Pokud se vám nechce péct beránka, můžete vyzkoušet mazanec. Zadělává se na Bílou sobotu a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.
Co ale možná nevíte, je, že kdysi mazanec nebyl sladký. Připravoval se ze strouhaného sýra a většího množství vajec. V jiných koutech naší země se nesladké variantě říkalo baba, babůvka, plecovník, šoldr nebo svěceník.
Na mazanec budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 110 g cukru krupice, 110 g másla
- 250 ml mléka
- 1 kostku čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 1 balíček vanilkového cukru
- rozinky
- plátky mandlí
- špetku soli
Postup:
1. Při pečení mazance je důležité, aby všechny suroviny, které použijete, měly pokojovou teplotu. Nechte je proto před přípravou těsta odpočinout v teple.
2. Droždí rozdrobte do mísy na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko a promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku a zapracujte vařečkou.
3. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pomalu důkladně míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.
4. Mazanec vyklopte na pekáč vyložený pečicím papírem a uhlaďte do požadovaného tvaru. Uprostřed nařízněte kříž, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.
5. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.