Natrhejte pampelišky! A připravte si skvělý med, sirup nebo salát | Pro ženy | Blesk.cz

Natrhejte pampelišky! A připravte si skvělý med, sirup nebo salát

  • 2. května 2019 | 06:00

    Září jako sluníčko a je jich všude plno. I když jsou pampelišky pro většinu zahrádkářů jen pouhým plevelem, který hyzdí trávník, mají blahodárné účinky pro naše zdraví. Navíc se dají skvěle využít v kuchyni. Podívejte se kde a jak nám můžou být tyto žluté květiny prospěšné.

    Léčebné účinky pampelišky neboli smetánky lékařské jsou známé již celá staletí. Je velice rozšířená a její velkou výhodou je, že ji můžete sbírat po velkou část roku, a to od března až do září. A také, že pampelišku můžete zužitkovat naprosto celou, od listů, přes květy až po kořeny. Byla by tedy škoda, kdybyste nevyužila naplno jejího potenciálu.

    Ještě než se vydáte na sběr, dobrá rada! Pamatujte na to, že květy i listy by se měly trhat v co nejčistčím prostředí. Jen tak budou mít ty správné účinky. Nejlepší je tedy nějaká louka, dál od silnice. Květy pampelišek sbírejte ideálně kolem poledne, když jsou nejvíc rozvité.

    Jak můžou být jednotlivé části prospěšné a jaké originální recepty si můžete doma připravit? Čtěte dál...


  • Listy

    pampelišky

    Lístky pampelišky obsahují vitamíny A, B, C a D, betakaroten, křemík, draslík, vápník a železo. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát. Nejvodnější ke konzumaci jsou listy, zejména mladé, které mají nižší obsahem bílého mléka. Vhodné jsou třeba do jarních salátů. Chutnají podobně jako například čekanka, to znamená lehce nahořkle. Pampeliškové lístky se také mohou i pokrájet jako koření do polévky nebo je můžeme nasušit a používat k přípravě pročišťujícího čaje. Listy mají totiž pročišťující a posilující účinek a zlepšují činnost vnitřních orgánů. Pokud po dobu dvou týdnu sníte každý den hrst čerstvých lístků, pročistíme si tak ledviny, játra a zlepšíme si trávení. Pozitivní účinek zaznamenáme také na naší kůži, čistí a omlazuje i pleť. Pozor by si však měly dát těhotné ženy, těm se nedoporučuje větší konzumace pampeliškových listů.

  • Květy

    pampelišky

    Květy pampelišky se nedají usušit, proto se používají za čerstva, a to k přípravě medu nebo sirupu. Pomáhají léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech, jako chřipka či angína. Ale funguje nejen jako lék, ale také prevence. Proto využijte dlouhou dobu květu pampelišek a udělejte si med či sirup do zásoby. A pak ho zužitkujte dle chuti a potřeby. Třeba si ho přidejte do čaje, namažte si ho na chleba, nebo užívejte jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně. Recepty na med i sirup najdete dále v článku.

  • Kořen

    Autor: istock

    Kořen pampelišky je nahořklý, ale účinný. Má žlučopudné a močopudné účinky a celkově příznivý vliv na trávení. Pampeliška pomáhá také tělo zbavovat jedů a toxinů. Účinky kořene pampelišky tedy ocení především kuřáci, častí konzumenti alkoholu a lidé zanesení velkým množstvím toxinů. Kořen také snižuje cholesterol, krevní tlak a hladinu cukrů v krvi. Pomůže dokonce i při problémech s revmatismem, dnou a dalšími onemocněními pohybového aparátu. Jen myslete na to, že kořen se sklízí brzy na jaře. Poté, co ho vydloubneme ze země, pořádně ho očistíme a omyjeme. Nakonec usušíme venku ve stínu nebo v suché, dobře větrané místnosti. Usušené kořeny skladujte v uzavíratelných nádobách.

  • Pampeliškový med

    pampelišky

    Pampeliškový med sice není v pravém slova smyslu med, ale recept na jeho přípravu je velmi jednoduchý. Jen si musíte dát tu práci a natrhat potřebné množství květů. Můžete s ním osladit čaje nebo jej můžete využít na ochucení ovesných kaší k snídani. Jen pozor! Dlouhé vaření ale květům pampelišek příliš neprospívá a prospěšné látky se z nich při vysokých teplotách ztrácí.

    Budete potřebovat:

    • 2 l vody
    • 1,5 kg cukru krystal
    • 2 citrony
    • šťáva ze 2 citronů
    • 400 květů pampelišek

    Jak na to?

    Z květů pampelišek odstraňte zbytky stonků a rozložte je někam na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto, aby z nich nejdříve vylezli všichni broučci. Květy následně můžete také opláchnout pod studenou tekoucí vodou, ale připravíte se tak o drahocenný pyl, kterého jsou pampelišky plné. Květy pak nasypte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. Poté obsah hrnce přeceďte a do získaného nálevu přidejte cukr, na kolečka nakrájený citron a šťávu ze dvou citronů. Znovu přiveďte k varu a vařte za občasného míchání dalších 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak hustý výsledný sirup chcete mít. Čím déle budete sirup vařit, tím hustší bude. Hustotu vyzkoušíte tak, že necháte malou kapku vychladnout na talířku. Ještě horký pampeliškový med nalijte do připravených pečlivě umytých sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem jako džem, aby se víčka dobře chytla.


  • Pampeliškový sirup - nevařený

    pampelišky

    Na přípravu pampeliškového sirupu budete potřebovat:

    1 litr pampeliškových květů
    • 500 g cukru krupice
    • 2 dcl vody

    Jak na to?

    Natrhané květy pampelišek nechte také chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Poté je vložte do velké skleněné nádoby, inapříklad konvice na vodu. Květy zasypte cukrem a poté nádobu uzavřete nebo přikryjte potravinářskou folíí a nechte stát na okně dva dny. Jen je občas promíchejte. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil. Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Opět několikrát za den promícháme. Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup. Pokkud si přejete oopravdu hladký a čirý sirup, sceďte ho přes plátýnko, jinak stačí cedník. Hotová sirup skladujte v lednici a používejte ho jako jiné sirupy rozředěný vodou.

  • Salát z pampelišek s vejcem a slaninou

    pampelišky

    Připravte si skvělý lehký salát plný vitamínů. S medovo-hořčičnou zálivkou bude salát z pampeliškových listů s vařeným vejcem a restovanou slaninou chutnat skvěle.

    Budete potřebovat:

    Na salát: 
    ◦ 200 g pampeliška listy
    ◦ 2 ks vejce
    ◦ 50 g anglická slanina


    Na zálivku:
    ◦ 2 lžíce olivový olej
    ◦ 2 lžíce vinný ocet
    ◦ 1 lžička hořčice kremžská
    ◦ 1 lžíce med
    ◦ pepř mletý
    ◦ sůl

    Jak na to?

    Vejce uvaříme na tvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Pampeliškové listy promícháme se zálivkou z vinného octa, medu, oleje a hořčice a dochutíme solí a pepřem. Slaninu nakrájíme na malé kousky a orestujeme na nepřilnavé pánvi.

    Salát podáváme zamíchaný se zálivkou, posypaný slaninou a čtvrtkami vařeného vejce. Podáváme s česnekovou bagetou.

    Další skvělé pampeliškové recepty najdete www.recepty.cz 

Autor: beni
Diskuse ke článku
.