Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Voda s citronem je zázračný nápoj. Pijte ji každý den a tohle všechno se zlepší!

  • 9. listopadu 2018 | 06:00

    Víte, že obyčejná voda s citronem je pro naše tělo až zázračně prospěšná? Nejenže nás povzbudí, nastartuje náš metabolismus a vyčistí nám pleť, ale umí toho mnohem víc. Přečtěte si další důvody, proč byste si měli dopřát každé ráno alespoň jednu sklenici tohoto zázračného nápoje…

    Ještě než vodu s citronem zařadíte mezi každodenní zdravé rituály, měli byste vědět pár důležitých věcí:

    Příprava je velmi jednoduchá. Každé ráno si do velké sklenice vymačkejte půlku čerstvého citronu a vodu vypijte nalačno. Důležitá je také teplota vody. Určitě si nemačkejte citron do studené vody. Studená voda je totiž pro organismus silným teplotním šokem, což je hlavně po ránu zbytečný stresový faktor. Nejvhodnější je tedy voda vlažná až teplá. Ta navíc rychleji zažene žízeň a je schopna stimulovat trávicí proces.
    Všechny prospěšné  účinky má jen voda s čerstvě vymačkaným citronem bez přidaného cukru. Zapomeňte tedy na konzervované a koncentrované citronové přípravky, které zdraví nijak nezlepší.
    Určitě platí: všeho s mírou. Příliš mnoho citronové vody vám nejspíš neudělá dobře a potrápí vás pálením v hrudi. Hlavně pokud trpíte na pálení žáhy, pak to s citronem nepřehánějte.

  • Dobrá prevence proti nemocem

    voda s citronem
    Autor: iStock

    Díky tomu, že citrusy obsahují vysokou dávku vitaminu C a kyselinu askorbovou, která působí jako přírodní antioxidant, je voda s citronem ideálním koktejlem pro náš imunitní systém. Dokáže výrazně snížit riziko infekce dýchacích cest. Dopřávat bychom si ji tedy měli hlavně v době častých respiračních infekcí.

  • Bojuje proti překyselení organismu

    voda s citronem
    Autor: iStock

    I když se vám to zdá na první pohled nelogické, tento kyselý druh ovoce bojuje proti překyselení organismu. Citrony jsou totiž ve skutečnosti jednou z nejvíce alkalizujících (zásaditých) potravin pro naše tělo. Při jeho pravidelné konzumaci se upravuje pH organismu tak, aby všechny pochody probíhaly fyziologicky.


  • Pročistí krev

    voda s citronem
    Autor: iStock

    Citronová voda funguje také jako dobrý čistič krve. Vitamin C krev ředí, čímž se stává vhodnou prevencí proti trombóze. Svými silnými účinky bojuje také proti vysokému cholesterolu a jeho následnému usazování v tepnách.


  • Pomáhá při trávení

    voda s citronem
    Autor: iStock

    Pokud trpíte na problémy se zažívacím traktem, sáhněte po vodě s citronem. Citronová šťáva zlepšuje trávení, protože stimuluje tvorbu trávicích šťáv. Pomáhá tak při zácpě, nadýmání, pálení žáhy nebo žaludečních nevolnostech. Navíc stimuluje produkci žluči, čistí a stimuluje játra.


  • Čistí a omlazuje pleť

    voda s citronem
    Autor: iStock

    Díky každodenní konzumaci vody s citronem se vám vyčistí a projasní pleť. Vitamin C a další antioxidanty, které citrony obsahují, chrání buňky proti poškození volnými radikály, především z UV záření nebo toxinů, kterých je v životním prostředí víc než dost. O těch se soudí, že způsobují stárnutí pleti a vrásky v obličeji. Příjmem antioxidantů můžete tyto škody vyrovnat a minimalizovat do budoucna. Vedle toho citronovou šťávou můžete bělit stařecké skvrny a malé jizvičky. 


  • Pomůže s hubnutím

    voda s citronem
    Autor: iStock

    Voda s citronem pomáhá také urychlovat hubnutí. Citrony totiž obsahují pektinovou vlákninu, která dokáže nastartovat metabolismus. Také se prokázalo, že lidé, kteří se zaměřují při dietě na zásadité potraviny, hubnou rychleji. Pro tyto účely se doporučuje pít navíc před jídlem sklenici s teplou vodou a s citronem. 


  • Hydratuje a dodá energii

    voda s citronem
    Autor: iStock

    Náš organismus je po dlouhé noci většinou dehydrovaný. A pokud ho takto často dehydrovaný necháme, může to vést ke zhoršení funkcí organismu, ke stresu, zácpě a únavě. Začněte tedy den s velkou sklenicí vody s citronem. Nejenže vás to dobře nastartuje na celý den, ale dodáte tělu také potřebné tekutiny. Zároveň ze svého těla vyplavíte toxiny, které se usadily v trávicím traktu během noci. Citronovou vodu samozřejmě nemusíte pít jen ráno, klidně s ní zavlažujte tělo celý den.

  • Zlepší hojení

    voda s citronem
    Autor: iStock


    Vitamin C, který je obsažený v citronech, je známý také pro své protizánětlivé účinky. Podporuje hojení ran a je také základní látkou pro udržování zdravé pojivové tkáně, kostí a chrupavek. Je tedy ideálním prostředkem k udržování dobrého zdravotního stavu a při rekonvalescenci po úrazu či nemoci. Proto bychom měli hlavně po úrazu citrusy zařadit do svého denního jídelníčku.

     

Autor: beni
Klíčová slova:  citron, voda, imunita, pleť, hubnutí, vitamíny, vitamin C
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...