Vyměňte saláty za tohle! 7 jídel bez sacharidů, po kterých nebudete mít hlad

Vyměňte saláty za tohle! 7 jídel bez sacharidů, po kterých nebudete mít hlad
22. června  2019 
 06:00

I když venku panují vysoké letní teploty a chuť k jídlu vás možná přes den přechází, snažte se oběd nevynechávat! Doplnit energii uprostřed dne je totiž stejně důležité jako se nasnídat. Vysokosacharidová jídla vás ale mohou utlumit, a mohou tak snížit produktivitu vaší práce. Využijte proto letní sezony, která je plná čerstvé zeleniny, a připravte si o něco lehčí oběd, po kterém ovšem nebudete mít hned hlad.

Léto není jen o salátech. Naučte se jídla, která jsou zdravá, chutná, nápaditá a zároveň neobsahují příliš mnoho sacharidů.

Vyberte si recept:

1. Cuketové boloňské špagety
2. Čerstvé jarní závitky
3. Salátové tacos s pikantním tuňákem
4. Pizza portobello 
5. Asijský coleslaw
6. Květáková rýže na kari
7. Cuketové rolky plněné sýrem

Cuketové boloňské špagety

Autor: iStock.com

 

Cuketové nudle jsou vynikající lowcarb alternativou k těstovinám. K jejich přípravě můžete použít speciální škrabku nebo spiralizér. Během okamžiku tak vytvoříte zeleninové nudle, které připomínají tvarem špagety.

Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a krátce nudle orestujte. Měly by zůstat křupavé. Při delší tepelné úpravě cuketa pustí vodu a ztratí na objemu. Cuketové nudle však můžete konzumovat i syrové.

Boloňskou omáčku připravíte z hovězího mletého masa, cibule, nastrouhané mrkve a drcených rajčat. Směs nezapomeňte ochutit kořením na mleté maso, osolit a opepřit. Nakonec celý pokrm posypte strouhaným parmazánem a ozdobte snítkou bazalky.

Čerstvé jarní závitky

Autor: iStock.com

Jarní závitky máte hotové za chviličku a zároveň vás hned tak neomrzí, jelikož je můžete pokaždé naplnit něčím jiným. Základem jsou pouze rýžový papír, zelenina a zdroj bílkovin.

Rýžový papír namočte krátce do teplé vody a položte nejlépe na dřevěné prkénko nebo utěrku. Do první třetiny naskládejte na proužky nakrájenou zeleninu, jako jsou zelí, mrkev, okurek, paprika nebo listový salát, a přidat můžete i čerstvé bylinky nebo ovoce, např. mango nebo ananas.

Zeleninu jedenkrát zamotejte, do druhé vrstvy vložte plátek tofu nebo pár krevet a závitek zarolujte. Jelikož chutě v závitku nejsou nijak výrazné, podávejte k pokrmu omáčku z arašídového másla, limety a sójové omáčky.

Salátové tacos s pikantním tuňákem

Autor: iStock.com

Už vás nebaví běžné saláty? Obměňte servírování a budete mile překvapeni výsledkem! Místo toho, abyste salát pokrájeli a smíchali s dalšími surovinami, udělejte si z něj mističku, která tak nahradí světoznámé tacos.

V misce smíchejte tuňáka v chilli olivovém oleji s nadrobno nakrájenými cherry rajčátky, červenou cibulí a červenými fazolemi. Směs ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pokud máte rádi pálivá jídla, přidejte i nakrájenou chilli papričku.

Směsí naplňte jednotlivé listy salátu a před konzumací pouze konce spojte, aby vám směs držela uvnitř. Listy můžete naplnit i teplou směsí z masa a zeleniny.

Pizza portobello

Autor: iStock.com

Přestože běžnou pizzu hned tak něčím nenahradíte, její alternativy rozhodně stojí za zmínku. Nejenže jsou chuťově výtečné, ale také nemusíte bojovat s pocitem těžkosti, nebo dokonce s nadýmáním z velkého množství lepku.

Odrůda žampionů portobello je oblíbená pro svou chuť i velikost. Velké klobouky snadno můžete naplnit a zapéct. Pokud nevíte, jaké suroviny zvolit, vzpomeňte si na svou oblíbenou pizzu.

Do najemno nakrájené zeleniny můžete přimíchat také kuskus nebo vejce, aby směs lépe držela pohromadě. Nakonec nevynechte sýr. Naplněné portobello pečte v troubě předem rozehřáté na 200 stupňů Celsia přibližně 7 až 8 minut. 

 

Asijský coleslaw

Autor: iStock.com

Zelí je nízkosacharidová zelenina bohatá na obsah vlákniny, vitaminů C a K. Jak ho ale zařadit do letního jídelníčku? Možná se vám vybavuje známý salát coleslaw. Ten ale obsahuje velké množství majonézy, která není příliš zdravá, a také velké množství kalorií.

Asijský coleslaw je však mnohem odlehčenější, a dokonce i barevně pestřejší. Patří totiž do něj vedle bílého zelí také zelí červené, mrkev, jarní cibulka a koriandr. Přidat ale můžete i další druhy zeleniny, jako jsou zelená paprika nebo sójové klíčky.

Nakrájejte zeleninu na tenké proužky a připravte si zálivku. Na tu budete potřebovat půl šálku jablečného octa, dvě lžíce sezamového oleje, dvě lžíce třtinového cukru, špetku soli a pepře a dvě lžíce sezamových semínek. Pokud máte rádi krémové zálivky, nahraďte původní majonézu zakysanou smetanou.

Květáková rýže na kari

Autor: iStock.com

 

Květáková rýže se stala v zahraničí velkým hitem! Zatímco běžná rýže je plná sacharidů, květák jich obsahuje pouze malé množství. 

Jak květák upravit, aby připomínal rýži? Existují hned dva způsoby. Na první budete potřebovat struhadlo. Rozdělte si květák na růžičky a každou z nich nastrouhejte na hrubém struhadle. Počítejte s tím, že se květák drolí, a tak použijte hlubokou mísu, ať si neuděláte v kuchyni nepořádek.

Druhý způsob je rychlejší a snazší. Stačí vám totiž pouze mixér. Držte se ale dvou zásad. Vždy mixujte pouze malé množství květáku, a to pulzováním. Lépe si tak pohlídáte cílovou konzistenci. Mohla by vám totiž z květáku velice rychle vzniknout kaše. 

Květák nastrouhaný nebo umixovaný do struktury připomínající rýži vložte do hrnce nebo wok pánve a na lžíci vody nebo kokosového oleje (a lžičce kari) za stálého míchání duste do změknutí. Květákovou rýži podávejte jako přílohu místo běžné rýže nebo si připravte ze směsi zeleniny a masa rizoto. 

Cuketové rolky plněné sýrem

Autor: iStock.com

 

Cuketa je při dietě velkým pomocníkem. Můžete z ní udělat nejen nudle, ale i rolky! Inspirujte se tímto jídlem, které si můžete dopřát v době oběda. Nebo si ho připravte jako lehké letní občerstvení pro návštěvu.

Nakrájejte cuketu podélně na tenké plátky, osolte, nechte pustit vodu a následně osušte. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a zprudka plátky z každé strany opečte. Jako náplň můžete použít jakýkoli měkký sýr, např. kozí, mascarpone, feta nebo cottage. Na konec každého plátku dejte lžíci krémového sýru a rolku zatočte.

 

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji