Devět druhů ovoce a zeleniny, které vás zaručeně odvodní!

  • Devět druhů ovoce a zeleniny, které vás zaručeně odvodní!
    19. listopadu  2018 
     06:00

    Cítíte se často oteklí a zoufale hledáte způsob, jak se odvodnit? V lékárně si můžete zakoupit diuretika, která vám s odvodněním pomohou. Měli byste ale věnovat pozornost jejich vedlejším negativním účinkům! Pokud nechcete trpět dehydratací organismu, křečemi ve svalech, závratí nebo vyrážkou, zvolte čistě přírodní cestu. Se zavodněním můžete účinně bojovat i pomocí těchto potravin!

    Zabraňte zavodňování už samotnou prevencí! Snižte příjem soli a konzumujte ovoce a zeleninu, která obsahuje vodu a draslík, který účinně snižuje množství sodíku v těle a zvyšuje produkci moči. 

  • Chřest

    Autor: istock.com

    Už od dob starých Řeků a Římanů se chřest používá pro své diuretické vlastnosti. Tyto účinky jsou důsledkem působení aminokyseliny asparaginu. Chřest se v minulosti používal k léčbě otoků, revmatismu a premenstruační retence vody. 

    Po konzumaci chřestu dochází k rozkladu kyseliny asparagusové, a to na sloučeniny obsahující síru. Nenechte se tak zaskočit zřetelným pachem moči. 

  • Červená řepa

    Autor: istock.com

    Řepa obsahuje spoustu draslíku, který pomáhá eliminovat tekutinu v těle. Působí také protizánětlivě a má detoxikační účinky. Řepa má schopnost neutralizovat škodlivé látky a podporuje jejich následné vylučování, a to především z mozku a střev. Z organismu se tak vyplaví látky typu olovo, hliník, cholesterol, nebo dokonce radioaktivní látky.

  • Zelí

    Autor: istock.com

    Zelí patří k nejúčinnějším přírodním diuretikům. S jeho pomocí se zaručeně zbavíte nadbytečné vody v těle. Možná jste někdy slyšeli i o dietě, která je založena čistě jen na konzumaci zelné polévky. Zelí totiž obsahuje spoustu vody a vlákniny, a patří tak mezi potraviny s nízkým obsahem kalorií.

    Pozitivní účinky zelí objevili už staří Římané, kteří ho používali jako lék na kocovinu, a alkoholikům vždy pomáhalo s jejich závislostí. Speciálně červené zelí bojuje pomocí antokyanů se záněty.

  • Řapíkatý celer

    Autor: istock.com

    Už samotný Hippokrates doporučil v boji proti zavodnění řapíkatý celer. Vědci moderní doby jeho účinky jen potvrdili a upřesnili, že diuretické účinky způsobují ftalidy.

    Řapíkatý celer také podporuje imunitu, pomáhá při zánětech močových cest a je známý pro své afrodiziakální účinky. V oblasti hubnutí je celer téměř zázračnou potravinou. Jeho konzumací totiž přijímáte tzv. negativní kalorie. V praxi to znamená, že více energie (kalorií) vydáte jeho trávením, než přijmete jeho konzumací. 

  • Brusinky

    Autor: istock.com

    Diuretické účinky brusinek objevili pro změnu domorodí Američani. Používali je k léčbě řady onemocnění včetně kurdějí, které podle jejich názorů způsobovala nadměrná konzumace soli.

    Brusinková šťáva byla používána ženami po celém světe, a to k prevenci a léčbě infekcí močových cest a jiných poruch močového měchýře. Přestože výsledky nejrůznějších průzkumů byly tehdy smíšené.

    Dnes jim ale nelze upřít jejich antibakteriální účinek. Brusinky jsou výjimečné tím, že odvádějí tekutinu z těla ven, a to zcela bez eliminace draslíku. 

  • Okurka

    Autor: istock.com

    Okurky obsahují síru a křemík, které zvyšují močení, a to tím, že stimulují ledviny, aby lépe odváděly kyselinu močovou. Z největší části jsou tvořeny vodou, dále draslíkem a obsahují minimum sodíku. Dokážou také inhibovat působení kyseliny dusičné a zánětlivých enzymů, čímž snižují otok.

    Jeden z triků v oblasti kosmetiky je položit plátky okurky na oči, a zmírnit tak otok, který může být způsoben např. nedostatkem spánku.

  • Česnek

    Autor: istock.com

    Chemická látka na bázi síry zvaná alicin dává česneku jeho výraznou vůni a má léčebné vlastnosti. Mezinárodní deník farmaceutických věd a výzkumů zjistil, že česnek působí jako diuretikum. Je mimo jiné i účinný antioxidant a přispívá k rozkladu tuků.

  • Petržel

    Autor: istock.com

    Petržel, především ve formě čaje, je tradičním prostředkem proti zadržování vody v těle. Účinně snižuje reabsorpci sodných a draselných solí v ledvinách, což následně způsobuje vyšší produkci moči.

    Pokud se rozhodnete pít petrželový čaj, nepřehánějte to s jeho množstvím. Maximální denní dávka je jeden litr. Nezapomínejte svůj pitný režim doplnit i o čistou neperlivou vodu.

  • Meloun

    Autor: istock.com

    Vodní meloun obsahuje dvaadevadesát procent vody a také díky vyššímu obsahu draslíku patří mezi účinná diuretika. Navíc obsahuje i aminokyselinu citrulin, která uvolňuje krevní cévy a zabraňuje úniku tekutin do okolních tkání, což také snižuje zadržování vody v organismu.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji