Pití alkoholu po čtyřicítce. Kdy se z rituálu stává problém?

30. srpna  2021 
 06:00

V čem je odlišná konzumace alkoholu po čtyřicátém roku života? Stává se z ní totiž až rituální pití jedné či dvou skleniček. Je to spojeno s relaxem, nezřídka se to děje každý večer. S alkoholem se po čtyřicítce spíš „pereme“ a odbouráváme ho mnohem hůře. Přece jen kocovina ve dvaceti je jiná než ve čtyřiceti. V novém dílu pořadu Rozum v troubě výživový odborník Petr Havlíček rozebírá veškerá zdravotní rizika, která se s konzumací alkoholu pojí.

Vědecké studie potvrzují, že po čtyřicítce je konzumace alkoholu přece jen jiná, a to jak z pohledu množství, tak i frekvence a také kvůli jeho odbourávání. Zatímco ve dvaceti pijeme spíše nárazově, na různých párty a oslavách, po čtyřicítce už se jedná o takové "rituální pití", které je spojeno s relaxem a útěkem od dennodenních starostí. Po čtyřicátém roku života se ale především s alkoholem pereme o něco hůř. Dle odborníků se nám o něco zmenšují orgány, a to včetně jater, která se podílí na metabolizaci alkoholu. Čím jsme starší, tím jsme také více dehydratovaní, koncentrace alkoholu je větší, a jeho odbourávání tak trvá delší dobu.

Alkohol má především vliv na naši psychiku. Je prokázáno, že jeho pravidelná dlouhodobá konzumace vede k úzkostným, až depresivním stavům. Alkohol také narušuje spánek, což má taktéž na psychiku neblahý vliv, a nelze opomenout ani zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Proč je ale kontraproduktivně doporučována sklenička červeného vína denně jako prevence proti těmto onemocněním? „Pravděpodobně to způsobuje resveratrol, který je přítomen v tom červeném víně. Je ale třeba, aby vyrůstalo v hodně drsných podmínkách, aby tam toho resveratrolu bylo pokud možno co největší množství," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček, který zároveň upozorňuje na to, že tohle doporučení může fungovat pouze u zcela zdravých lidí. Při výskytu kardiovaskulárních chorob škodí i malé množství alkoholu a mimo jiné také stoupá riziko náhlých mozkových příhod a onkologických onemocnění.

„Ví se, že od sedmdesátých let narostl počet jaterních onemocnění zhruba o čtyři sta procent. Alespoň tedy ve Spojených státech," upozorňuje Petr Havlíček. Příčinou však není pouze alkohol, ale i nezdravý životní styl. Pokud tak spojíte oba faktory, ohrožujete tím výrazně své zdraví. Při jakýchkoli problémech s játry tak alkohol určitě nekonzumujte. Po čtyřicítce bychom se podle slov Petra Havlíčka měli zamyslet nad tím, zda není vhodnější pro relaxaci zvolit jiné metody, než je rituál v podobě pití alkoholu. S narůstajícím věkem jsou navíc zdravotní rizika doslova alarmující!

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji