10 podzimních zdravých receptů, které zpestří každou dietu

  • 10 podzimních zdravých receptů, které zpestří každou dietu
    24. září  2021 
     06:00

    Podzimní kuchyni dominují maso, přílohy, koření a sezonní druhy zeleniny, jako jsou řepa, dýně nebo celoročně oblíbené brambory a batáty. Uvařte si jídlo, které zahřeje žaludek a uspokojí vaše chuťové pohárky i při dietě. Vybírejte kvalitní celozrnné přílohy plné vlákniny, díky které vás jídlo zasytí i v menším množství. Už jste vyzkoušeli čiroku, červenou pšenici nebo quinou?

    Máme pro vás deset pestrobarevných a chutí nabitých receptů s masem i bez něj.

  • Bulgur s červenou řepou a ořechy

    Autor: PROBIO.cz

    Milovníci bulguru jistě vědí, že je spousta variant, jak si tuto vynikající obilovinu připravit. A kombinaci s červenou řepou už jste zkoušeli?

    Na 2 porce budete potřebovat:

    • 150 g pšeničného bulguru
    • 300 g uvařené červené řepy
    • 60 g vlašských ořechů
    • 2 stroužky česneku
    • sůl 
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 1 lžíci najemno pokrájeného tymiánu
    • 80 g nivy
    • zakysanou smetanu
    • řeřichu

    Postup:

    Uvařte bulgur dle návodu. Červenou řepu nakrájejte na menší kusy a dejte je do mixéru. Přidejte nadrobno pokrájený česnek, ořechy, špetku soli, olivový olej, tymián a rozmixujte nahrubo. Směs promíchejte s bulgurem. Na talíři ozdobte zakysanou smetanou, pokrájenou nivou a řeřichou.

  • Červená pšenice s kořenovou zeleninou

    Autor: Probio.cz

    Zpestřete si jídelníček červenou pšenicí. Hodit se bude do salátů, polévek nebo pomazánek a také na způsob netradičního rizota.

    Na 2 porce budete potřebovat:

    • 200 g červené pšenice, např. od Probio
    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 1 větší cibuli
    • 2 ks (cca 150 g) mrkve
    • 2 ks (cca 120 g) petržele 
    • 200 g celeru
    • 1 plnou lžičku mletého kmínu
    • 1 lžíci ume octa
    • 1,5 lžičky majoránky
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • klíčky řeřichy
    • hrst slunečnicových semínek (opečených nasucho na pánvi)

    Postup:

    Červenou pšenici uvařte doměkka. Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte olej a cibuli opékejte a zpěňte. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte, dokud trochu nezměkne. K zelenině přidejte kmín, zalijte ume octem, přidejte majoránku, lehce osolte a opepřete. Přidejte scezenou pšenici a promíchejte. Na talíři ozdobte klíčky a slunečnicovými semínky.

    TIP: Pokud chcete červenou pšenici připravit trošku jinak, potom doporučujeme její fermentaci. Postačí nechat ji v uzavíratelné nádobě spolu s vodou, syrovátkou stát až 48 hodin na kuchyňské lince. Pšenice získá příjemnou chuť i konzistenci, zpřístupní se v ní živiny. Dále postupujte dle receptu.

  • Pikantní batátové chilli s rýží

    Autor: istock.com

    Na 1 porci budete potřebovat:

    • 30 g rýže Basmati
    • 3 g ghí (tj. přepuštěné máslo)
    • 30 g červené cibule nakrájené nadrobno
    • 1 stroužek česneku
    • 100 g mletého krůtího masa
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • 100 g batátů
    • 150 g cukety
    • 50 g červené papriky
    • 50 g rajčatového protlaku
    • 8 g dijonské hořčice
    • 120 ml vody
    • ½ lžičky sušeného oregana
    • chilli vločky dle chuti
    • 30 g avokáda
    • čerstvou petrželku

    Postup:

    Na másle ghí nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a nechte rozvonět. Poté přidejte krůtí maso, osolte, opepřete, promíchejte a opečte ze všech stran. Přihoďte nakrájené batáty, cuketu, papriku a krátce opečte. Přidejte protlak, hořčici, vodu, oregano a chilli vločky. Vařte asi 30 minut doměkka, omáčka se zredukuje. Servírujte s rýží, avokádem a na závěr ozdobte petrželkou.

    Recept z knihy Další krok cesty od Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.

  • Čirokoto s houbami

    Autor: probio.cz

    Že je česká kuchyně těžká? Nemusí být. Tenhle recept je zdravý a je plný českých surovin – houby z vašeho lesa, mrkev ze zahrádky a kozí sýr od sousedního farmáře. A co čirok? Zapomenutá obilovina má v našem jídelníčku své místo. Pojďme ji dostat zpátky na výsluní. 

    Na 2 porce budete potřebovat:

    • 400 g vařeného (cca 180 g suchého) čiroku 
    • 15–20 g sušených hub
    • 1 menší cibuli
    • 1 lžíci rostlinného oleje
    • 100 g oloupané mrkve
    • 150 g cukety
    • 1 stroužek česneku
    • 1 snítku tymiánu
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • čerstvý kozí sýr a klíčky na posypání

    Postup:

    Sušené houby zalijte hrnkem horké vody, přibližně 5 minut vařte a odstavte. Cibuli nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli opékejte dozlatova. Mrkev nakrájejte na kostičky a přidejte do pánve. Asi 3 minuty pozvolna opékejte. Mezitím nakrájejte na drobné kostičky cuketu. Přidejte k mrkvi a 2 minuty pozvolna opékejte. Česnek rozdrťte, rozmarýn nakrájejte najemno a přidejte do pánve, lehce osolte, opepřete a asi minutu promíchávejte. Přidejte houby společně s 5 lžícemi houbového vývaru. Přisypejte čirok a prohřívejte, dokud se tekutina nevypaří. Dochuťte solí a pepřem. Na talíři posypejte sýrem a klíčky.

  • Dýňový bulgur s quinoou

    Autor: probio.cz

    Na 2 porce budete potřebovat:

    • 80 g pšeničného bulguru
    • 60 g quinoy
    • 300 g dýně hokkaido
    • olej olivový, např. od BioLinie
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • 50 g kokosového krému 
    • ½ lžičky římského kmínu
    • mleté chilli

    Postup:

    Bulgur a quinou uvařte zvlášť. Dýni nakrájejte na menší kusy a v míse promíchejte se lžící oleje, osolte a opepřete. Rozprostřete dýni na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na cca 170 °C. Pečte doměkka. Dýni s kokosovým mlékem, římským kmínem a trochou chilli rozmixujte najemno. Pyré smíchejte s bulgurem a quinoou. Na talíři ozdobte například semínky, klíčky a jedlými květy. 

  • Kapustový quiche

    Autor: probio.cz

    Budete potřebovat (forma o průměru 22 cm):

    Na těsto:

    • 120 g hladké špaldové celozrnné mouky 
    • 80 g hladké špaldové mouky 
    • ½ lžičky soli
    • na špičku nože jedlé sody
    • 120 g másla
    • 1 žloutek

    Na náplň:

    • 300 g kapusty
    • 1 cibuli
    • 1–2 lžíce oleje
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžičku drceného kmínu
    • 200 g zakysané smetany
    • 100 g smetany ke šlehání
    • 3 vejce
    • 100 g sýra s modrou plísní
    • 1 lžičku majoránky
    • sůl

    Postup:

    Obě mouky smíchejte se solí a sodou. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo, žloutek a zpracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.

    Kapustu nakrájejte na menší kusy – příliš velké tvrdé košťály odstraňte. Kapustu vložte do vroucí osolené vody a několik minut vařte, dokud nezměkne. Nevařte ji však úplně doměkka, jen tak, aby byly tužší části na skus. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte okapat.

    Cibuli nakrájejte najemno a na oleji osmahněte dozlatova. Přidejte nadrobno pokrájený česnek a kmín. Za stálého míchání opékejte asi půl minuty, aby se jejich vůně pěkně rozvinula. 

    Z kapusty vymačkejte vodu a nakrájejte kapustu na jemné nudličky. Dejte do mísy. Přidejte zakysanou a sladkou smetanu, vejce. Přidejte nastrouhaný sýr, majoránku, sůl a důkladně promíchejte.

    Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Začistěte okraje. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte formu alobalem a nasypejte dovnitř fazole na pečení. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut pečte. Poté sejměte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.

    Troubu ztlumte na 160 °C. Do předpečeného korpusu rozprostřete náplň. Pečte asi 40 minut. Před servírováním nechte úplně zchladnout. 

  • Kroupy a la halušky se zelím

    Autor: probio.cz

    Kdo neochutná – neuvěří! Milovaná kombinace kysaného zelí, slaniny a cibule funguje  skvěle i s kroupami.

    Na 2 porce budete potřebovat:

    • 200 g špaldových krup
    • olej 
    • 1 větší cibuli
    • 200 g anglické slaniny v celku
    • 200 g kysaného zelí
    • 1 rovnou lžíci cukru
    • ½ lžičky drceného kmínu
    • sůl

    Postup:

    Kroupy uvařte doměkka. Sceďte a nechte okapat. V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte dozlatova. Slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Míchejte, dokud nezačne chytat barvičku. Zasypejte cukrem a promíchejte. Přidejte okapané zelí, kmín a asi dvě minuty opékejte. Přidejte kroupy, lehce osolte, promíchejte a můžete podávat. Kdo chce, může ještě trochu opepřit čerstvě drceným pepřem.

  • Krémová květáková polévka

    Na cca 6 porcí budete potřebovat:

    • 1 květák
    • 2 lžíce másla
    • 1 větší cibuli
    • 1 bramboru
    • 2 bobkové listy
    • špetku muškátového oříšku
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • 100 ml smetany na vaření, 12 %

    Postup:

    Na másle nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nadrobno nakrájenou bramboru, chvíli opékejte a následně přidejte květák. Směs okořeňte, přidejte bobkový list a špetku muškátového oříšku. Pod poklicí vařte asi 5 minut. Přilijte vývar, uveďte do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne. Z polévky vyndejte bobkový list a vše důkladně tyčovým mixérem rozmixujte. Nakonec přilijte smetanu a nechte chvíli povařit.

  • Pohankové rizoto

    Autor: probio.cz

    Na 2 porce budete potřebovat:

    • 1 velkou mrkev nebo 2 menší
    • 1 řapík celeru
    • 1 střední kořenovou petržel
    •  lžíci oleje
    • 170–200 g pohanky kroupy
    • 1/3 lžičky drceného kmínu 
    • špetku rozdrceného fenyklu 
    • špetku rozdrceného anýzu
    • sůl
    • hrst slunečnicových semínek
    • balkánský nebo kozí sýr
    • petrželku
    • vejce 
    • ocet

    Postup:

    V hrnci rozehřejte olej. Zeleninu nakrájejte na kostičky a pozvolna opékejte asi 2–3 minuty. Přidejte pohanku, koření, špetku soli a zalijte vodou (asi 360–400 ml). Promíchejte a přiklopte. Pozvolna duste do změknutí. V hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte trochu octa. Ve vodě udělejte vír a vyklepněte doprostřed vejce. Vařte pozvolna 4 minuty. Naservírujte na talíř rizoto, vejce, posypejte slunečnicovými semínky, rozdrobeným sýrem a navrch položte vejce. Nakonec ještě posypejte najemno pokrájenou petrželkou.

  • Krupoto se špenátem a vejci 

    Autor: probio.cz

    Špenát a kroupy? Věřte tomu, funguje to. Vyzdobte si tuhle zelenou dobrotu uvařeným vejcem a plnohodnotný oběd je na světě!

    Na 2 porce budete potřebovat:

    • 200 g špaldových krup, např. od Probio
    • olivový olej
    • 1 cibuli (menší)
    • 1 stroužek česneku
    • 400 g špenátu
    • 2–3 větvičky bazalky
    • snítku tymiánu
    • sůl
    • 60 g smetanového sýru (typu lučina)
    • 2 vejce, natvrdo uvařená

    Postup:

    Uvařte kroupy doměkka. Sceďte a nechte okapat. V hluboké pánvi rozehřejte asi lžíci oleje. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět. Přidejte rozmačkaný česnek a asi minutu míchejte. Přidejte očištěný špenát, bazalku, lístky tymiánu a míchejte, dokud špenát nezvadne. Přendejte špenát do mísy, přidejte krémový sýr a rozmixujte. Promíchejte s kroupami. Podávejte s rozkrojeným vejcem. 

     

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji