Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Barvení vajíček v cibulových slupkách: Potřebujete jen silonky, lístky a cibuli

Video se připravuje ...
Barvení vajíček bez chemie? Uvařte je v cibulovém nálevu!
VIDEO: Recepty.cz/Adam_Balažovič
1. února 2024 | 14:00

Dříve se vajíčka zdobila pouze přírodními barvami. Mezi nejznámější patří například barvení pomocí cibulových slupek. Jedná se o techniku nenáročnou a cenově dostupnou. Ještě jste ji nezkoušeli? Máme pro vás praktický návod, jak na to.

Co budete potřebovat?

Vajíčka, dva pytlíky cibulových slupek, špetku soli, silonové punčochy, nit, hrnec a dekorativní lístky.

Postup a tipy, co si dát pozor

1. Vajíčka nejprve omyjte, pomocí jaru nebo octa odmastěte a pořádně osušte. Vsuňte je do silonové punčochy a z obou stran ozdobte lístky nejrůznějších rostlin. Punčochu co nejvíce utáhněte, ale dávejte si pozor, aby se vám lístky nepohnuly, a zajistěte ji nití.

2. Slupky od cibule nasypte do hrnce a zalijte vodou. Vajíčka musí být potopená. Vodu trochu osolte, aby vám vajíčka nepopraskala. Vejce vkládejte opatrně do vroucí vody. Dávejte si pozor, aby se vajíčka vzájemně nedotýkala. Vařte deset až dvanáct minut a jednou nebo dvakrát je otočte, aby nevznikly skvrny.

3. Nálev nechte vychladnout a ideálně vložte na noc do lednice – vejce se obarví lépe. Poté je vyndejte z vody a opatrně odstraňte silonovou ponožku. Dávejte si pozor, protože mokrá barva se snadno setře. Vajíčka jen lehce osušte ručníkem a nechte úplně zaschnout. Na závěr je potřete slaninou nebo máslem, aby se krásně leskla, a nechte je zaschnout. 
 
 

Další postupy: Jednobarevná vejce a cibulové mramorování

Pokud si přejete jednobarevná vejce určená k dalšímu zdobení, musíte postup trochu upravit. Dejte vařit cibulové slupky a po deseti minutách je sceďte a vajíčka ve zbylé vodě obarvěte. Slupky se vyndávají, protože by se jinak na skořápku nalepily a vytvořily nepěkné fleky. Můžete si vytvořit také cibulové mramorování. Cibulové slupky natrhejte na co nejmenší kousky a s pomocí vody je opatrně nalepte na vajíčko. To potom opatrně zasuňte do silonové ponožky a vařte stejně jako vajíčka s rostlinnými potisky.

Podívejte se do fotogalerie, jak vypadají vajíčka barvená pomocí cibulových slupek:

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!