- 10. září 2021 06:00
Špatná životospráva může narušit nejen trávení, ale i související faktory, jako jsou imunita, spánek, nálada a váš celkový zdravotní stav. Pokud už nyní trpíte zažívacími obtížemi, je třeba učinit změny ve vašem životním stylu. Zdravá střeva navíc hrají důležitou roli i v hubnutí. Položte si zásadní otázky: „Máte dostatek pohybu? Obsahuje váš jídelníček dostatek vlákniny?“ Zaměřte se na důležité faktory, které ovlivňují vaše zdraví i redukci váhy.
Jak co nejpřirozeněji budovat zdravou střevní mikroflóru?
Základem je pohyb
Autor: istock.comPohyb je skvělým prostředkem, jak předcházet nemocem nebo oddálit jejich následky a nástup nemoci. Je prevencí nadváhy a obezity, srdečně cévních onemocnění, a dokonce je prokázáno, že pohybem může dojít ke snížení rizika určitých typů rakoviny, zejména rakoviny prsu, prostaty či tlustého střeva. Kromě vlivu na fyzické zdraví a tělesnou kondici ovlivňuje pohyb také psychické procesy a významnou měrou přispívá k léčbě některých onemocnění. Mimo to pravidelný pohyb pomáhá rozhýbat střeva, což je dobrou prevencí vůči nepříjemné zácpě. Stačit by měla hodina cvičení denně.
Ačkoliv je pohybová aktivita nezbytná pro naše zdraví a je nedílnou součástí zdravého životního stylu, neměli bychom zacházet do extrému. Nadměrná fyzická zátěž, podobně jako dlouhodobý chronický stres, znamená snížení přísunu krve do střev a tvorby trávících šťáv, a tedy i možné zhoršení střevní mikroflóry.
Jezte dostatečné množství vlákniny
Autor: istock.comVláknina obvykle nepatří mezi makroživinu, na kterou by se člověk primárně zaměřoval, přesto je pro správnou funkci trávicího traktu klíčová. „Vláknina slouží jako ochrana před civilizačními chorobami, mezi které patří rakovina trávicího ústrojí, srdeční onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a obezita. Skvělým pomocníkem je i při léčbě zácpy, hemeroidů, syndromu podrážděného střeva či zánětu střevní výchlipky,“ tvrdí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita a dodává, že starší děti a dospělí by měli přijmout přibližně 20 až 35 gramů vlákniny za den.
Věděli jste, že existují hned dva typy vlákniny? Rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina, která se nachází v ovoci a zelenině, podporuje peristaltiku střev a změkčuje stolici. Nerozpustná vláknina, již nalezneme v celozrnných obilovinách či ovesných vločkách, navozuje pocit sytosti a působí proti zácpě.
Mikrobům prospívají kvalitní potraviny
Autor: istock.comKvalitní a zdravé potraviny prospívají našim mikrobům i celému tělu. Nejlepší je volit základní potraviny, které nejsou průmyslově upravené, zbytečně doslazené a dochucené aditivy. „Kromě základních potravin vysoké kvality zařaďte do jídelníčku fermentované potraviny, jako jsou kvašená zelenina a zakysané mléčné výrobky. Jezte dostatek zeleniny, vlákniny a živé potraviny, jako jsou klíčky,“ doporučuje Michaela Ryglová. „Většina z nás by měla vnímat vlastní tělo a jíst to, co tělu nejvíce prospívá,“ zasazuje výživu do kontextu se zdravotním stavem uznávaná specialista na výživu a prevenci PharmDr. Margit Slimáková.
I když bude váš jídelníček plný zdravých potravin, neznamená to, že se tímto jídlem můžete přejídat. Přejídání je spojeno s bolestmi břicha a žaludku, s únavou, ale třeba i se zácpou. Velké porce si raději rozdělte do menších.
Nezapomínejte na pitný režim
Voda může mít pozitivní vliv na naši pleť, náladu a soustředění, zabraňuje bolestem hlavy a pomáhá i v redukci hmotnosti. Správný příjem tekutin je totiž důležitý pro správnou funkci zažívání, avšak neměli bychom se vodou přepíjet. Obecným doporučením je vypít za normálních okolností 2 až 3 litry vody za den, přičemž na internetu můžete najít i řadu výpočtů, podle kterých si můžete svůj denní příjem tekutin spočítat (hmotnost děleno 10krát 3 = denní příjem vody v dcl; cca 3–4 dcl na 10 kg hmotnosti). Nejlepším zdrojem tekutin je čistá voda, čerstvá zelenina a ovoce.
Omezte pití alkoholu
Stejně jako se nedoporučuje jíst průmyslově zpracované potraviny či přijímat nadměrné množství jednoduchých cukrů, není pro trávicí soustavu prospěšný ani alkohol. Alkohol ničí prospěšné střevní mikroby a může narušovat mikrobiální rovnováhu. Mimo to alkohol zvyšuje střevní propustnost, což umožňuje cizím látkám i nedostatečně strávené potravě procházet střevní stěnou a vyvolat imunitní reakci, která může vést k zánětům. „Střevní mikrobiom je snadno narušitelný. Rovnováhu poškozuje nezdravá strava, stres, kouření, přemíra čistoty, chemické látky (herbcidy, pesticidy) a některé léky,“ tvrdí PharmDr. Margit Slimáková.
Podle řady studií a některých odborníků je mírná konzumace alkoholu zdraví prospěšná. Jedno pivo denně například dokáže podpořit dobrou kondici srdce a cév. Jiné je to ovšem s zažívacím traktem, kterému i malé množství alkoholu škodí. Při pravidelné konzumaci lihovin, byť v malém množství, se dokonce může zvýšit riziko rakoviny střev.
Všechno začíná v našich ústech
Autor: iStock.comVěděli jste, že kondici našich střev ovlivňujeme už během toho, jakým způsobem potravu v ústech rozmělníme? Aneb nepodceňujte pořádné rozkousání a rozžvýkání potravy, jelikož i to má vliv na to, kolik živin z jídla získáte. Rozmělněná strava je lépe stravitelná a tělo z ní díky tomu dokáže vytěžit podstatně víc než při polykání velkých kusů. „Kromě toho delší žvýkání a vychutnávání si jídla snižuje riziko přejedení. Nezapomínejte, že organismu chvíli trvá, než vyšle signál, že už je dostatečně nasycený,“ uzavírá Michaela Ryglová.
/
Klíčová slova: