nikdy nenapijete. Jakmile se víno rozmrazí, ztratí svou chuť. 

  • 4. Perlivé nápoje

    Už jste někdy dali do mrazáku perlivou limonádu nebo pivo pokojové teploty, protože jste spěchali, a později jste otevřeli mrazák plný rozlité, mražené hroudy, která se jen těžko uklízí? Pokud ne, ušetřete si zklamání a vezměte nás za slovo. Perlivé nápoje se během mražení roztahují natolik, že tekutina pravděpodobně praskne v jakékoli nádobě, ve které se nachází.

  • 5. Majonéza

    Stejně jako jogurt i majonéza se v mrazáku oddělí a po vyndání nebude dobrá. Ani ta tedy do mrazáku nepatří. Je proto lepší ji vždy kupovat až ve chvíli, kdy vám právě dojde. A pokud si majonézu připravujete domácí, vždy udělejte jen takové množství, které jste schopni brzy zkonzumovat. 

  • 6. Vařené těstoviny

    Vařené těstoviny zvládnou zmražení jako takové, problém nastává při rozmražování a další tepelné úpravě. To pak místo těstovin máte většinou jen kašovitou hroudu něčeho, co má do chutné italské večeře opravdu daleko. 

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  mrazák, zdraví, potraviny, víno, vajíčka, chuť
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...