Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdy vaše tělo volá o pomoc? Tyto signály nepřehlížejte!

  • 18. října 2019 | 06:00

    Naše tělo dokáže příznaky nemoci oznámit ještě před tím, než se objeví. Proto ho dobře poslouchejte a varovné signály nepřehlížejte. Mohlo by se totiž stát, že si tak zaděláte na pořádný zdravotní průšvih. Kdy vaše tělo volá o pomoc?

    Tělo je důmyslný stroj. Jak moc lidé dokážou poznat, že je s ním něco v nepořádku? Na to se zaměřil průzkum britských vědců. Potvrdilo se, že lidé spoustě signálů těla, zejména těm méně obvyklým, prakticky nevěnují pozornost. Vědci proto vytipovali hned několik varovných příznaků. Většina z nich sice neznamená přítomnost rakoviny, ale některé z nich mohou být prvními signály onemocnění a návštěva lékaře může zachránit život. Kdy bychom měli zpozornět?

  • Otoky a rudnutí

    Autor: istock.com

    Rakovina plic může způsobit otoky v obličeji, na krku, na pažích a v horní části hrudníku. Stává se to v situaci, kdy nádor tlačí na žílu a blokuje průtok krve v hrudníku a obličeji. 

  • Bolest v paži či noze

    Autor: istock.com

    Zažitá domněnka, že rakovina, přinejmenším zpočátku, vůbec nebolí, je mylná. Bolestí tělo signalizuje nějaký problém. Když vás začne bolet kupříkladu paže nebo noha, přičemž bolest je různá, od tupé až po silnou, a vystřeluje někam dál do těla, a navíc trvá dlouhou dobu, zajděte k lékaři. Může, i když nemusí, jít kupříkladu o rakovinu kostí nebo vaječníků.

  • Poruchy hybnosti

    Autor: Shutterstock.com

    Nádor v blízkosti pohybového centra může způsobit různě intenzivní poruchy hybnosti, a to od poruch minimálních, kdy vám pouze nejde zapnout knoflík u košile, až po závažné, kdy jde o ochrnutí na celou polovinu těla. Podobným způsobem může být porušeno centrum řeči, sluchu nebo zraku. V takových případech není na co čekat a je nutné objednat se k lékaři. 

  • Hubnutí a únava

    Autor: istock.com

    Signálem, že se blíží příchod rakoviny, může být také nevysvětlitelný úbytek na váze kolem 4,5 kilogramu. „Častým důvodem úbytku váhy při nádorech bývá nevolnost, která je spojená s potížemi při vyprazdňování. Příčinou hubnutí může být i nechutenství, což je další signál,“ říká gastroenterolog Marek Beneš. Takové příznaky se vyskytují například při nádorech tlustého střeva, slinivky, plic nebo při leukémii. 

  • Hodně vápníku

    Autor: istock.com

    Vysoká hladina vápníku v krvi může být příznakem hned několika typů rakovin – od rakoviny prsu až po rakovinu plic. „Bolesti hlavy, únava, potíže s močením a podobně, to všechno můžou být poměrně nespecifické příznaky. Vysoká hladina vápníku v krvi se ale dá zjistit při běžném vyšetření krve i u praktického lékaře,“ tvrdí internista Petr Mach.

    Náš tip: Chodíte na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři a máte pocit, že tak děláte pro své zdraví maximum? Zjistěte, na co všechno máte nárok, a pokud vás trápí dlouhodobé problémy, se kterými si nevíte rady, víme, kam se můžete obrátit. O tom všem se dočtete v novém čísle magazínu Blesk pro ženy, který seženete na novinových stáncích, nebo si ho můžete objenat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Autor: red

     

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...