Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Menstruace není problém! Jak si s ní užít týden u moře, jako byste ji neměla?

...
6. července 2023 | 06:00

Máte naplánovanou dovolenou, ale jako zákonem schválnosti datum přesně vychází na vaše dny? Nenechte si zkazit dovolenou! Máme pár pohodlných rad, které vám usnadní koupání.

Tampony

Mnohým ženám není příjemné koupat se během menstruace. Obavy, že se tampony rozmočí a krev vyteče, jsou ale zbytečné. Důležité je jen tampon zavést dostatečně hluboko do pochvy, aby voda neměla šanci dostat se do kontaktu s tamponem. Po každém koupání ho jednoduše vyměňte. Pokud máte obavy z toho, že vám z plavek vykoukne šňůrka od tamponu, pořiďte si plavky, které mají spodní díl podobný šortkám.

Voděodolné tampony

Pro lepší pocit z koupání existují také voděodolné tampony, které jsou napuštěny olejem. Pokud máte jen slabou menstruaci, jsou tyto tampony ideálním řešením. V běžných drogeriích je ale nenajdete. Prodávají se v lékárnách po čtyřech kusech a stojí přibližně padesát korun. Mnoho žen tyto tampony používá při koupání i mimo menstruaci, a to jako ochranu před infekcemi.

Menstruační kalíšek nebo disk

Menstruační kalíšek je v dnešní době už poměrně rozšířená pomůcka. Zavádí se do pochvy stejně jako tampon, přilne k vnitřní části těla a do žlábku zachycuje menstruační krev. Kalíšek můžete mít zavedený i 10 hodin, a proto je oproti tamponům, které musíte po každém koupání měnit, praktičtější. Vyzkoušet můžete také menstruační disk, který naopak nevytváří podtlak, zavádí se až pod děložní čípek a je možné ho mít i při sexu. Každopádně velkou výhodou obou těchto pomůcek je, že jsou skutečně neviditelné, a vy tak nemusíte mít obavy z toho, že vám z plavek vyleze šňůrka.

Menstruační plavky

Menstruační kalhotky už jste možná vyzkoušela, ale menstruační plavky? Pokud se chcete během menstruace koupat bez tamponu nebo kalíšku, budou pro vás to pravé. My jsme je v redakci už vyzkoušely a nezklamaly nás. (ZDE najdete výsledky našeho testování.) Navrženy byly tak, aby – na suchu i ve vodě – absorbovaly krev a nepustily ji dál. Nejsou určeny pro silnou, ale pro střední nebo slabší menstruaci.

Mýty o menstruaci

Menstruace je stále obalena mnoha výmysly, které si lidé šuškají. Nemějte obavy z toho, že by vaše menstruační krev přilákala žraloka. Pravda ohledně toho, že je plavání během menstruace nebezpečné nebo nezdravé, může být jen v tom, že pokud se koupete ve znečištěné vodě, můžete následně trpět vaginálními infekcemi. Plavání během vašich dnů je naopak prospěšné, protože vám uleví od křečí v podbřišku a zlepší vám náladu.

Důležité je pohodlí

Pokud máte i navzdory zavedenému tamponu obavy z protečení, udělejte všechno pro to, abyste se cítila lépe. Pořiďte si tmavé plavky, aby na nich případná krev nebyla vidět. Noste přes sebe pareo, abyste skryla nafouknuté bříško a mohla se lépe uvolnit. A mějte u sebe vždy dostatek suchého prádla, abyste se mohla kdykoliv převléknout.

Co si zabalit?

Na pláž si vezměte s sebou i tenké intimky. Přestože se s nimi nemůžete koupat, nikdy nevíte, kdy se budou hodit. Zabalte si dvoje plavky tmavé barvy, dlouhý lehký šál a náhradní spodní prádlo. Pro všechny případy si vezměte i prášky proti bolestem. Důležité je, abyste si dovolenou patřičně užila, a k tomu koupání zaručeně patří.

Konečně jedete na dovolenou? Koukněte se, jak si správně zabalit:

Video se připravuje ...
Naučte se balit do kufru efektivně! • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: red
Video se připravuje ...