Potřebujete zhubnout, a proto často do jídelníčku zařazujete saláty? Pak si dejte pozor na zálivky, protože ne každá je při redukci hmotnosti vhodná. Pokud si svou váhu bedlivě střežíte, máme pro vás pár tipů na zálivky, které jsou dietní a můžete si je klidně dopřát.
Recepty na zdravé zálivky: jogurtová medová italská medovo-hořčičná citronová arašídová
Chroupat suchou zeleninu může být pro mnohé za trest. Naučte se dělat saláty tak, že vám budou nejen chutnat, ale dokonce se na ně budete i těšit! „Od zdravé stravy vás může odradit jen to, že nevíte, jak si jídla připravit. Možná jste byli zvyklí do všeho přidávat omáčky a dresinky, které dávají jídlům ten správný šmak. Není pochyb o tom, že tuky zvýrazňují chuť. Jde je ale do jídla přidat i ve zdravé podobě,“ vysvětluje výživová poradkyně Veronika Duží.
Salátová zálivka potřebuje kvalitní olej i ocet
Používejte při přípravě dresinků kvalitní suroviny. Olej vybírejte nejlépe zastudena lisovaný jako olivový extra virgin nebo oleje z nejrůznějších semínek či ořechů. Kyselou chuť salátu dodejte buď čerstvě vymačkaným citronem, pomerančem či limetou, nebo octem. I při výběru octa však přihlédněte k jeho prospěšnosti pro zdraví a hubnutí. Umeocet, který vzniká fermentací nakládaných švestiček umeboshi, má detoxikační účinky a prospívá trávení i metabolismu. Jeho lehce slaná chuť navíc dodá jídlu zcela neotřelou chuť. Do salátů se však skvěle hodí i jablečný či balzamikový ocet.
6 tipů na zdravé zálivky
Následující recepty vám mohou být nápomocné i v případě, že si chcete připravit salát jen jako přílohu k hlavnímu jídlu. Zkuste místo tradiční octové vody na hlávkový salát zvolit jogurtový dresink. Ten se skvěle hodí i pro dietnější verzi těstovinového salátu nebo salátu Caesar. „Namíchat dobrou zálivku může být docela náročné. Můžete se proto řídit radou, že ke třem dílům oleje se přidává většinou jeden díl kyselé složky. S ostatními surovinami pak zacházejte opatrně,“ radí Veronika Duží.
Jogurtová zálivka
- 4 lžíce bílého jogurtu (3–4%)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 stroužku česneku
- lžíce nasekaných bylinek (např. pažitka, koriandr, petrželka nebo kopr)
- špetka himálajské soli
Medová zálivka
- 5 lžic olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce kvalitního medu
Italská zálivka
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička nasekaných bylinek – oregano a bazalka
- 1 nadrobno nakrájená chilli paprička
Medovo-hořčičná zálivka
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 3 lžičky plnotučné hořčice
- 2–3 lžíce balzamika
Svěží citronová zálivka
- 4 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- špetka himálajské soli
Arašídová zálivka
- 3 lžíce arašídového másla
- 3 lžíce sójové omáčky (např. Tamari)
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 3 lžíce octa (rýžového)
- 1–2 lžičky najemno nasekaných chilli papriček
Pár dalších tipů najdete ve fotogalerii:



