Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Ředkvičky na 10 skvělých způsobů: Zkuste polévku i výbornou pomazánku!

3. května 2024 | 06:00

Nejen salát. Využití ředkviček v kuchyni je širší, než se zdá. Inspirujte se zdravými recepty, díky kterým bude váš jídelníček zase o něco pestřejší. Proč jíst ředkvičky a co z nich připravit?

Podobně jako sněženky a narcisky bývají i ředkvičky poslem jara. Ty čerstvé lokální se na trzích objevují často už během zimy, protože se jim výborně daří v pařeništích. Jejich hlavní sezona však začíná právě teď! Jejich příjemně štiplavá chuť dodá jídlu naprosto odlišný rozměr, a navíc jsou nabité vitaminy, minerály i kyselinami.

Ředkvičky jsou zdraví prospěšné

Pod názvem ředkvička se skrývá kořen ředkve seté letní (Raphanus sativus). Tvar i barva kořene se může lišit. Většinou je však kulatého tvaru se zbarvením do bíla až do červena. Tento zdánlivě malý plod se pyšní poměrně vysokým obsahem cenných látek, jako je vitamin C posilující imunitu a chránící buňky před volnými radikály.  Kyselina listová podporuje kognitivní funkce a celkově působí na fyzickou i mentální kondici. Selen, antioxidant, zbavuje tělo těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro zdraví srdce a cév. Hořčičné oleje, které dodávají ředkvičkám jejich typickou štiplavou chuť, posilují imunitní systém a potlačují únavu a stejně, jako jsou ochranným štítem rostliny proti napadení vetřelci, tak i v těle zabíjejí zdraví škodlivé bakterie a plísně usazené na sliznicích a v trávicím traktu. Karoten pro změnu posiluje zdraví očí a podporuje zdravé opálení.

Jak zařadit ředkvičky do jídelníčku?

Upřednostnit ve svém jídelníčku sezonní druhy zeleniny je jen dalším krokem ke zdraví, ale i udržitelnosti. Přidejte si proto ředkvičky do svého jídelníčku, dokud je jejich sezona! Jsou skvělé jen tak na chleba s máslem, ale parádu a chuťový zážitek nadělají také v salátech, pomazánkách, ale dokonce i v polévce. 

Bramborový salát s ředkvičkami

  • 600 g salátových brambor
  • 1 salátová okurka
  • 2 svazky ředkviček
  • 1 červená cibule
  • hrst čerstvé máty
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 lžičky jablečného octa
  • sůl a pepř

Brambory uvařte ve slupce a zchladlé oloupejte a nakrájejte na kolečka. Salátovou okurku důkladně omyjte a nakrouhejte na plátky. Pokud je čerstvá a křehká, nemusíte ji loupat. Cibuli nakrájejte nadrobno, ředkvičky očistěte a pokrájejte na kostičky. Smetanu ochuťte jablečným octem, čerstvě mletým bílým pepřem, cukrem a solí. Brambory se zeleninou zlehka promíchejte ve větší míse a smíchejte se zálivkou. Mátové lístky omyjte, osušte, nasekejte nadrobno a přidejte do salátu.

Pomazánka z ředkviček a sýru

  • 2 svazky (cca 200 g) ředkviček
  • 150-200 g tvrdého sýru (20-30 % tuku)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce majonézy (light) nebo 200 g žervé

Sýr a ředkvičky nastrouhejte na jemno a dejte do mísy. Česnek utřete se solí a přidejte k ostatním surovinám. Přidejte majonézu nebo žervé, podle chuti sůl a pepř a dobře promíchejte. Servírujte s kvalitním celozrnným pečivem.

Salát s grilovaným kuřetem

  • 1 svazek jarní cibule

  • hlávkový salát

  • 1 svazek ředkviček

  • 2 polévkové lžíce vinného octu

  • 2 prsní řízky
  • 600 g brambor

Brambory omyjte a povařte ve slupce ve vroucí vodě asi 20 minut. Nechte vychladnout a potom oloupejte. Oloupané brambory nakrájejte na plátky, ogrilované kuřecí steaky na nudličky. Ředkvičky omyjte, osušte a rozkrojte na půlky, jarní cibulku nasekejte na jemno. Hlávkový salát omyjte a natrhejte na jednotlivé listy. Brambory promíchejte s kuřecím masem a zeleninou, ochuťte solí a pepřem. Vše přelijte trochou vinného octa a jemně promíchejte. 

Okroška

Studená polévka z vajec, brambor, salátové okurky, cibule, šunky a ředkvičky s majonézou.

  • 1/4 litru vody
  • 1 salátová okurka
  • 1 svazek jarní cibule
  • 1 litr mléka
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 svazky ředkviček
  • 200 g šunky
  • 3 polévkové lžíce majonézy (light)
  • 4 brambory
  • 6 vajec
  • sůl, pepř a ocet dle chuti

Vejce uvařte natvrdo v osolené vodě, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Salátovou okurku a ředkvičky nakrájejte na kostičky a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na kostičky nakrájejte i šunku. Mléko rozšlehejte s majonézou a přidejte trochu vody Brambory oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vejce, brambory, okurku, cibuli, šunku a ředkvičky a vše zalijte připraveným mlékem, přidejte sůl, pepř, ocet a nakrájený kopr. Nechte vychladit v lednici a můžete podávat.

Ředkvičková polévka

  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 lžíce smetany na vaření
  • 2 brambory
  • 3 lžíce oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Ředkvičky omyjte a nakrájejte na kousky nebo nastrouhejte na struhadle. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno a brambory a cuketu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na oleji osmažte cibuli, přidejte ředkvičky, cuketu i brambory a chvíli smažte. Zeleninu zalijte vodou, přidejte kostku bujónu a vařte, dokud zelenina nezměkne. Polévku rozmixujte, ještě jednou ji prohřejte a vmíchejte smetanu. Dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte s opečeným toustovým chlebem.

Další skvělé recepty z ředkviček najdete ve fotogalerii.

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně