Chytla vás podzimní deprese? Zatočte s ní změnou jídelníčku

  • Chytla vás podzimní deprese? Zatočte s ní změnou jídelníčku
    25. listopadu  2019 
     06:00

    Zdravá strava není cestou jen pro krásně vypadající tělo, ale také pro vaši psychickou pohodu. Obzvlášť teď v sychravém počasí, kdy se o vás bude pokoušet podzimní splín, byste neměli své stravovací návyky podceňovat. Otevřete proto lednici a zbavte se všeho, co je vysoce průmyslově zpracované, plné rafinovaného cukru a co vám jen navozuje "podzimní depku".

    Zařaďte do svého jídelníčku více čerstvých potravin s vysokým obsahem vitaminů a vlákniny a navyšte svůj příjem bílkovin, nenasycených tuků a celozrnných obilovin. 

  • Neochucené mléčné výrobky

    Autor: istock.com

    Na dobrou náladu mají znatelný vliv i bakterie ve vašich střevech, proto by ve vašem jídelníčku neměla chybět probiotika. Tyto živé prospěšné bakterie se nacházejí v zakysaných mléčných výrobcích, ale i v kvašené zelenině a kysaném zelí.

    Je-li vaším cílem redukce tuku, vybírejte kysané výrobky pouze neslazené a raději je doplňte o čerstvé ovoce plné vitaminů, které posílí váš imunitní systém. Kyšku nebo kefír díky praktickému balení oceníte jako rychlou svačinu na cestách.

  • Ryby a mořské plody

    Autor: iStock.com

    Mnohé studie potvrzují, že významným zlepšovákem nálady jsou také omega-3 mastné kyseliny. Těch ale přijímá většina lidí nedostatek. Jak proti tomu bojovat?

    Abyste nestrádali, měli byste se držet obecného doporučení, které se pohybuje okolo dvou až tří porcí tučné ryby týdně. Pokud ale nepatříte mezi velké milovníky ryb, pak vsaďte na omega-3 ve formě doplňku stravy. Nejenže posílíte zdraví srdce a cév, ale také snížíte hladinu špatných tuků v krvi.

  • Ořechy a semena

    Autor: istock.com

    Ořechy a semena jsou důležitou součástí pestré stravy. Obsahují nejen zdravé tuky, ale i bílkoviny. Ve sto gramech mandlí jich dokonce naleznete stejné množství jako ve sto gramech libového (kuřecího) masa. 

    Zejména v podzimním období bude vaše tělo více toužit po tucích. Dopřejte si je ale v té nejzdravější podobě. Vedle ořechů zařaďte i semena, jako jsou slunečnicová, dýňová, konopná nebo lněná. Jejich syticí schopnost vám zabrání v touze po sladkostech, a vy si tak budete moct zamlsat i bez cukru.

  • Celozrnné obiloviny

    Autor: istock.com

    Nejen tuky, ale i sacharidy jsou složkou potravy, kterou budete zejména v období zimy upřednostňovat. Příliš velké množství vám však rozhodí hladinu glukózy, a může vám tak do značné míry ovlivnit i náladu. Buďte proto s příjmem cukrů opatrní a vybírejte převážně celozrnné přílohy a obiloviny.

    Při snídani žaludek zahřejte teplou ovesnou kaší, do které můžete přidat hrst lesních plodů. K obědu si dejte šálek uvařené celozrnné rýže a večeři můžete doplnit o plátek žitného chleba. Snažte se sacharidy přijímat během celého dne, ale vždy v menším množství. 

  • Luštěniny

    Autor: iStock.com

    Jste už vajec, masa, sýrů a jogurtů přejedeni? Pak začněte hledat rostlinné zdroje bílkovin, které zároveň obsahují sacharidy, a můžete je kombinovat i s výraznějším a pálivějším kořením. Zlepšíte si tak náladu už jen tím, že budete mít možnost ochutnat nová jídla, a ještě se po nich budete cítit skvěle! 

    Pokud nejste příliš zdatní kuchaři, zajděte si do indické restaurace. Jídla s příchutí orientu vás mile překvapí a výraznější koření příjemně zahřeje. Zároveň patří indická kuchyně k těm nejzdravějším, a tak si nemusíte ani při dietě nic vyčítat. 

     

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji