Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Velikonoce 2018: Kdy je Velikonoční pondělí a velikonoční prázdniny

1. prosince 2017 | 12:25

Velikonoce jsou pohyblivým svátkem a jejich datum se každý rok mění. Kdy nás čekají ty letošní? A kdy se můžou děti těšit na Velikonoční prázdniny? Podívejte se, jaký termín připadá na Velký pátek a Velikonoční pondělí.

V roce 2018 připadá Velikonoční neděle na Apríla, tedy na 1. dubna 2018. Školáci mají proto velikonoční prázdniny ve čtvrtek 29. března a na Velký pátek 30. března. Velikonoční pondělí oslavíme 2. dubna 2018, takže do školy se děti vrátí až v úterý 3. dubna 2018.

Pravoslavné Velikonoce jsou oproti těm klasickým, opožděny. Zpravidla o týden, ale někdy i více. Termín letošních pravoslavných velikonoc tak připadá na neděli 8. dubna 2018.

Termín Velikonoc se dá přesně spočítat. Tento Svátek oslavující jaro a vzkříšení Ježíše Krista připadá podle klasického kalendáře na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy po úplňku, který nastane po 21. březnu. Pokud je úplněk v neděli, slaví se Velikonoce až neděli následující. Výpočet je ale poměrně složitý.

Pokud chcete vědět, jak termín Velikonoc vypočítat, dočtete se to ZDE >>>

Recepty na mazanec, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka se dočtete ZDE >>>

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!