Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zázračný meloun: Pro dietu, detox i skvělý sex!

14. června 2023 | 13:10

Sladká a voňavá pochoutka patří k létu stejně jako slunce a voda. Víte, že když se zakousnete do melounu, nejásají jen vaše chuťové buňky, ale i celé tělo? Díky vysokému obsahu vody totiž hydratuje, zároveň osvěží, dodá vám dostatek energie a je bohatým zdrojem vitaminů B a antioxidantů, které pomáhají v hubnutí. Co ale stojí opravdu za pozornost, je jeho pozitivní vliv na sex i plodnost.

Tento oblíbený druh zeleniny působí jako přírodní viagra, jelikož obsahuje účinné látky, jako je citrulin, který podporuje prokrvení penisu, a tím i erekci. Zároveň meloun stimuluje chuť na sex a podporuje spermatogenezi. Pozitivní vliv na plodnost mají právě karotenoidy, antioxidanty, zinek a vitaminy C a B. Zařaďte ho proto do jídelníčku nejen sobě, ale i svému partnerovi! 

NÁŠ TIP: Nejvíce citrulinu je ve slupce a bílé části dužiny, proto je dobré vyjíst dužinu skutečně až k okraji a neokusovat jen červenou část.

Jaké vitaminy obsahuje meloun?

Vitamin C, obsažený v melounu, ale potřebujeme hlavně pro povzbuzení imunity a celkovou kondici. Neméně důležitou roli pak hrají vitaminy skupiny B. Konkrétně vitamin B6 (pyridoxin) je potřebný pro syntézu bílkovin v těle, vitamin B3 (niacin) pomáhá v okysličování organismu a kyselina listová je zásadní pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůži a vlasy, ale i plodnost a správný vývoj plodu ve všech fázích. 

Dále v melounu najdeme stopové prvky, jako jsou železo, mangan, vápník, hořčík, zinek, draslík a jod. Ty přispívají ke zdravému mozku, nervům, pevným kostem a zubům.

Detoxikace organismu

Pokud potřebujete nejen posílit imunitu a pročistit tělo, vsaďte právě na meloun. Obsažené karotenoidy a antioxidanty se totiž také starají o odbourávání toxických látek a pomáhají celkové obranyschopnosti organismu. Chrání sliznice, zajišťují ostříží zrak, stimulují paměť a fungují preventivně proti některým typům rakoviny. Přírodní cukry, ale i všechny zmíněné vitaminy a stopové prvky jsou okamžitým zdrojem energie a stimulantem fyzické i psychické kondice.

 

Kolik má meloun kalorií a jak na melounovou dietu

Přestože je meloun snad nejsladší zelenina, dietologové ho při redukci hmotnosti vřele doporučují. Obsahuje totiž až z devadesáti procent vodu a cukry tvoří jen asi tři až dvanáct procent (podle odrůdy). Nejméně cukru má meloun vodní, o něco více pak cukrový.

Energetická hodnota sto gramů melounu se pohybuje od devatenácti do pětatřiceti kalorií. Jedna taková porce dokáže zasytit i na několik hodin. Vzhledem k tomu, že vám zároveň zajistí přísun spousty bioaktivních látek, je ideální potravinou právě během hubnutí, ale i jako součást zdravého životního stylu.

Nevydávejte se ale cestou extrému a meloun zařaďte do svého jídelníčku pouze jako jednu z mnoha dalších potravin. Zacházejte s ním jako s ovocem a zeleninou. Můžete si ho dopřát ve formě nápoje nebo jako součást některého z chodů dne včetně oběda nebo večeře. Skvěle se totiž kombinuje se slanými sýry!

Kolik kJ má ostatní oblíbené letní ovoce? Najeďte na něj myší a zjistíte to.

Salát s melounem a sýrem feta

Potřebujeme:

  • 1/2 kg vodního melounu
  • 1 salátovou okurku
  • 1 malou červenou cibuli
  • 50 g sýru feta (popř. balkánský sýr)
  • hrst piniových oříšků
  • na ochucení: šťávu z limety, čerstvé bylinky (např. máta, mletý pepř)

Meloun nakrájejte na kostky nebo si pomozte kulatým vykrajovátkem. Okurku oloupejte a pokrájejte nadrobno a cibuli na tenké půlměsíčky. Fetu pomocí rukou rozdrobte najemno, bylinky nasekejte a všechny suroviny včetně piniových oříšků promíchejte. Nakonec salát zakápněte šťávou z limety a přidejte trochu pepře. V případě, že meloun nepustí dostatek sladké šťávy, můžete přidat i lžičku javorového sirupu. Další tipy na to, co připravit z melounu, najdete ve fotogalerii.

TIP NA VIDEO: Vyzkoušejte také melounový salát podle Koko.

 

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně, inf