Zázrak z lesa: Medvědí česnek pomůže snížit tlak i cukr v krvi

20. dubna 2018 | 06:00

Medvědí česnek je jarní bylinka. Čerstvý ho můžeme užívat jen asi měsíc v roce, pak je konec a musíme si počkat na další sezonu. Čerstvé listy dodají zvláštní chuť salátům, těstovinám i polévkám. Naštěstí existují způsoby, jak ho uchovat na delší dobu. Už kvůli tomu, že je dobrý, a navíc prospěšný zdraví. Na co pomáhá?

Je chuťově podobný klasickému česneku, nezůstává však v dechu. Ideální je připravit pokrm tak, aby se nezničily cenné látky v medvědím česneku obsažené. Je fantastický do pomazánek z tvarohu, skvělou službu udělá pod masem, lze ho připravovat jako špenát. Mimochodem – výtečný je i jen tak na chlebu s máslem.

Kde ho najdeme?

Daří se mu hlavně v lužních lesích a vůbec tam, kde je vlhko. Jeho listy připomínají listy konvalinky. Takže pozor! Nesplést se, tahle květinka je jedovatá. Lze ho i pěstovat; vyžaduje hodně vláhy a zastíněné místo.

Zdravotní účinky medvědího česneku:

  • má vysoký obsah vitaminu C
  • snižuje krevní tlak 
  • brání kornatění tepen
  • pročišťuje organismus 
  • je vhodný proti nechutenství a ateroskleróze
  • působí proti dně i revmatismu
  • je výbornou prevencí proti chřipce
  • je to silné přírodní antibiotikum
  • má močopudné a projímavé účinky
  • je antibakteriální a protiplísňový
  • je to silný přírodní antioxidant
  • používá se i při léčbě křečových žil
  • snižuje hladinu cukru v krvi.

Nejlepší recepty z medvědího česneku najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: red
1080p 720p 360p
DesktopMobile