Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak odvodnit tělo přírodní cestou? Tyto byliny vám mohou pomoct!

4. dubna 2021 | 06:00

Nedostatek pohybu, nadměrné solení, špatná strava, to jsou nejčastější příčiny zadržování vody v těle, které doprovázejí nepříjemné pocity těžkosti nebo oteklé končetiny. Pomoct vám mohou bylinky.

Nadměrné množství vody v sobě například drží ženy před menstruací. V těle se to projevuje tím, že dochází ke zvýšení tělesné hmotnosti, narůstá objem břicha, těžknou a natékají nohy nebo se nadměrně potíme.

Z pohledu východní medicíny je zadržování vody v těle spojeno s nedostatečným trávením a nadměrným příjmem takzvaných ochlazujících potravin, jako jsou syrová zelenina, ovoce, studené až ledové nápoje, zmrzlina a kysané mléčné výrobky,“ vysvětluje lékařka farmacie Kamila Horníčková a dodává, že trávení lze podpořit pravidelnou vařenou stravou s přídavkem zahřívacího koření. Vhodné jsou také polévky a pití teplé vody, které podporuje naše trávení a čistí tělo od toxických látek. A pak jsou tu bylinky, které na odvodnění organismu působí také příznivě. Na které se tedy zaměřit?

Řebříček obecný

Je silně močopudný, a proto bývá součástí detoxikačních směsí. V průběhu dne se pije vždy čerstvý odvar. Řebříček také napomáhá čištění krve, má výrazné dezinfekční a protizánětlivé účinky.

Zelený ječmen

Obilnina podpoří metabolismus a dodá tělu důležité minerály – hlavně železo a vápník, který působí proti hromadění vody v tkáních. Ječmen ochraňuje tělo i před překyselením, které je také jeden z důvodů, proč tělo zadržuje vodu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Jindra Pelikánová
Video se připravuje ...