Co vám stojí v cestě za vysněnou váhou? Není to jídelníček

  • Co vám stojí v cestě za vysněnou váhou? Není to jídelníček
    17. března  2021 
     06:00

    Roky se točíte v kruhu diet a následných jojo efektů? S velkou pravděpodobností opakujete neustále ty stejné chyby. Hledáte k vysněné váze zkratku, až příliš si při dietě utahujete opasek, odpíráte si sladké, které tolik milujete, a celé dny neřešíte nic jiného než jídlo. Přestaňte utrácet peníze za nesmyslné diety a naučte se raději jíst správně. Kterých chyb už je třeba se konečně vyvarovat?

    Dieta není jen o nastavení živin a kalorického příjmu, ale zasahuje i do oblasti psychologie. Možná byste tak neměli změnit jen jídelníček, ale i svůj postoj k hubnutí.

     

    VIDEO: Jakých chyb se vyvarovat při držení diet? 

     

  • Vyhledáváte neustále zkratky

    Jednou za čas mnoho žen popadne amok, že potřebují nutně zhubnout, a pustí se do první diety, která na ně v internetovém prohlížeči vyskočí. Málokterá z nich si však uvědomuje, jak velký vliv má strava na naše zdraví. Jakmile se tak tato hloupá rozhodnutí nasčítají, mohou tělu značně uškodit. Zpomalený metabolismus, špatné zažívání a rozhozený mikrobiom jsou jen hrstkou problémů, které můžete kvůli detoxům a jednorázovým dietám začít řešit.

    Přestaňte hledat zkratky a raději se naučte jíst zdravě a vyváženě. Tělo je příliš chytré na to, abyste ho obelhala. O rýži a vodě zhubnete, ale kromě toho, že takovou dietu zvládnete dodržovat maximálně týden, budou vám chybět další živiny. Nehledě na to, že strádá i psychika, a tak po týdnu sníte vše, na co přijdete.

  • Odpíráte si sladké

    Časté chutě na sladké bývají jistým varováním, že váš jídelníček potřebuje upravit. Na druhou stranu občasná chuť na sladkost není nic ojedinělého. Zapomeňte na zakázané potraviny a naučte se chutě uspokojovat. "Pokud vás rituál v podobě kostičky čokolády denně ke kávě uspokojuje, proč si ho odpírat? Najděte si ve svém režimu balanc, který je udržitelný. Zároveň se snažte vyhledávat sladké chutě v té nejzdravější podobě. Možná neušetříte kalorie, ale zato dodáte tělu kvalitní živiny včetně vlákniny, která vám zabrání zpucovat celou tabulku čokolády," radí výživová poradkyně Veronika Duží. 

    Věděli jste, že hořká vysokoprocentní čokoláda má dokonce více kalorií než mléčná? Obsahuje totiž vyšší podíl tuku, nikoli cukru, který má dvojnásobně menší kalorickou hodnotu. Ovšem sníst na posezení celou tabulku hořké čokolády je o poznání těžší než se pustit do mléčné. Mnohem snáz tak udržíte kontrolu nad množstvím.

  • Jíte pod bazální metabolismus

    S vidinou co nejrychleji zhubnout jíte jen saláty a bojíte se sáhnout i na pečivo. Kalorický příjem jste snížila ze dne na den sotva na polovinu. Trápí vás hlad, ale za cenu klesající váhy se zuby nehty držíte. "Extrémně nízký příjem může vést k hubnutí, ale také vám úbytek na váze může paradoxně stagnovat. Váš organismus se snaží v krizi zachránit a tukových zásob se jen tak lehko nevzdá," vysvětluje Veronika Duží. Ukažte svému tělu, že mu nehodláte odpírat. Zásobte ho dostatečně energií, ale také živinami, které naopak chod metabolismu podpoří. Každá živina má v jídelníčku své místo. Pokud chcete, aby vaše tělo pracovalo na sto procent, dopřejte mu dostatek bílkovin, tuků, ale i sacharidů, a to i ve večerních hodinách.

  • Myslíte jen na jídlo

    Obsesivní myšlenky na jídlo vám doslova zatemnily mozek. Celé dny řešíte jen to, kolik má co kalorií a co si přichystáte jako další jídlo. Dieta by však neměla ovládat váš život. Strava je palivo, které byste měli tělu pravidelně doplňovat, ale neustálé zapisování do tabulek a plánování jídla už může hraničit s přehnanou kontrolou nad jídlem, která rozhodně není zdravá a může vyvolat i poruchu příjmu potravy. "Dnes a denně se setkávám s klienty, kteří celoživotně hubnou a poslední roky neřeší nic jiného než jídlo a cvičení. Z přemíry informací sebe často doženou do stavu, kdy vlastně nevědí, co je správně. Pak není od věci oslovit odborníka, který s nimi nebude řešit jen stravu, ale také emoce s ní spojené," tvrdí Veronika Duží.

  • Neposloucháte své tělo

    Cílem snad každého dietáře je naučit se jíst intuitivně. Něco tak jednoduchého, a zároveň složitého... "Nejedná se o žádnou formu jídelníčku nebo na míru upravenou dietu s přesně uvedeným počtem makroživin či kalorických hodnot u jednotlivých pokrmů. Intuitivní stravování je systém stravování, při kterém strávník aktivně naslouchá biologickým potřebám svého těla. Jí, když má hlad, do příjemné sytosti, nikoliv do bodu nadměrné sytosti či podráždění. O jídle nepřemýšlí jako o nástroji pro dosažení estetických cílů. Jí, aby žil, nikoliv žije, aby jedl," popisuje intuitivní stravování specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková. S touto metodou stravování můžete váhu udržovat, ale i hubnout. Je však třeba oprostit se od obsesivních myšlenek na jídlo a začít tělu důvěřovat. 

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji