Středa 20. října 2021
Svátek slaví Vendelín, zítra Brigita
Oblačno 14°C

Jděte svým dětem příkladem. Zdravé svačiny pro vás i pro ty nejmenší

  • 17. září 2021 | 06:00

    Snažíte se jíst zdravě, ale svačiny odbýváte? Začněte je chystat i pro vaše drahé ratolesti, kterým byste měla jít příkladem. Zejména u dívek tím do budoucna zabráníte nesmyslným dietám. Navíc poměrně dost ušetříte a rozhodně si i více pochutnáte. Vymyslet zdravou svačinu, která je chutná, nutričně plnohodnotná a zároveň jednoduchá na přípravu, opravdu není složité.

    Máme pro vás několik tipů na svačinky, na kterých si pochutnají malí i velcí.

  • Proč dát přednost doma připravené svačině?

    Pokud si kladete otázku, proč ztrácet čas při přípravě vlastní svačinky, když si můžete koupit něco malého ve školním automatu, kantýně nebo si odskočit z práce pro něco do supermarketu, máme pro vás odpověď. „Mezi hlavní výhody domácích svačinek patří téměř jistě to, že se jedná o nejlevnější a nejčerstvější variantu jídla. Svačinku si navíc můžete připravit vždy podle svých individuálních chutí a potřeb,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Za zmínku stojí také to, že doma připravená svačinka je šetrnější k životnímu prostředí. Svačiny můžete balit do skleniček, obalů na opakované použití nebo použít látkový ubrousek.

    Pokud navíc připravujete domácí zdravé svačinky svým dětem, zároveň je tímto způsobem vychováváte. Učíte je orientovat se v kuchyni, mezi jednotlivými potravinami a nabádáte je už v útlém věku k tomu, aby se staraly o své zdraví i životní prostředí.

  • Co když dítě zdravé svačinky odmítá?

    Konzumace zdravého jídla u dětí bývá problém zejména tehdy, pokud dítě v minulosti běžně jedlo nezdravá jídla ve formě přeslazených koblih, průmyslově zpracovaných sušenek nebo se vyhýbalo zelenině, domácímu pečivu a podobně. V takových případech se může stát, že dítě donese nesnědenou svačinku zpátky domů, v horším případě ji rovnou někde vyhodí. Odborná garantka výživy však radí to nevzdávat. „Dejte tomu čas, buďte trpěliví a snažte se jít svým dětem příkladem,“ doporučuje Michaela Ryglová a dodává, že i zdravé jídlo může být velmi chutné. Jaké recepty můžete vyzkoušet?

  • 1. Kaše do skleničky

    Autor: Bonavita

    Kaše do skleničky jsou skvělou svačinkou, kterou je možné připravit v nejrůznějších verzích, navíc i den dopředu a obvykle ji zvládnou i mlsné děti. „Základem kaše do skleničky jsou ovesné vločky s chia či lněnými semínky, které jsou výborným zdrojem vlákniny. Další ingredience pak můžete různě střídat. Jako druhou vrstvu je možné dát bílý jogurt či tvaroh, případně do skleničky navrstvit oblíbené ovoce (čerstvé, lyofilizované) nebo různé druhy oříšků,“ dává svůj tip Michaela Ryglová.

    Ingredience:

    • 3 lžíce ovesných vloček
    • 3 lžíce celozrnných cereálií (např. Dobré vlákniny)
    • 1 lžička chia semínek
    • strouhaný kokos, oříšky a lyofilizované ovoce dle chuti

    Tuto rychlou snídani nebo svačinu připravíte během chvilky. Stačí si do skleničky připravit ovesné vločky, vybrané cereálie a chia semínka, což je základ kaše. Poté už jen dle chuti přidáte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu či medu. Obsah skleničky můžete podávat i s bílým jogurtem.  

  • 2. Vrstvený salát do sklenice

    Autor: Bonavita

    Vrstvený salát do sklenice se připravuje podobně jako sladká kaše do skleničky. Základ tvoří zelenina, kvalitní zdroj tuků, bílkovin a kvalitní ochucovadla. Podle Michaely Ryglové je to spíše jídlo vhodné pro dospělé nebo starší děti. „Salát doporučuji k zahnání většího hladu, zvlášť když salát doplníte o sacharidy,“ radí odborná garantka výživy.

    Ingredience:

    • 4 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce jablečného octa
    • 2 lžíce javorového sirupu
    • 1 lžíce dijonské hořčice
    • 1 hrnek uvařeného bulguru
    • dle chuti: fazole, balkánský sýr, rukola, rajčata, cizrna, brokolice, kukuřice, červená cibule, květák, mrkev, paprika, ředkvičky,...

    Nejprve si uvaříte bulgur dle návodu. Než se uvaří, připravte si zálivku. Olivový olej, jablečný ocet, javorový sirup a dijonskou hořčici vyšlehejte metličkou. Zálivku nalijte na dno sklenice. Pak přidejte uvařený bulgur a sklenici doplňte tím, co máte nejraději.

    Mezi naše TOP 3 kombinace patří:

    1. Fazole z plechovky, balkánský sýr, rukola a rajčata
    2. Cizrna z plechovky, spařená brokolice, kukuřice a červená cibule
    3. Spařený květák, nastrouhaná mrkev, paprika a ředkvičky.

  • 3. Hummus

    Autor: Probio.cz

    Tradiční arabská pomazánka nebo dip je výživový klenot vašeho jídelníčku. Kromě bílkovin obsahuje také hodně vlákniny a zdraví prospěšné tuky. Je jen na vás, jestli si hummus vychutnáte s křupavými krekry, nebo čerstvou zeleninou nakrájenou na proužky. Chutnat bude za každých okolností báječně. 

    Ingredience:

    • 200 g vařené bio cizrny např. od Probio
    • 2 lžíce bio olivového oleje
    • 1 lžíce tahini pasty
    • 1 stroužek česneku
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • ½ lžičky římského kmínu
    • voda (asi půl dcl)

    Cizrnu vložte do mixéru, přidejte olivový olej, tahini pastu, podrcený česnek, citronovou šťávu, římský kmín a rozmixujte na hladký krém. Přilívejte postupně tolik vody, aby měl hummus polotuhou konzistenci.

  • 4. Avokádová pomazánka s pečivem

    Autor: Bonavita

    Chutnou, nutričně hodnotnou a zároveň zdravou svačinkou jsou doma vyrobené pomazánky či dipy, ke kterým se perfektně hodí kváskové pečivo, knäckerbroty, různé křehké plátky (špaldové, grahamové, žitné) nebo třeba trvanlivý balený celozrnný chléb. Stačí, když zkontrolujete složení, a ujistíte se tak, že obsahuje kvalitní suroviny.

    Ingredience:

    • 1 zralé avokádo
    • 3 uvařené vejce
    • 2 lžíce zakysané smetany
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
    • 1 lžička šťávy z citronu
    • sůl a pepř
    • křehké grahamové plátky

    Nejprve rozkrojte avokádo a pomocí lžičky vydlabejte do připravené mísy. V míse ho rozmačkejte vidličkou. Uvařené vejce nakrájejte na malé kostičky a přidejte k avokádu. Pak přidejte zakysanou smetanu, olivový olej, nasekanou jarní cibulku a šťávu z citronu. Nakonec osolte, opepřete, důkladně zamíchejte a podávejte s grahamovými křehkými plátky.

  • 5. Vajíčkové muffiny

    Na 8 porcí budete potřebovat:

    • 100 g jemných ovesných vloček
    • 150 g jablek, oloupaných
    • 30 g chia semínek
    • 3 vejce
    • 1 stroužek česneku, prolisovaný
    • sůl a pepř
    • špetku mleté kurkumy
    • pažitku nebo sušenou majoránku
    • 150 g kvalitní krůtí šunky
    • 180 g nízkotučné mozzarelly
    • 20 g sušených rajčat bez oleje

    Troubu předehřejte na 180 °C. Do formy na muffiny vložte papírové košíčky. Ovesné vločky s jablkem rozmixujte a vložte do mísy. Přidejte chia semínka, vejce, česnek, sůl, pepř, kurkumu, nasekanou pažitku a metličkou vyšlehejte hladké těsto. Šunku, mozzarellu a sušená rajčata nakrájejte na malé kostičky, přidejte do směsi a promíchejte. Košíčky naplňte směsí a pečte 25 minut.

    Recept z knihy Cesta k opravdovému jídlu od Evy Ehrenbergerové a Markéty Gajdošové.

  • 6. Overnight oats

    Autor: istock.com

    Další výbornou svačinkou, kterou si můžete snadno a rychle připravit do skleničky ráno před odchodem do školy či do práce, případně si ji můžete nachystat i večer a nechat v chladničce, jsou tak zvané overnight oats. V oblibě je mají i výkonnostní sportovci.

    Ingredience:

    • 40 g bílého jogurtu
    • 70 ml mléka (lze použít i rostlinné)
    • 30 g ovesných vloček
    • 10 ml javorového sirupu
    • 15 g chia semínek
    • hrst mandlí
    • granátové jablko, borůvky nebo jiné ovoce

    V připravené míse smíchejte bílý jogurt společně s mlékem, ovesnými vločkami, javorovým sirupem a chia semínky. Vše důkladně promíchejte. Hotovou směs nalijte do sklenice a nechejte přes noc v lednici. Ráno už jen dozdobte ovocem a oříšky.

     

    Další zajímavé články naleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>

    bpž_37_2021
    Autor: archiv

     

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.