Nechcete být na podzim nemocní? Vsaďte na tyto potraviny!
Chcete mít dobrou náladu, energii a být na podzim a v zimě zdraví? Zařaďte do svého života některý z těchto pokladů a budete v pohodě! Jaké potraviny vám rozhodně posílí imunitu?
"Základem imunity je pestrá, ideálně čerstvě připravená strava," říká výživová poradkyně a odbornice na Bio Bachovy esence Romana Kotěrová. Stejně tak důležité jsou podle ní pravidelnost v jídle a pokud možno využívání především lokálních, sezonních potravin. Tak zajistíme organismu vše, co potřebuje, a zároveň posílíme jeho obranyschopnost.
Oranžové plody
...Autor: istock.comV mrkvi, dýni, batátech, kaki či meruňkách, včetně těch sušených, je obsažen betakaroten. Dá se říct, že co je oranžové nebo červené, tedy i rajčata nebo červená paprika, to ho obsahuje. Betakaroten si tělo umí přeměnit na cenný provitamin A, který je důležitý pro celý imunitní systém. Když si budete připravovat takovou dobrotu jako dušenou dýni s natural rýží a kari nebo jiné jídlo s oranžovými plody, vždycky přidejte kapku kvalitního oleje, aby se betakaroten dobře uvolnil.
Česnek
...Autor: istock.comSyrový česnek patří mezi největší posilovače imunity vůbec. Obsahuje drahocenné fytochemikálie jako například polyfenoly a mnoho adenosinu. Ty pozitivně ovlivňují obranyschopnost organismu. Denně je ideální sníst alespoň jeden stroužek, pokud to váš žlučník nebo žaludek snesou - je to lepší než kupa léků, za které zbytečné utrácíme.
Granátové jablko
...Autor: istock.comV granátovém jablku je cenná kyselina ellagová, která chrání buněčné stěny a posiluje imunitu. Denně bychom měli vypít aspoň skleničku džusu z tohoto ovoce. Nebo si kuličky z jablka dát do salátu.
Ryby
...Autor: istock.comOmega-3 mastné kyseliny, které obsahují tučné mořské ryby, aktivují buňky imunitního systému, a tím nás chrání před virózami. Dvakrát týdně bychom měli do jídelníčku zařadit kvalitní makrelu nebo lososa.
Avokádo
...Autor: istock.comV lahodném avokádu je koncentrovaná síla vitaminů A, C, D, E a K, také betakarotenu, hořčíku, fosforu, železa a mědi. Obsahuje ale i velmi příznivé tuky.
Goji
...Autor: istock.comSušené plody goji, neboli kustovnice, obsahují spousty minerálů, stopových prvků i vitaminů a jsou přímo zdravotní bombou. Hrst bychom měli jíst každý den. Komu nechutnají, může si je na noc naložit do jogurtu - příjemně nabobtnají a změknou.
Vločky
...Autor: istock.comOvesné vločky obsahují mimo jiné hodně aminokyseliny zvané arginin, která je pro imunitu důležitá. Denně bychom měli sníst alespoň dvě hrsti vloček třeba ke snídani, vhodné jsou ale kdykoli během dne. Nejen k snídani.
Mungo
...Autor: istock.comFazole mungo jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Jednak obsahují kvalitní bílkoviny, jednak mají i mnoho vitaminů a stopových prvků. Můžete je přidávat do polévek nebo rizot, ale skvělé je, když si je necháte naklíčit a budete konzumovat klíčky.
Pomeranče
...Autor: istock.comV bílé dužině pod oranžovou kůrou se nacházejí důležité fytochemikálie, a to bioflavonoidy. Pomáhají zužitkovat v těle vitaminy a výrazně posilují imunitní systém. Každý den bychom měli sníst jeden středně velký pomeranč.
Červená řepa
...Autor: istock.comŘepa je mimořádně zdravá, vedle jiného posiluje imunitní systém rostlinnou látkou betanin. Jíst bychom ji měli alespoň jednou týdně v jakékoli formě. Vedle klasického salátu můžeme řepu upéct na plechu s dýní, kvalitním olejem a trochou mořské soli.
Další potraviny a aktivity, které posilují vaši imunitu, najdete v listopadovém čísle Blesk zdraví, které sežente na stáncích nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě ZDE >>>