Dieta podle krevních skupin: Opravdu s ní zhubnete, nebo je to jen mýtus?

  • Dieta podle krevních skupin: Opravdu s ní zhubnete, nebo je to jen mýtus?
    4. listopadu  2018 
     06:00

    Jedna z nejpopulárnějších diet je založená na typu krevních skupin. Podle autora této diety bychom si měli vybírat potraviny podle toho, ke které skupině patříme. Tvrdí totiž, že typ krve je důležitým genetickým faktorem, který ovlivňuje spoustu oblastí našeho zdraví. Takže jak je to? Skutečně po dietě, která závisí na naší krevní skupině, zhubneme? Nebo je pravda někde jinde?

    Co říkají lékaři a výživoví specialisté? Je to prý trochu komplikované. Ano, dieta je bezpečná a klidně ji můžete držet. Obsahem diety jsou totiž převážně zdravé potraviny, což je samo o sobě v pořádku. „Vzhledem k tomu, že se soustřeďujete na zdravé a čerstvé potraviny, je jasné, že zhubnout skutečně můžete,“ říká Julie Upton, spoluzakladatelka společnosti Appetite for Health.

     

  • Dieta nejen jako lék na hubnutí, ale jako základ zdravého stravování

    Autor: iStock

     

    Spousta lidí díky dietě založené na krevních skupinách nejen zhubla, ale taky se zbavila zdravotních obtíží, například psoriázy. Tara Nayak, která spolupracovala s autorem diety Peterem D´Adamem, doporučuje svým klientům toto stravování nikoli jako „lék“, ale jako základ pro to, aby si vybudovali zdravější stravovací návyky. Hubnutí ve finále není cílem. „Zjistila jsem, že nejvíc dieta prospěla těm, kteří mají nějaké autoimunitní onemocnění,“ říká.

     

  • Lidé s krevní skupinou 0 mají vyšší riziko cukrovky

    Autor: iStock

     

    Přestože lidé, kteří tuhle dietu vyzkoušeli, skutečně zhubli, neexistuje vědecký důkaz o tom, že je dieta skutečně účinná. Charlie Seltzer, harvardský lékař, tvrdí, že dieta je jen trik a že neexistuje žádné prokazatelné spojení mezi krevní skupinou a trávením. Laurie Thomas dokonce varuje, že dieta typu 0 může být nebezpečná, protože „nulky“ jedí převážně maso a tučné potraviny, což vede ke zvýšenému riziku vzniku cukrovky, mrtvice a infarktu. A co tedy jednotlivým krevním skupinám autoři diety doporučují ke konzumaci?

  • Krevní skupina A

    Autor: iStock.com

     

    Lidé s touto krevní skupinou by měli konzumovat převážně vegetariánskou stravu, protože "áčka" mají problém trávit živočišné bílkoviny a tuky. Jezte tedy organické a čerstvé potraviny, omezte nebo téměř odstraňte ze stravy mléčné výrobky, pšenici a jezte více zeleniny, olivového oleje, ořechů a lososa.

     

  • Krevní skupina B

    Autor: istock.com

     

    Máte-li tuto krevní skupinu, vaše strava by se měla podobat téměř paleo dietě, tedy takové stravě, kterou jedli naši předci v pravěku. Vyhýbat byste se měli kukuřici, pšenici, pohance, čočce, rajčatům a arašídům (ty zpomalují váš metabolismus), nejezte kuřecí maso (zvyšuje u vás riziko mrtvice a imunitních poruch). Jezte naopak maso kozí, jehněčí, skopové, králičí, zvěřinu, zelené druhy zeleniny, vejce a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.

  • Krevní skupina 0

    Autor: istock.com

     

    Lidé s tímto typem krevní skupiny jsou údajně potomci lovců, a dobře tedy metabolizují živočišné produkty. Možná je to důvod, proč prý muži s touto krevní skupinou mívají menší pravděpodobnost infarktu. Jezte tedy maso a vyhněte se sacharidům a zrnům (typ 0 má vyšší hladinu žaludeční kyseliny, což ve spojení s konzumací těchto druhů potravin může vést k zánětům), umírnění buďte i v konzumaci mléčných výrobků.

     

  • Krevní skupina AB

    Autor: Shutterstock.com

     

    Lidé s touto skupinou mají štěstí, protože mohou konzumovat celou řadu potravin. Vyhýbat by se měli kofeinu, alkoholu (zvláště ve stresových situacích), červenému masu, fazolím a kukuřici. Naopak by měli jíst různé druhy ryb, krůtí maso, ovesné vločky a čerstvou zeleninu. Dobře jim nedělají uzeniny a sušená masa (mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny žaludku).

     

    Jakých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete zhubnout? Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji