Září je druhý nejlepší měsíc na hubnutí. Jak do konce roku shodit 10 kilo?

  • Září je druhý nejlepší měsíc na hubnutí. Jak do konce roku shodit 10 kilo?
    1. září  2021 
     06:00

    Přestože jsme ze škol už dávno pryč, září pro nás stále zůstává něčím, jako je začátek nového roku. Posilovny jsou skoro nejvytíženější z celého roku – děti jdou do školy a matky po prázdninách restartují snahu o hubnutí. Stejně tak se ale do hubnutí pouští i mladé ženy bez závazků, pro které je hubnutí způsob, jak si zvednout sebevědomí. Když na to půjdete správně, můžete do konce roku bezpečně shodit deset, ne-li dvanáct kilo! 

    Co za příležitosti září nabízí? Využijte tento čas ke změně!

  • Nový režim

    Autor: Shutterstock.com
     

    Děti se zase vrátily do škol a i v práci už pomalu všem končí dovolené. Vše se vrací do starých známých kolejí a naše tělo si opět zvyká na pravidelný režim. S pravidelným režimem přichází i pravidelné a zdravé stravování, zvýší se aktivita našeho metabolismu a ustálí se chutě na hříšné mlsání. S pravidelným denním režimem automaticky přichází i zdravý rytmus těla.

    Je ten správný čas přihlásit se na nějaké sportovní vyžití, vrhnout se do plavání, posilování, pravidelného běhání nebo jen každodenního rychlého protažení před snídaní. „Vyvarujte se ale zásadní chyby! Pokud jste doteď nic nedělala, nechtějte od sebe příliš. Zařaďte aktivitu jednou až dvakrát do týdne a postupně navyšujte. Začátky totiž bolí, a pokud byste to přehnala, o to dřív byste to vzdala," radí osobní trenérka a výživová koučka Veronika Duží.

  • Nová předsevzetí

    Autor: Shutterstock.com
     

    Člověk od pradávna potřebuje jakýsi magický moment, kdy se rozhodne něco změnit a na řadu přichází nová předsevzetí. Nový rok je vždycky velmi účinný, ale stejně tak i začátek září. Pokud si i vy dáváte hubnoucí předsevzetí, snažte se být realistická, aby váš cíl byl splnitelný. Dávejte si cíle, které jsou "hmatatelné". Například cíl „zhubnu o pět kilo“ je těžko dosažitelný, soustřeďte se spíše na „každé ráno budu 15 minut cvičit“. 

    Která aktivita je pro hubnutí nejúčinnější? Tak přesně tuhle otázku si nepokládejte! „Nejlepší sportovní aktivita je taková, která nás naplňuje a přináší výsledky, které od ní očekáváme. Pokud z duše nesnášíte posilování, nemá smysl se přesvědčovat o opaku a nutit se chodit do posilovny jen kvůli tomu, že to dělají všichni kolem vás," tvrdí výživová koučka Markéta Gajdošová.

  • Správná motivace

    Důležitá je také vaše motivace. Odborníci rozlišují vnější a vnitřní motivaci. Vnější motivace je například „musím zhubnout, protože má kamarádka teď shodila 5 kilo“. Když vaše motivace stojí na druhých, vaše vůle nejspíš dostane na frak. Pokud se zaměříte na vlastní, vnitřní motivaci „těším se ze zdravého pohybu, a proto začnu běhat“, máte mnohem větší šanci uspět.

    To, co vás však udrží dlouhodobě v dietním režimu, není motivace, nýbrž disciplína. Pokud chcete dosáhnout chvályhodných výsledků, je třeba pro to něco udělat. Zaručeně přijde den, kdy se vám nebude chtít. Venku bude pršet a vás bude více lákat zůstat doma. V tu chvíli je třeba vystoupit ze své komfortní zóny a uvědomit si všechny benefity, které vám nový režim přináší.

     

  • Konec kalorických večírků

    Autor: shutterstock.com

    S deštivým počasím končí i letní grilovačky a mejdany protažené až do ranních hodin. Vedle grilovacích klobásek, mastného jídla, rozpečených sýrů a bagetek se tak vyhneme i popíjení velice kalorického alkoholu. Přes léto zdárně doplňujeme kalorie i u švédských stolů na dovolené, dopřáváme si dezerty v podobě ledových káv se šlehačkou a nevyhneme se ani pokušení osvěžujících zmrzlin. Absence toho všeho se může zdát jako odepírání si potěšení, ale nebojte se, s podzimem přichází nové radovánky. Konečně se zase zachumláte v posteli a otevřete oblíbenou knihu, nalijete si sklenku červeného a užijete si dlouhé procházky v provoněném podzimním větru.

     

  • Podzimní sezona ovoce a zeleniny

    Autor: Shutterstock.com

    S podzimem přicházejí i sezonní zelenina a ovoce. Můžete se těšit na lokální jablka a hrušky, vaší kuchyní opět zavoní dýně a s přáteli můžete konečně vyrazit na houby. Podzim je také výborný čas polévek, z nichž jsou v redukčním režimu nejvýživnější zeleninové a masové vývary a velice zdravé a syté zeleninové krémy. Raději než v restauraci si je ale připravte v teplém koutě domova, abyste měla jistotu, že nejsou přehnaně zahuštěné ani přesolené. A jak udělat z polévky nutričně vyvážené jídlo? „Osobně miluju zeleninové krémy, ale abych přijala v jídle dostatek bílkovin, místo smetany v nich rozmixuji cottage. Polévku pak posypu semínky a servíruji ji s celozrnným pečivem, aby mě dostatečně zasytila," sdílí svůj tip Veronika Duží.

  • Všechno nové začíná s podzimním úklidem

    Autor: Shutterstock.com

    Člověk si jen stěží během horkých dnů udělá čas na pořádný úklid. V září je ale ideální čas pro to, vyprášit z koutů bytu staré pavučiny a provětrat vzduch. Asi byste se divila, kolik kalorií se dá při takovém úklidu spálit. Jen při vysávání máte dole až 100 kalorií. Utřete prach, pověste prádlo, povlečte postel a zbavila jste se dalších 600 kalorií. A to jste se ještě ani nepustila do hrabání listí na zahrádce nebo přesazování kytek na balkoně.

     

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji