Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tyto potraviny vám ublíží, když je budete jíst v nesprávný čas. Pozor na to!

  • 25. srpna 2019 | 06:00

    Podle průzkumů dnes průměrný člověk zkonzumuje asi o dvacet procent kalorií více než v minulém století. A i když si lidé stále víc uvědomují, že musí o jídle přemýšlet, není vždy snadné nastavit všechna pravidla týkající se zdravého stravování. A také dobu, kdy bychom správné potraviny měli jíst. Věděli jste, že když některé potraviny budete jíst ve špatný čas, můžou vám způsobit velké problémy s trávením?

    Kolem jídla existují stovky mýtů a také tipů na to, jak co nejlépe jíst. Kdy je ten správný čas ke konzumaci vašich oblíbených jídel, aby vám přinesla skutečně maximální efekt? Možná budete překvapeni!

  • Banány

    Autor: istock.com

    Banány se mohou zdát jako skvělá volba ke snídani, ovšem není to tak docela pravda. Pokud je budete konzumovat na lačný žaludek, mohou vyvolat problémy. Zpočátku se sice budete cítit super a nabuzení díky jejich vysokému obsahu cukru, ale po pár hodinách budete cítit hlad a únavu. Konzumace banánů může taky ohrozit osoby, které trpí syndromem dráždivého tračníku. Pokud se ale nechcete vzdát banánů ke snídani, pak je zkombinujte s dalšími potravinami, nejlépe s těmi, které obsahují zdravé tuky, třeba s arašídovým máslem.

  • Káva

    Autor: iStock

    Spousta lidí si dopřává hned po probuzení pořádný šálek kávy. Výzkumy ale potvrdily, že pití kávy brzo ráno není dobrý nápad. Hned po probuzení se totiž účinek kofeinu potlačuje a organismus si vůči němu může vytvořit odolnost. Navíc se lidský organismus řídí 24hodinovým hormonálním cyklem, takzvaným cyklem cirkadiánním. Tenhle biorytmus je daný geneticky a ovlivňuje ho hlavně sluneční světlo. Toto nastavení pak spouští uvolňování kortizolu, který organismus stimuluje, podobně jako kofein. Vypitím kávy se tedy naruší přirozený biologický cyklus. Produkce kortizolu totiž vrcholí mezi 8. a 9. hodinou ráno, tedy ve chvíli, kdy většina lidí sáhne po kávě. Lepší je tedy pít ke snídani čaj a kávu si dát až později.

  • Rýže

    Autor: iStock.com

    Pokud jste si oblíbili večer po práci sushi nebo nějaké indické jídlo, v němž hraje prim rýže, není to nejlepší volba. Rýže obsahuje spoustu komplexních sacharidů, které dlouho trávíme. Je to super věc, to ano, protože vás to udržuje po delší dobu v pohodě a v plné síle. Ale právě to večer není vhodné, protože můžete víc přibírat na váze. Lepší je tedy rýži konzumovat v poledne k obědu. Během této doby metabolismus funguje rychle, takže je pro tělo snazší rýži strávit. Navíc se vám energie z rýže bude hodit, pokud pracujete dlouho.

  • Cukr

    Autor: shutterstock.com

    Pokud se snažíte jíst zdravě, je samozřejmě lepší držet se dál od zpracovaného cukru. Někdy je ale nemožné odolat pokušení, a vlastně proč taky? Není na tom nic špatného. Ovšem zásadní chybou je, když jíte sladkosti jako svačinu. Tímto způsobem vaše hladina cukru v krvi stoupá, což způsobuje velké výkyvy a taky únavu a nervozitu. Pokud opravdu nemůžete odolat, dopřejte si sladkost po hlavním jídle; tím se hladina cukru v krvi dramaticky nezvýší.

  • Mléko

    Autor: istockphoto.com

    Někteří lidé si od dětství navykli začínat den sklenkou mléka. Ale tenhle zvyk už v dospělosti moc nefunguje. Mléko je totiž těžko stravitelné, takže jeho konzumace ráno a jeho kombinace s jinými potravinami může způsobit pálení žáhy a bolesti žaludku. Nejlepší čas na pití mléka je večer a ideální je, když je teplé. Pomáhá k celkovému zklidnění a podporuje noční spánek.

  • Maso

    Autor: istock.com

    Maso je skvělý zdroj bílkovin a vitaminu B, ale může způsobit nadměrné zatížení trávicího systému. To je důvod, proč je lepší vyhnout se konzumaci masa těsně před spaním. Naposledy byste měli jíst maso 3 hodiny před spaním – a pokud možno libové. Zasytí a nemá moc kalorií, které by přispěly k nadváze. Můžete samozřejmě konzumovat maso i během dne, abyste získali dost bílkovin. Ale ráno buďte taky opatrní, těžké jídlo se hůře tráví.

  • Citrusové plody

    Autor: iStock.com

    Milujete citrusy? A vymačkanou šťávu z nich ke snídani? Může se to zdát jako zdravá volba, ale má to svá úskalí. Citrusové plody jsou velmi kyselé a jejich použití s hlavním jídlem nebo bezprostředně po něm zvyšuje tvorbu kyselin, které mohou způsobit nepříjemné zažívací obtíže, jako jsou pálení žáhy nebo těžkost v žaludku či zpomalení vstřebávání živin. Najezte se tedy, chvíli počkejte a pak si teprve vychutnejte ovocnou šťávu.

  • Jablka

    Autor: iStock.com

    Jablka jsou nabitá vitaminy a vlákninou a také přírodními kyselinami, které zlepšují trávení a funkci tlustého střeva. Ale když budete jíst jablka večer, může se kyselina z  nich v žaludku nahromadit a způsobit jisté nepohodlí. Jíst jablka v noci vede taky k nadměrné tvorbě plynů a problémům s pohybem stravy ve střevech. Trávení se totiž v noci zpomaluje a trávení jablek trvá déle. Nejlepší čas pro konzumaci jablek je ráno. Tímto způsobem můžete stimulovat pohyb střev po dlouhém spánku. Obzvláště prospěšné bude jablko ráno, pokud jste měli pozdní večeři nebo jste večer snědli hodně nezdravého jídla.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...