Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Dopřejte si krásnější rána! Poradíme vám minutu po minutě

  • 22. října 2019 | 06:00

    Víme, že pokud vypravujete děti do školy nebo školky a sebe do práce, je to frmol. Co se ale stane, když si nastavíte budík o hodinu dřív? Nebudete věřit, co všechno skvělého to přinese: budete pozitivnější, budete jíst zdravěji a vyhne se vám deprese. Čas, který pro sebe ukořistíte navíc, vám zkrátka pomůže od hlavy až k patě. Jak ho dokonale využít?

    Asi to znáte sama. Když máte příjemný začátek dne, je většinou dobrý i jeho zbytek. Jenže jak si takový luxus pojistit? Jak se vyhnout spěchu, chaosu a stresu? Zkuste některý z našich tipů.

  • Protáhněte se 2 MINUTY

    Autor: iStock.com

    Protahovat se ráno po probuzení je vrozený reflex a příroda moc dobře věděla, proč nám ho nadělila. Protažení totiž spustí oběhový systém na plný provoz, takže se vám celé tělo dokonale prokrví. A to je přesně to, co po spánku v jedné poloze potřebuje. Tahle malá ranní rozcvička vám navíc zaktivuje všechny kosterní svaly, uvolní klouby, napřímí páteř. Protahování je také propojené s centry slasti v mozku, takže vám automaticky zlepší náladu.

  • Pište, cokoli vás napadne 10 MINUT

    Autor: istock.com

    Většina z nás stráví ráno deset minut tím, že zírá do telefonu. Jenže tahle činnost zahlcuje mozek nepodstatnými informacemi, a tím se dostanete do stresu. Místo toho si vezměte tužku a papír a pište. Třeba o tom, co se vám zdálo nebo se vám právě teď honí hlavou. Užitek z toho budete mít dvojí. Jednak nastartujete mozkové závity, jednak si uspořádáte myšlenky.

  • Nesurfujte!

    Autor: istock.com

    Máte pocit, že jen tak surfovat po Instagramu nebo Facebooku je neškodná zábava? Podle psychologů nás tahle činnost zahání do kouta. Máme totiž tendenci se (vědomě i podvědomě) srovnávat. Než s prohlížením nastylizovaných fotek a promyšlených statusů skončíte, můžete mít pocit, že váš život za nic nestojí, protože má k dokonalosti daleko.

  • Milujte se 15 MINUT

    Autor: istock.com

    Nejlepší čas na sex je zhruba 45 minut po probuzení. Dopřejte si ho! „Ranní sex produkuje hormon, který upevňuje pouto a pocit lásky mezi partnery na celý den,“ tvrdí americká odbornice na sexualitu Debby Herbenick.

  • Nestelte!

    Autor: iStock.com

    Ano, ustlaná postel je krásná, ale není zdravá. Pokud hledáte výmluvu, proč nechat peřiny rozestlané (a ušetřit tak nějaký čas), máme pro vás výzkum britských vědců. Ten totiž říká, že je to zdravější! „Ustláním se v posteli udržuje teplo a vlhko, v němž se daří roztočům,“ upozorňuje vedoucí výzkumník týmu odborníků z Kingstonské univerzity.

  • Plánujte radost 5 MINUT

    Autor: istock.com

    Po ránu mají ženy zvýšenou hladinu testosteronu i kortizolu, takže elánu mají na rozdávání. Podle vědců z Bristolské univerzity jsme kolem sedmé hodiny ranní víc než pozitivně naladěné. Toho je třeba využít! Třeba tak, že si naplánujete program na celý den. Nezapomeňte do něj zařadit jednu nebo dvě věci, které vám udělají radost.

  • Dejte si sprchu 10 MINUT

    Autor: istock.com

    Všechny milujeme teplý proud vody, ale na závěr ranní očisty ho změňte na studený nebo alespoň vlažný. Stačí pár vteřin a efekt bude maximální. Odměnou vám budou lesklé vlasy a pružnější pleť, lepší krevní oběh, silnější imunita, pořádná dávka energie a snížení stresu.

  • Snídejte zdravě a v klidu 15 MINUT

    Autor: istock.com

    Rohlíku, nebo dokonce bábovce k snídani se vyhněte obloukem. Expertka na ženské hormonální zdraví Maryon Stewart tvrdí, že samotné sacharidy způsobí pokles hladiny cukru v krvi, a tudíž i zhoršení nálady. Po ránu doporučuje servírovat bílkoviny, ořechy, semínka a kousek ovoce.

  • Meditujte 5 MINUT

    Autor: istock.com

    Ráno může být meditace nejúčinnější. Svět je ještě tichý a pomalý, příroda klidná a vy po noci víc „u sebe“. To, co budete vkládat do mysli, třeba nějaké pozitivní afirmace, má větší šanci usídlit se v podvědomí. Nemusíte sedět v lotosovém květu půl hodiny, stačí vám pět minut.

  • Poslouchejte hudbu BĚHEM CELÉHO RÁNA

    Autor: istock.com

    Hudba má vliv na tělo i psychiku člověka. Záleží na tom, jakou vyberete. Některá uklidňuje emoce (je skvělá pro lidi, kteří trpí ranními úzkostmi), jiná dodává odvahu (ideální, pokud vás čeká náročný den), nebo dokonce uzdravuje (pomáhá umí urychlit hojivé procesy). Důležité je vytvořit si playlist na míru. Jen vy víte, jaká muzika na vás působí.

  • Vybírejte!

    Autor: iStock.com

    Ano, můžete stihnout všechny aktivity, které jsme vám doporučily, a možná ještě nějaké navíc. Jenže tím si ráno paradoxně nezlepšíte. Lepší je vybrat si, co vám bude nejpříjemnější. Základním ranním pravidlem je ZPOMALIT.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...