5 rad pro chytré hubnutí. Co je důležitější než jídlo a pohyb?

24. března  2021 
 06:00

Jak spálit tuk na břiše? Nestačí jen začít se hýbat a změnit stravování. Ideální je zaměřit se rovnou na pět důležitých faktorů: spánek, práci s vlastními emocemi, pohyb, odpočinek a dobré a kvalitní stravování. Velmi důležité je ale také odlišit, o jaký tuk se jedná – může být útrobní, nebo podkožní. To, jaký je v nich rozdíl, vysvětluje výživový odborník Petr Havlíček v novém dílu pořadu Rozum v troubě na Mall.tv.

Abyste shodili tuk na břiše, měli byste nejen dobře jíst, ale také dostatečně spát, hýbat se a odpočívat. Je ale také důležité rozlišit, zda vás trápí tuk útrobní, nebo podkožní, který je spíše estetickou překážkou. Jeho význam spočívá v tepelné a mechanické ochraně těla. „V případě, že se jedná o tuk útrobní, tak v mnoha případech jeho hubnutí je trošku jednodušší," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček. Při správně zvoleném dietním režimu, dostatku pohybu, ale i spánku a při práci s psychikou ho můžete poměrně efektivně spálit. Jedná se totiž o tukovou tkáň, která je na rozdíl od podkožního tuku metabolicky více aktivní. Pokud zvolíte správný režim, tak se vám úkol podaří.

V případě podkožního tuku je situace přece jen o něco horší, jelikož podkožní tuk není tak metabolicky aktivní. Je to víceméně jen zásobárna. „Tam se obávám, že pokud chci mít ten pekáč buchet, tak nabývá více významu i správně zvolená pohybová aktivita," říká Petr Havlíček. To, zda bude aktivita vytrvalostní, silově-vytrvalostní nebo silová, záleží na tom, k jakému typu sportu máte dispozici, k čemu inklinujete a co vás naplňuje.

Celková redukce váhy stojí na několika pilířích. Vrchol pyramidy tvoří dostatečně kvalitní a dlouhý spánek, který je velice často podceňován. Zároveň věnujte pozornost i svým emocím a pudům, které vaše stravovací návyky do velké míry formují. Emoce se nesnažte potlačovat, ale aktivně s nimi pracujte (zejména s těmi negativními). Bez pohybu to samozřejmě také nejde, a to se netýká jen cvičení, ale obecně i vaší aktivity během dne. Spolu s fyzickou zátěží nezapomínejte ani na tu psychickou, tu je třeba kompenzovat dostatkem odpočinku. A samozřejmě je důležité mít na paměti i nutričně vyváženou plnohodnotnou stravu.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji