Sladké v dietě? Těchto 5 zdravých dezertů uspokojí vaše chutě

  • Sladké v dietě? Těchto 5 zdravých dezertů uspokojí vaše chutě
    8. září  2021 
     06:00

    Pustili jste se se začátkem září do hubnutí, ale už po týdnu vám chybí sladké? Správně nastavená dieta vám nic nezakazuje. Udělejte ale kompromis a vybírejte si dezerty, které jsou plné bílkovin a vlákniny. Jakmile použijete kvalitní zdravé suroviny, jen stěží by se mohlo jednat o hřešení. Upečte si zdravý koláč nebo vyzkoušejte nepečený odlehčený cheesecake.

    Chcete si každý den dopřát něco sladkého ke kávě? Nahraďte svačinu zdravým dietním dezertem!

  • Lehký nepečený cheesecake

    Autor: Tereza Havlínová

    Na malou formu o průměru 16 cm budete potřebovat:

    Korpus:

    • přibližně 10 celozrnných sušenek
    • 3 lžíce rozpuštěného ghee (tj. přepuštěné máslo)

    Krém:

    • 100 g ricotty
    • 250 g nízkotučného tvarohu
    • 140 g řeckého jogurtu s tučností 5 %
    • trocha citronové šťávy a kúry
    • prášek z pravé vanilky
    • cukr, čekankový sirup nebo jiné sladidlo na doslazení podle chuti
    • 1/2 sáčku želatinového ztužovače za studena, připraveného podle návodu

    Vrchní vrstva:

    • lesní plody (mražené borůvky, maliny,...)

    Spodní část kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte na malé drobečky a promíchejte s rozpuštěným přepuštěným máslem. Směs natlačte na dno formy a dejte na půl hodiny do lednice. Základ se zpevní a ztuhne.

    Mezitím si připravte krém. Ve větší míse do hladka smíchejte všechny suroviny na krém kromě želatinového ztužovače. Ten si připravte v druhé míse podle návodu na obalu. Do připraveného ztužovače pomalu vmíchávejte krém. Navrstvěte na ztuhlý korpus.

    Na ovocný rozvar použijte lesní plody, ideálně mražené borůvky a ostružiny. Ty podlijte trochou vody a nechte rozvařit. Následně přidejte dvě lžičky chia semínek, oslaďte a za stálého míchání svařte do hustého džemu.

    Dezert je potřeba před podáváním nechat pořádně ztuhnout, nejlépe přes noc.

    Recept podle výživové poradkyně Terezy Havlínové.

  • Pohankový koláč s tvarohem a jablky

    Autor: PROBIO.cz

    Těsto:

    • 220 g bio pohankové mouky (např. od PROBIO)
    • 1 lžíce bio třtinového moučkového cukru
    • špetka soli
    • 100 g bio másla 
    • 1 šťastné vejce

    Náplň:

    • 250 g bio měkkého polotučného tvarohu
    • 1 šťastné vejce
    • 2 lžíce bio třtinového moučkového cukru
    • 2 lžíce umletých oříšků – nemusí být
    • 1 lžička mleté skořice
    • 3 jablka

    Postup:

    Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do těsta zapracujte máslo a vejce. Těstem vyložte koláčovou formu. Nejlépe vám to půjde tak, když těsto rozválíte na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeložíte ho do formy, kde ho dotvarujete. Těsto je totiž křehké a mohlo by se vám v případě tenčího vyválení špatně přenášet do formy. Ve formě těsto upravte prsty tak, aby mělo zvednuté okraje do výšky zhruba 2 cm. Kde těsto vyčnívá, seřízněte ho nožem, kde naopak vidíte, že je těsta málo, přidejte. Nesnažte se docílit co nejtenčího těsta, spíš se držte síly cca 5–7 mm.

    Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem, oříšky a skořicí. Rozetřete na těsto. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty rozprostřete po povrchu koláče. Pečte při 190 °C 30 minut. Nechte zcela zchladnout. 

  • Malinové brownies

    Budete potřebovat:

    • 40 g 100% čokolády
    • 200 g mražených malin
    • 600 g sterilovaných červených fazolí bez nálevu
    • 4 vejce
    • 40 g syrovátkového proteinu v příchuti vanilka
    • špetku soli
    • 2 čajové lžičky cejlonské skořice
    • 60 g nepraženého kakaového prášku
    • 30 g čekankového sirupu
    • 1 lžičku kypřicího prášku bez fosfátů

    Troubu si předehřejte a 170 °C. Čokoládu nasekejte na kousky a ponechte stranou. Maliny nasypte do misky a nechte je povolit.

    Fazole v sítku propláchněte a nechte okapat. Potom je vložte do mixéru, přidejte vejce a rozmixujte. Pokud máte menší mixér, mixujte směs po částech. Postupně přidejte polovinu množství malin a také ostatní ingredience kromě čokolády. Směs rozmixujte do hladka. Přelijte do mísy, přidejte zbytek malin, nasekanou čokoládu a důkladně promíchejte. Zapékací mísu vyložte pečicím papírem a pomocí stěrky přesuňte těsto do mísy. Pečte 30–35 minut.

    Recept podle kuchařky Cesta k opravdovému jídlu.

  • Avokádová čokoládová pěna

    Ingredience:

    • 1 zralý banán
    • 2 avokáda
    • 3 lžíce kakaového prášku
    • 3 lžíce (kokosového) mléka
    • 3 lžíce javorového sirupu
    • špetka skořice
    • špetka soli

    Všechny ingredience společně dohladka rozmixujte. Pěnu můžete podávat ozdobenou snítky máty a s čerstvými malinami.

  • Hruškové muffiny s krémem

    Autor: istock.com

    Ingredience:

    • 2 hrnky ovesných jemných vloček
    • 2 hrnky polotučného nebo rostlinného mléka
    • hrst vlašských oříšků
    • hrst brusinek
    • 2 střední nahrubo nastrouhané hrušky
    • med dle potřeby
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžička perníkového koření
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • špetka soli

    Krém:

    • 1/2 vaničky nízkotučného tvarohu
    • 50 g žervé
    • 1 lžička citronové šťávy
    • 1 lžíce čekankového sirupu

    Sypké suroviny smíchejte a přidejte nastrouhané hrušky a mléko. Těsto vložte do formy na pečení např. ve tvaru muffinů a pečte při 180 °C přibližně půl hodiny.

    Zchladlé muffiny potřete krémem, který připravíte smícháním tvarohu, žervé, citronové šťávy a sirupu.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji