Které potraviny nejezte syrové? Na tyhle si dejte pozor, mohly by vás zabít
Raw – neboli syrová – strava je stále velmi populární. Je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin. Základem je přesvědčení, že všechno živé v potravinách se při zahřátí nad pětačtyřicet stupňů Celsia zničí, a sníží se tak výživová hodnota. Některé potraviny jsou za syrova nejzdravější, jiné ale dokážou přivodit střevní potíže a některé i smrt. Které byste syrové neměli nikdy jíst?
Střevní potíže, ale i otrava. To jsou problémy, které si můžete přivodit, když sníte některé syrové potraviny. U kterých z nich se raději dobře ujistěte, že jste je pořádně uvařili?
Brambory
Autor: iStockBrambory jsou zdravé, ale jen vařené. Syrové obsahují hodně škrobů, které mohou způsobit nadýmání a další střevní problémy. Ještě horší jsou brambory syrové a nazelenalé, v těch se totiž tvoří solanin, což je toxin, který je pro člověka nebezpečný.
Vejce
Autor: iStockŽe znáte sportovce, kteří si ze syrových vajíček dělají koktejly kvůli svalům? Je to ale celkem velký risk, protože se vystavují riziku nákazy salmonelou, která může napadnout jedno ze třiceti tisíc vajec. Zdá se to jako malá pravděpodobnost, ale nikdy nevíte, jestli si černého Petra nevytáhnete právě vy. Pozor, salmonelóza je ve žloutku, takže opatrní buďte i v případě vařeného tekutého žloutku.
Nepasterizované mléko
Autor: iStockMléko, které nebylo pasterizováno, může obsahovat bakterie E.coli a salmonelózu. Pokud si často nakupujete mléko od farmáře z mléčného automatu, raději si ho vždy převařte. Je sice pravda, že tohle mléko je kontrolované, ale nikdy nevíte. Mohli byste skončit v nemocnici s velkými bolestmi břicha, zvracením či průjmy.
Fazole
...Autor: istock.comJsou sice zdravé a plné proteinů a vitaminů, ale za syrova se můžou stát doslova zabijákem. Obsahují totiž toxin fytohemaglutin, který způsobuje střevní problémy podobné otravě. Nejvíc tohoto toxinu je v červených fazolích. A pozor, stačí sníst jen pět kuliček syrových fazolí a bude vám špatně.
Mandle
Autor: iStockJen ty hořké, nikoli slané nebo sladké. Hořké mandle obsahují amygdalin, látku, která způsobuje jejich hořkost. Jakmile jich sníte hodně, začne se v těle rozkládat a vznikat kyanovodík. Podle odborníků stačí deset mandlí a je zle, smrtící dávka je pak více než padesát hořkých mandlí. Naštěstí jsou tak hořké, že už po jedné vás přejde chuť.
Lilek
...Autor: istock.comI tenhle fialový krasavec obsahuje podobně jako brambory solanin, který nedělá dobře vašemu trávení. I když byste museli lilku sníst opravdu hodně, aby se problémy projevily, lepší je lilek před konzumací raději vždy tepelně upravit. Nejvíce toxické jsou mladé lilky.
Rebarbora
Autor: iStockZ rebarbory je sice vynikající koláč, ale syrovou byste ji nikdy jíst neměli. Její listy obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která může poškodit ledviny a ve vzácných případech způsobit smrt.