Vločková dieta: Stačí kaše dvakrát denně a kila poletí dolů

  • Vločková dieta: Stačí kaše dvakrát denně a kila poletí dolů
    29. dubna  2019 
     06:00

    Ovesná kaše se stala v oblasti zdravého životního stylu velkým trendem. Není se čemu divit! Ovesné vločky mají perfektní nutriční složení, které vám zaručí zdravé tělo i spokojenou mysl, jelikož si na nich dokonale pochutnáte. Rozpustná vláknina vás zasytí a podpoříte i správné trávení a činnost štítné žlázy. Ovesné vločky jsou zároveň hodnotným zdrojem vitaminů, minerálů, a dokonce i esenciálních aminokyselin. Začněte tedy s jejich pomocí hubnout!

    Vločková dieta je splněným snem pro milovníky ovesných kaší. Kolikrát denně si na ní můžete pochutnat a přitom hubnout?

  • Co je vlastně vločková dieta?

    Autor: istock.com

    Ovesná kaše patří mezi oblíbené snídaně. Co kdybyste si ji ale dopřáli i v průběhu dne? Základem vločkové diety je totiž konzumace ovesné kaše, a to ideálně dvakrát denně. Vycházet můžete z dvoufázového plánu nebo šestidenního jídelníčku.

    1. fáze: V prvním týdnu zařazujte ovesnou kaši třikrát denně. Během této fáze byste měli konzumovat pouze celé vločky, nikoli instantní, které nemají tak dokonalé nutriční složení. Můžete je ale libovolně kombinovat s ovocem.

    2. fáze: V druhém týdnu počet ovesných kaší snižte na jednu až dvě. Nyní už můžete začít používat i instantní vločky. Ostatní jídla během dne by měla být zdravá s nízkým obsahem tuku. Zařazujte také dostatek ovoce a zeleniny.

    Druhá varianta vločkové diety spočívá v šestidenním jídelníčku, který zahrnuje dvě ovesné kaše denně. Prakticky tak přeskočíte celou první fázi.

  • Jak by měla ovesná kaše vypadat?

    Autor: istock.com

    Pro přípravu ovesné kaše se doporučuje půl šálku ovesných vloček. Dieta povoluje také malé množství nízkotučného mléka nebo jogurtu a trochu ovoce. Nezapomeňte přidat skořici, která kaši dodá příjemnou nasládlou chuť. 

    Ovesnou kaši zařazujte k snídani a obědu. K dopolední svačině si dopřejte čerstvé ovoce a odpoledne zeleninu s nepraženými ořechy. Základ večeře spočívá v kvalitním zdroji bílkovin v podobě libového masa nebo ryby s cuketovými hranolkami z trouby. Dopřát si můžete i malý nízkokalorický dezert.

  • Jaké jsou zdravotní benefity vločkové diety?

    Autor: istock.com

    Ovesné vločky mají zdraví prospěšné účinky. Pomáhají bojovat s vyšším cholesterolem, a dokonce i vyšším krevním tlakem. Jsou v nich obsažené jak sacharidy, tak i bílkoviny a tuky. Díky střední hodnotě glykemického indexu vám nerozhodí hladinu krevního cukru a obsažená vláknina se postará o dokonalé trávení a vyčištění střev.

    Jejich konzumace má dokonce pozitivní vliv na nervový systém a eliminuje i nahromaděný stres. Díky vysokému obsahu široké škály vitaminů B vločky podporují kvalitu zubů, vlasů a nehtů a jsou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním.

    V pouhé jedné porci o půl šálku přijmete:

    • 2 gramy vlákniny
    • 3 gramy bílkovin
    • žádný cukr
    • 2 % doporučené denní dávky vápníku
    • 6 % železa
    • pouze 1,5 gramu tuku.

  • Hrozí vám při této dietě zdravotní rizika?

    Autor: istock.com

    Ačkoli konzumací vloček přispíváte k celkovému zdraví organismu, možná právě vašemu tělu nemusí denní konzumace ovesných kaší vyhovovat. Každou dietu byste měli konzultovat se svým lékařem, který vzhledem k vaší zdravotní historii posoudí, zdali je pro vás tento typ stravování vhodný.

    Vločková dieta je navíc založena na nízkém příjmu kalorií. Pro vysoce aktivního jedince by tak nemusela být vhodná. V takovém případě je důležité zvážit množství nejen ovesných vloček, ale i skladbu ostatních jídel.

    Mnohým také nemusí vyhovovat monotónnost diety. Hubnutí tak pro vás koneckonců může být o to náročnější. Vločky však můžete zařadit pouze v malém množství jako součást jídel, jelikož se hodí i k přípravě slaných pokrmů. Zkuste se tak touto dietou alespoň inspirovat a zařadit vločky do svého týdenního jídelního plánu. 

  • Můžete pomocí vločkové diety opravdu zhubnout?

    Autor: istock.com

    Jelikož je dieta založena na nízkém příjmu kalorií a tuku, díky tomuto velkému deficitu můžete očekávat pokles na váze. Dojídejte se však dosyta zeleninou a ovocem, popř. ořechy, abyste nepociťovali hlad. Fungování na příliš nízkém energetickém příjmu po dlouhou dobu by se totiž mohlo obrátit proti vám – naopak byste si snížili hodnotu metabolismu. 

    Vločky obsahují v porovnání s jinými obilovinami velké množství vlákniny a bílkovin, a tak vás zasytí na mnohem delší dobu. Výhodou vloček je také jejich cena, která je poměrně nízká. 

    Zkombinujte dietu také s pohybem a o výsledky nebudete mít nouzi. Podpoříte své zdraví a o něco zvětšíte kalorický deficit. Opět se však přesvědčte, že přijímáte dostatek živin ke správné funkci organismu. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji