Středomořská dieta byla svého času velkým hitem. Ale pak se lékařům, odborníkům na výživu i lidem, kterým chutnala, začalo zdát, že je v ní trochu moc tuků a že na hubnutí asi dobrá nebude. Do módy přišly dieta severská, neboli strava podle Vikingů, paleodieta či všelijaké krátké i delší půsty. Teď ale středomořská dieta zažívá velkolepý návrat a podle odborníků patří mezi nejlepší letošní diety světa! Co je na ní tak super?
Základem středomořské diety jsou zdravé tuky, mořské plody a hodně zeleniny a ovoce. Nevyhýbá se ani vínu. Sice zhubnete pomaleji, ale neohrožuje vaše zdraví a také vám nehrozí obávaný jojo efekt.
Navíc se o ní už dlouho ví, že chrání srdce a cévy, a tak prodlužuje život. Jeden čas se hodně doporučovala i při hubnutí, ovšem pak někdo spočítal, jak moc kalorická je, a upadla v nemilost.
Teď se však ukazuje, že neprávem. Podle rozsáhlé studie, kterou přinesl renomovaný časopis The Lancet v sekci zaměření na diabetes, její energetická vydatnost nevadí. Nebrání totiž hubnutí. O něm rozhoduje to, že jídlo je zdravé a jídelníček je vyvážený.
Výzkumníci sledovali tři skupiny lidí: jedna jedla středomořskou stravu bohatou na olivový olej, druhá jídelníček plnoý ořechů a třetí jednu z moderních nízkotučných diet. První dvě skupiny se přitom co do množství přijatých kilojoulů nijak neomezovaly.
Vědci pokus vyhodnotili po pěti letech a zjistili, že lidé, kteří jedli jídlo bohaté na olej, včetně tuků z ořechů, v průměru zhubli o kilo. To samozřejmě není mnoho, ale jde o průměr, znamená to tedy, že někdo shodil více – a rozhodně v průměru lidé nepřibrali, navzdory vydatné stravě. Navíc o hubnutí nijak neusilovali. Naopak obvod pasu se nejvíce zvýšil těm, kteří měli nízkotučnou dietu!
Co to znamená? Podle autorů práce to, že bychom se neměli zase tak bát tuků a že potraviny označované jako nízkotučné nemusí být žádnou výhrou. A také to, že pokud jsou zdrojem tuků a s nimi spojených kalorií potraviny jako semena, ořechy, ryby a jogurty, nehrozí vám, že ztloustnete. Na rozdíl od toho, když si budete dopřávat hlavně průmyslově zpracované potraviny.