Recepty z kysaného zelí na posílení imunity a hubnutí. Objevte kouzlo této potraviny!

Pochutnejte si na domácí zelňačce i při dietě!
Foto: istock.com
17. dubna  2020 
 06:00

Hledáte potravinu s obrovským přínosem pro své zdraví? Pak nesmíte zapomenout do svého jídelníčku zařadit kysané zelí. Díky vysokému obsahu vitaminu C posiluje imunitu a vitaminy skupiny B se postarají o vaši fyzickou i duševní pohodu. Tato dietní potravina zbaví tělo nadbytečné vody a bakterie kvašení udrží střeva i játra v kondici. Připravte si z kysaného zelí hned několik skvělých pokrmů!

Až osmdesát procent našeho imunitního systému se nachází ve střevech. Kysané zelí tak konzumujte nejen z důvodu, že obsahuje silný antioxidant v podobě vitaminu C, ale také pro účinná probiotika a izothiokyanáty, které mají silné protirakovinné účinky. 

 

Kysané zelí: ideální pro hubnutí

Kysané zelí je také skvělým pomocníkem při hubnutí. Na sto gramů obsahuje necelých dvacet kilokalorií, pomáhá snižovat hladinu krevních cukrů i cholesterolu a ve značné míře podporuje trávicí procesy a detoxikaci organismu. Zbavením se škodlivých látek podpoříte celkové zdraví a zároveň můžete zmírnit i projevy celulitidy. Vláknina v kysaném zelí vás navíc v období diety zasytí, železo zvýší metabolismus a vitaminy B6 a B12 se postarají o dobrou náladu. 

Žhavým trendem je aktuálně také šťáva z kysaného zelí, kterou seženete ve větších supermarketech, ale i ve vybraných drogeriích. Vedle pročišťujícího účinku slibuje tento zázračný nápoj úpravu střevní mikroflóry, a dokonce i omlazení pleti. Není tedy divu, že se stal součástí jídelníčků mnoha žen.

Fitness recepty z kysaného zelí

Ať už máte doma zásoby domácího kysaného zelí nebo jste si ho právě přinesli z obchodu, určitě vás napadla otázka, jak s ním chutně a zdravě naložit. Inspirovat se můžete následujícími recepty.

 

Domácí zelňačka s uzeným tofu

Budete potřebovat:

  • 500 g kysaného zelí
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 3 větší brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • 150 ml zakysané smetany, 12 %
  • 3 lžíce hrašky nebo celozrnné mouky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 balení (150–180 g) uzeného tofu
  • koření: 2 bobkové listy, kmín, 2 lžíce sladké mleté papriky, sůl a pepř

Na oleji osmažte najemno nakrájenou cibuli, zasypte mletou paprikou a zarestujte. Následně přidejte kysané zelí, vývar a zbylé koření. Po přibližně deseti minutách vložte do hrnce na kostičky nakrájené brambory a přidejte také ve vodě rozmíchanou hrašku nebo mouku. Polévku vařte dalších dvacet minut a před koncem varu nezapomeňte přidat na kostky nakrájené tofu a prolisovaný česnek. Zakysanou smetanu můžete servírovat až na talíř nebo ji můžete zamíchat do polévky. 

 

Bramborová placka s kysaným zelím

Na 3–4 porce budete potřebovat:

  • 400 g brambor
  • 200 g pohanky lámanky
  • cca 400 ml vroucí vody
  • 1 střední mrkev
  • 3–4 lžíce hladké celozrnné mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 vejce a 1 bílek
  • cca 100 ml polotučného mléka
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 lžičku sušené majoránky, drcený kmín, sůl a pepř
  • 1 lžičku oleje na vymazání formy 

Pohanku lámanku zalijte vroucí vodou v poměru 1:2 a nechte vodu pořádně vsáknout. Mezitím si do mísy nahrubo nastrouhejte brambory a mrkev, přidejte prolisovaný česnek, vejce, mléko a pohanku. Směs důkladně promíchejte, dochuťte solí, pepřem, majoránkou a kmínem. Těsto vlijte do olejem vymazaného pekáčku a pečte v troubě předem rozehřáté na 180 °C přibližně 45 minut. Hotový fitness bramborák servírujte s kysaným zelím.

Zdravé halušky se zelím a šunkou na cibulce

Tepelnou úpravou přichází kysané zelí o své hodnotné látky, proto se ho snažte konzumovat pokud možno syrové. Nelze však opomenout, že se skvěle hodí i k masu. Proto můžete vyzkoušet také segedínský guláš nebo pro úsporu času vsadit na tento recept s uzeninou.

Na těsto budete potřebovat:

  • 700 g brambor
  • 1 celé vejce
  • 6 lžic celozrnné hladké mouky
  • 1 lžičku soli

Další suroviny:

  • 500 g kysaného zelí 
  • 2 střední cibule
  • 200 g vepřové šunky od kosti
  • 1 lžíce řepkového oleje

Brambory si nastrouhejte najemno, důkladně prosolte a nechte chvíli odpočinout, aby pustily vodu. Tu následně slijte a přidejte vejce a mouku. Do hrnce si dejte vařit osolenou vodu, a jakmile začne vřít, tvořte halušky (nočky), a to buď cedníkem, nebo pomocí dvou lžiček. Jakmile halušky vyplavou na povrch (přibližně po 2–3 minutách), můžete je vytáhnout. Pokud se vám budou lepit k sobě, propláchněte je studenou vodou.

Na oleji si osmažte dozlatova cibuli, přidejte na kostičky nekrájenou šunku (nepoužívejte úplně libovou, aby trochu pustila tuk) a opečte dokřupava. Halušky podávejte s kysaným zelím a šunkou opečenou na cibulce.

 

Nápady na další recepty s kysaným zelím naleznete ve fotogalerii.

 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji