- 8. září 2021 06:00
Pustili jste se se začátkem září do hubnutí, ale už po týdnu vám chybí sladké? Správně nastavená dieta vám nic nezakazuje. Udělejte ale kompromis a vybírejte si dezerty, které jsou plné bílkovin a vlákniny. Jakmile použijete kvalitní zdravé suroviny, jen stěží by se mohlo jednat o hřešení. Upečte si zdravý koláč nebo vyzkoušejte nepečený odlehčený cheesecake.
Chcete si každý den dopřát něco sladkého ke kávě? Nahraďte svačinu zdravým dietním dezertem!
Lehký nepečený cheesecake
Na malou formu o průměru 16 cm budete potřebovat:
Korpus:
- přibližně 10 celozrnných sušenek
- 3 lžíce rozpuštěného ghee (tj. přepuštěné máslo)
Krém:
- 100 g ricotty
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 140 g řeckého jogurtu s tučností 5 %
- trocha citronové šťávy a kúry
- prášek z pravé vanilky
- cukr, čekankový sirup nebo jiné sladidlo na doslazení podle chuti
- 1/2 sáčku želatinového ztužovače za studena, připraveného podle návodu
Vrchní vrstva:
- lesní plody (mražené borůvky, maliny,...)
Spodní část kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte na malé drobečky a promíchejte s rozpuštěným přepuštěným máslem. Směs natlačte na dno formy a dejte na půl hodiny do lednice. Základ se zpevní a ztuhne.
Mezitím si připravte krém. Ve větší míse do hladka smíchejte všechny suroviny na krém kromě želatinového ztužovače. Ten si připravte v druhé míse podle návodu na obalu. Do připraveného ztužovače pomalu vmíchávejte krém. Navrstvěte na ztuhlý korpus.
Na ovocný rozvar použijte lesní plody, ideálně mražené borůvky a ostružiny. Ty podlijte trochou vody a nechte rozvařit. Následně přidejte dvě lžičky chia semínek, oslaďte a za stálého míchání svařte do hustého džemu.
Dezert je potřeba před podáváním nechat pořádně ztuhnout, nejlépe přes noc.
Recept podle výživové poradkyně Terezy Havlínové.
Pohankový koláč s tvarohem a jablky
Autor: PROBIO.czTěsto:
- 220 g bio pohankové mouky (např. od PROBIO)
- 1 lžíce bio třtinového moučkového cukru
- špetka soli
- 100 g bio másla
- 1 šťastné vejce
Náplň:
- 250 g bio měkkého polotučného tvarohu
- 1 šťastné vejce
- 2 lžíce bio třtinového moučkového cukru
- 2 lžíce umletých oříšků – nemusí být
- 1 lžička mleté skořice
- 3 jablka
Postup:
Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do těsta zapracujte máslo a vejce. Těstem vyložte koláčovou formu. Nejlépe vám to půjde tak, když těsto rozválíte na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeložíte ho do formy, kde ho dotvarujete. Těsto je totiž křehké a mohlo by se vám v případě tenčího vyválení špatně přenášet do formy. Ve formě těsto upravte prsty tak, aby mělo zvednuté okraje do výšky zhruba 2 cm. Kde těsto vyčnívá, seřízněte ho nožem, kde naopak vidíte, že je těsta málo, přidejte. Nesnažte se docílit co nejtenčího těsta, spíš se držte síly cca 5–7 mm.
Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem, oříšky a skořicí. Rozetřete na těsto. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty rozprostřete po povrchu koláče. Pečte při 190 °C 30 minut. Nechte zcela zchladnout.
Malinové brownies
Budete potřebovat:
- 40 g 100% čokolády
- 200 g mražených malin
- 600 g sterilovaných červených fazolí bez nálevu
- 4 vejce
- 40 g syrovátkového proteinu v příchuti vanilka
- špetku soli
- 2 čajové lžičky cejlonské skořice
- 60 g nepraženého kakaového prášku
- 30 g čekankového sirupu
- 1 lžičku kypřicího prášku bez fosfátů
Troubu si předehřejte a 170 °C. Čokoládu nasekejte na kousky a ponechte stranou. Maliny nasypte do misky a nechte je povolit.
Fazole v sítku propláchněte a nechte okapat. Potom je vložte do mixéru, přidejte vejce a rozmixujte. Pokud máte menší mixér, mixujte směs po částech. Postupně přidejte polovinu množství malin a také ostatní ingredience kromě čokolády. Směs rozmixujte do hladka. Přelijte do mísy, přidejte zbytek malin, nasekanou čokoládu a důkladně promíchejte. Zapékací mísu vyložte pečicím papírem a pomocí stěrky přesuňte těsto do mísy. Pečte 30–35 minut.
Recept podle kuchařky Cesta k opravdovému jídlu.
Avokádová čokoládová pěna
Ingredience:
- 1 zralý banán
- 2 avokáda
- 3 lžíce kakaového prášku
- 3 lžíce (kokosového) mléka
- 3 lžíce javorového sirupu
- špetka skořice
- špetka soli
Všechny ingredience společně dohladka rozmixujte. Pěnu můžete podávat ozdobenou snítky máty a s čerstvými malinami.
Hruškové muffiny s krémem
Autor: istock.comIngredience:
- 2 hrnky ovesných jemných vloček
- 2 hrnky polotučného nebo rostlinného mléka
- hrst vlašských oříšků
- hrst brusinek
- 2 střední nahrubo nastrouhané hrušky
- med dle potřeby
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
Krém:
- 1/2 vaničky nízkotučného tvarohu
- 50 g žervé
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce čekankového sirupu
Sypké suroviny smíchejte a přidejte nastrouhané hrušky a mléko. Těsto vložte do formy na pečení např. ve tvaru muffinů a pečte při 180 °C přibližně půl hodiny.
Zchladlé muffiny potřete krémem, který připravíte smícháním tvarohu, žervé, citronové šťávy a sirupu.
/
Klíčová slova: