- 24. září 2021 06:00
Podzimní kuchyni dominují maso, přílohy, koření a sezonní druhy zeleniny, jako jsou řepa, dýně nebo celoročně oblíbené brambory a batáty. Uvařte si jídlo, které zahřeje žaludek a uspokojí vaše chuťové pohárky i při dietě. Vybírejte kvalitní celozrnné přílohy plné vlákniny, díky které vás jídlo zasytí i v menším množství. Už jste vyzkoušeli čiroku, červenou pšenici nebo quinou?
Máme pro vás deset pestrobarevných a chutí nabitých receptů s masem i bez něj.
Bulgur s červenou řepou a ořechy
Autor: PROBIO.czMilovníci bulguru jistě vědí, že je spousta variant, jak si tuto vynikající obilovinu připravit. A kombinaci s červenou řepou už jste zkoušeli?
Na 2 porce budete potřebovat:
- 150 g pšeničného bulguru
- 300 g uvařené červené řepy
- 60 g vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci najemno pokrájeného tymiánu
- 80 g nivy
- zakysanou smetanu
- řeřichu
Postup:
Uvařte bulgur dle návodu. Červenou řepu nakrájejte na menší kusy a dejte je do mixéru. Přidejte nadrobno pokrájený česnek, ořechy, špetku soli, olivový olej, tymián a rozmixujte nahrubo. Směs promíchejte s bulgurem. Na talíři ozdobte zakysanou smetanou, pokrájenou nivou a řeřichou.
Červená pšenice s kořenovou zeleninou
Autor: Probio.czZpestřete si jídelníček červenou pšenicí. Hodit se bude do salátů, polévek nebo pomazánek a také na způsob netradičního rizota.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 200 g červené pšenice, např. od Probio
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 větší cibuli
- 2 ks (cca 150 g) mrkve
- 2 ks (cca 120 g) petržele
- 200 g celeru
- 1 plnou lžičku mletého kmínu
- 1 lžíci ume octa
- 1,5 lžičky majoránky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- klíčky řeřichy
- hrst slunečnicových semínek (opečených nasucho na pánvi)
Postup:
Červenou pšenici uvařte doměkka. Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte olej a cibuli opékejte a zpěňte. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte, dokud trochu nezměkne. K zelenině přidejte kmín, zalijte ume octem, přidejte majoránku, lehce osolte a opepřete. Přidejte scezenou pšenici a promíchejte. Na talíři ozdobte klíčky a slunečnicovými semínky.
TIP: Pokud chcete červenou pšenici připravit trošku jinak, potom doporučujeme její fermentaci. Postačí nechat ji v uzavíratelné nádobě spolu s vodou, syrovátkou stát až 48 hodin na kuchyňské lince. Pšenice získá příjemnou chuť i konzistenci, zpřístupní se v ní živiny. Dále postupujte dle receptu.
Pikantní batátové chilli s rýží
Autor: istock.comNa 1 porci budete potřebovat:
- 30 g rýže Basmati
- 3 g ghí (tj. přepuštěné máslo)
- 30 g červené cibule nakrájené nadrobno
- 1 stroužek česneku
- 100 g mletého krůtího masa
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 100 g batátů
- 150 g cukety
- 50 g červené papriky
- 50 g rajčatového protlaku
- 8 g dijonské hořčice
- 120 ml vody
- ½ lžičky sušeného oregana
- chilli vločky dle chuti
- 30 g avokáda
- čerstvou petrželku
Postup:
Na másle ghí nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a nechte rozvonět. Poté přidejte krůtí maso, osolte, opepřete, promíchejte a opečte ze všech stran. Přihoďte nakrájené batáty, cuketu, papriku a krátce opečte. Přidejte protlak, hořčici, vodu, oregano a chilli vločky. Vařte asi 30 minut doměkka, omáčka se zredukuje. Servírujte s rýží, avokádem a na závěr ozdobte petrželkou.
Recept z knihy Další krok cesty od Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.
Čirokoto s houbami
Autor: probio.czŽe je česká kuchyně těžká? Nemusí být. Tenhle recept je zdravý a je plný českých surovin – houby z vašeho lesa, mrkev ze zahrádky a kozí sýr od sousedního farmáře. A co čirok? Zapomenutá obilovina má v našem jídelníčku své místo. Pojďme ji dostat zpátky na výsluní.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 400 g vařeného (cca 180 g suchého) čiroku
- 15–20 g sušených hub
- 1 menší cibuli
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 100 g oloupané mrkve
- 150 g cukety
- 1 stroužek česneku
- 1 snítku tymiánu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvý kozí sýr a klíčky na posypání
Postup:
Sušené houby zalijte hrnkem horké vody, přibližně 5 minut vařte a odstavte. Cibuli nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli opékejte dozlatova. Mrkev nakrájejte na kostičky a přidejte do pánve. Asi 3 minuty pozvolna opékejte. Mezitím nakrájejte na drobné kostičky cuketu. Přidejte k mrkvi a 2 minuty pozvolna opékejte. Česnek rozdrťte, rozmarýn nakrájejte najemno a přidejte do pánve, lehce osolte, opepřete a asi minutu promíchávejte. Přidejte houby společně s 5 lžícemi houbového vývaru. Přisypejte čirok a prohřívejte, dokud se tekutina nevypaří. Dochuťte solí a pepřem. Na talíři posypejte sýrem a klíčky.
Dýňový bulgur s quinoou
Autor: probio.czNa 2 porce budete potřebovat:
- 80 g pšeničného bulguru
- 60 g quinoy
- 300 g dýně hokkaido
- olej olivový, např. od BioLinie
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 50 g kokosového krému
- ½ lžičky římského kmínu
- mleté chilli
Postup:
Bulgur a quinou uvařte zvlášť. Dýni nakrájejte na menší kusy a v míse promíchejte se lžící oleje, osolte a opepřete. Rozprostřete dýni na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na cca 170 °C. Pečte doměkka. Dýni s kokosovým mlékem, římským kmínem a trochou chilli rozmixujte najemno. Pyré smíchejte s bulgurem a quinoou. Na talíři ozdobte například semínky, klíčky a jedlými květy.
Kapustový quiche
Autor: probio.czBudete potřebovat (forma o průměru 22 cm):
Na těsto:
- 120 g hladké špaldové celozrnné mouky
- 80 g hladké špaldové mouky
- ½ lžičky soli
- na špičku nože jedlé sody
- 120 g másla
- 1 žloutek
Na náplň:
- 300 g kapusty
- 1 cibuli
- 1–2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku drceného kmínu
- 200 g zakysané smetany
- 100 g smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 100 g sýra s modrou plísní
- 1 lžičku majoránky
- sůl
Postup:
Obě mouky smíchejte se solí a sodou. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo, žloutek a zpracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
Kapustu nakrájejte na menší kusy – příliš velké tvrdé košťály odstraňte. Kapustu vložte do vroucí osolené vody a několik minut vařte, dokud nezměkne. Nevařte ji však úplně doměkka, jen tak, aby byly tužší části na skus. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte okapat.
Cibuli nakrájejte najemno a na oleji osmahněte dozlatova. Přidejte nadrobno pokrájený česnek a kmín. Za stálého míchání opékejte asi půl minuty, aby se jejich vůně pěkně rozvinula.
Z kapusty vymačkejte vodu a nakrájejte kapustu na jemné nudličky. Dejte do mísy. Přidejte zakysanou a sladkou smetanu, vejce. Přidejte nastrouhaný sýr, majoránku, sůl a důkladně promíchejte.
Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Začistěte okraje. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte formu alobalem a nasypejte dovnitř fazole na pečení. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut pečte. Poté sejměte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
Troubu ztlumte na 160 °C. Do předpečeného korpusu rozprostřete náplň. Pečte asi 40 minut. Před servírováním nechte úplně zchladnout.
Kroupy a la halušky se zelím
Autor: probio.czKdo neochutná – neuvěří! Milovaná kombinace kysaného zelí, slaniny a cibule funguje skvěle i s kroupami.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 200 g špaldových krup
- olej
- 1 větší cibuli
- 200 g anglické slaniny v celku
- 200 g kysaného zelí
- 1 rovnou lžíci cukru
- ½ lžičky drceného kmínu
- sůl
Postup:
Kroupy uvařte doměkka. Sceďte a nechte okapat. V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte dozlatova. Slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Míchejte, dokud nezačne chytat barvičku. Zasypejte cukrem a promíchejte. Přidejte okapané zelí, kmín a asi dvě minuty opékejte. Přidejte kroupy, lehce osolte, promíchejte a můžete podávat. Kdo chce, může ještě trochu opepřit čerstvě drceným pepřem.
Krémová květáková polévka
Na cca 6 porcí budete potřebovat:
- 1 květák
- 2 lžíce másla
- 1 větší cibuli
- 1 bramboru
- 2 bobkové listy
- špetku muškátového oříšku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření, 12 %
Postup:
Na másle nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nadrobno nakrájenou bramboru, chvíli opékejte a následně přidejte květák. Směs okořeňte, přidejte bobkový list a špetku muškátového oříšku. Pod poklicí vařte asi 5 minut. Přilijte vývar, uveďte do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne. Z polévky vyndejte bobkový list a vše důkladně tyčovým mixérem rozmixujte. Nakonec přilijte smetanu a nechte chvíli povařit.
Pohankové rizoto
Autor: probio.czNa 2 porce budete potřebovat:
- 1 velkou mrkev nebo 2 menší
- 1 řapík celeru
- 1 střední kořenovou petržel
- lžíci oleje
- 170–200 g pohanky kroupy
- 1/3 lžičky drceného kmínu
- špetku rozdrceného fenyklu
- špetku rozdrceného anýzu
- sůl
- hrst slunečnicových semínek
- balkánský nebo kozí sýr
- petrželku
- vejce
- ocet
Postup:
V hrnci rozehřejte olej. Zeleninu nakrájejte na kostičky a pozvolna opékejte asi 2–3 minuty. Přidejte pohanku, koření, špetku soli a zalijte vodou (asi 360–400 ml). Promíchejte a přiklopte. Pozvolna duste do změknutí. V hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte trochu octa. Ve vodě udělejte vír a vyklepněte doprostřed vejce. Vařte pozvolna 4 minuty. Naservírujte na talíř rizoto, vejce, posypejte slunečnicovými semínky, rozdrobeným sýrem a navrch položte vejce. Nakonec ještě posypejte najemno pokrájenou petrželkou.
Krupoto se špenátem a vejci
Autor: probio.czŠpenát a kroupy? Věřte tomu, funguje to. Vyzdobte si tuhle zelenou dobrotu uvařeným vejcem a plnohodnotný oběd je na světě!
Na 2 porce budete potřebovat:
- 200 g špaldových krup, např. od Probio
- olivový olej
- 1 cibuli (menší)
- 1 stroužek česneku
- 400 g špenátu
- 2–3 větvičky bazalky
- snítku tymiánu
- sůl
- 60 g smetanového sýru (typu lučina)
- 2 vejce, natvrdo uvařená
Postup:
Uvařte kroupy doměkka. Sceďte a nechte okapat. V hluboké pánvi rozehřejte asi lžíci oleje. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět. Přidejte rozmačkaný česnek a asi minutu míchejte. Přidejte očištěný špenát, bazalku, lístky tymiánu a míchejte, dokud špenát nezvadne. Přendejte špenát do mísy, přidejte krémový sýr a rozmixujte. Promíchejte s kroupami. Podávejte s rozkrojeným vejcem.
/
Klíčová slova: