Nejen alkohol patří mezi potraviny a pochutiny, které byste v těhotenství rozhodně neměly konzumovat. Výživový specialista Petr Havlíček se v novém dílu pořadu Rozum v troubě na Mall.TV rozpovídal o všem, co nepatří do jídelníčku těhotné ženy. Jak je to s kofeinem? A co takové nepasterizované mléčné výrobky, syrové maso, vejce, plísňové sýry nebo mořské ryby?
„Nepasterizované mléko či sýry vyrobené z nepasterizovaného mléka a měkké zrající sýry mohou být zdrojem celé řady patogenních bakterií typu Listeria, Campyiobacter či E.colli,“ varuje před zakázanými potravinami v těhotenství, ale i během kojení, Petr Havlíček. Tyto bakterie mohou způsobit zdravotní komplikace jak matce, tak i nenarozenému dítěti. Mezi další potraviny, kterých by se měla gravidní žena vyvarovat, patří syrové či tepelně nedostatečně upravené maso a vejce včetně domácí majonézy. „Dále je vhodné vyloučit některé mořské ryby, o kterých se ví, že jsou poměrně značným zdrojem těžkých kovů, především rtuti,“ pokračuje Petr Havlíček.
Ovoce i zeleninu důkladně omývejte. Mohou být kontaminovány toxoplazmózou. Do rizikové skupiny patří také komerčně prodávané neošetřené ovocné šťávy. A jak je to s konzumací kávy? Bezpečná denní dávka je 200 mg kofeinu, což představuje dvě až tři kávy. Alkohol byste však měla během těhotenství i kojení striktně vynechat. Výrazným zdrojem vitaminu A, jehož nadbytek působí hepatotoxicky, jsou vnitřnosti, proto je v rámci svého stravování omezte na malé množství. Jste-li zastáncem extrémně zdravé stravy a zařazujete do stravy také microgreens, konzumujte je pouze tepelně upravené.