Natrhejte pampelišky! A připravte si skvělý med, sirup nebo salát | Pro ženy | Blesk.cz

Natrhejte pampelišky! A připravte si skvělý med, sirup nebo salát

  • 27. dubna 2020 | 06:00

    Září jako sluníčko a je jich všude plno. I když jsou pampelišky pro většinu zahrádkářů jen pouhým plevelem, který hyzdí trávník, mají blahodárné účinky pro naše zdraví. Navíc se dají skvěle využít v kuchyni. Podívejte se, kde a jak nám můžou být tyto žluté květiny prospěšné.

    Léčebné účinky pampelišky, neboli smetanky lékařské, jsou známé již celá staletí. Je velice rozšířená a její velkou výhodou je, že ji můžete sbírat po velkou část roku, a to od března až do září. A také, že pampelišku můžete zužitkovat naprosto celou, od listů přes květy až po kořeny. Byla by tedy škoda, kdybyste nevyužila naplno jejího potenciálu.

    Ještě než se vydáte na sběr, dobrá rada! Pamatujte na to, že květy i listy by se měly trhat v co nejčistším prostředí. Jen tak budou mít ty správné účinky. Nejlepší je tedy nějaká louka dál od silnice. Květy pampelišek sbírejte ideálně kolem poledne, když jsou nejvíc rozvité.

    Jak můžou být jednotlivé části prospěšné a jaké originální recepty si můžete doma připravit? Čtěte dál...


  • Listy

    pampelišky

    Lístky pampelišky obsahují vitaminy A, B, C a D, betakaroten, křemík, draslík, vápník a železo. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát. Nejvhodnější ke konzumaci jsou listy, zejména mladé, které mají nižší obsah bílého mléka. Vhodné jsou třeba do jarních salátů. Chutnají podobně jako například čekanka, to znamená lehce nahořkle. Pampeliškové lístky se také mohou pokrájet jako koření do polévky nebo je můžeme nasušit a používat k přípravě pročišťujícího čaje. Listy mají totiž pročišťující a posilující účinek a zlepšují činnost vnitřních orgánů. Pokud po dobu dvou týdnů sníme každý den hrst čerstvých lístků, pročistíme si tak ledviny, játra a zlepšíme si trávení. Pozitivní účinek zaznamenáme také na naší kůži, čistí a omlazuje i pleť. Pozor by si však měly dát těhotné ženy, těm se nedoporučuje konzumace pampeliškových listů. Ve větším množství mohou totiž u žen vyvolat menstruaci.

  • Květy

    pampelišky

    Květy pampelišky se nedají usušit, proto se používají čerstvé, a to k přípravě medu nebo sirupu. Pomáhají léčit nemoci dýchacích cest a podporují odkašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech jako chřipka či angína. Ale funguje nejen jako lék, ale také jako prevence. Proto využijte dlouhou dobu květu pampelišek a udělejte si med či sirup do zásoby. A pak ho zužitkujte dle chuti a potřeby. Třeba si ho přidejte do čaje, namažte si ho na chleba nebo užívejte jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně. Recepty na med i sirup najdete dále v článku.

  • Kořen

    Autor: istock

    Kořen pampelišky je nahořklý, ale účinný. Má žlučopudné a močopudné účinky a celkově příznivý vliv na trávení. Pampeliška pomáhá také tělo zbavovat jedů a toxinů. Účinky kořene pampelišky tedy ocení především kuřáci nebo častí konzumenti alkoholu. Kořen také snižuje cholesterol, krevní tlak a hladinu cukrů v krvi. Pomůže dokonce i při problémech s revmatismem, dnou a dalšími onemocněními pohybového aparátu. Jen je třeba myslet na to, že kořen se sklízí brzy na jaře. Poté, co ho vydloubneme ze země, pořádně ho očistíme a omyjeme. Nakonec usušíme venku ve stínu nebo v suché, dobře větrané místnosti. Usušené kořeny skladujeme v uzavíratelných nádobách.

  • Pampeliškový med

    pampelišky

    Pampeliškový med sice není v pravém slova smyslu med, ale recept na jeho přípravu je velmi jednoduchý. Jen si musíte dát tu práci a natrhat potřebné množství květů. Můžete s ním osladit čaje nebo jej můžete využít na ochucení ovesných kaší k snídani. Jen pozor! Dlouhé vaření ale květům pampelišek příliš neprospívá a prospěšné látky se z nich při vysokých teplotách ztrácí.

    Budete potřebovat:

    • 2 l vody
    • 1,5 kg cukru krystal
    • 2 citrony
    • šťáva ze 2 citronů
    • 400 květů pampelišek

    Jak na to?

    Z květů pampelišek odstraňte zbytky stonků a rozložte je někam na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto, aby z nich nejdříve vylezli všichni broučci. Květy následně můžete také opláchnout pod studenou tekoucí vodou, ale připravíte se tak o drahocenný pyl, kterého jsou pampelišky plné. Květy pak nasypte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. Poté obsah hrnce přeceďte a do získaného nálevu přidejte cukr, na kolečka nakrájený citron a šťávu ze dvou citronů. Znovu přiveďte k varu a vařte za občasného míchání dalších 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak hustý výsledný sirup chcete mít. Čím déle budete sirup vařit, tím hustší bude. Hustotu vyzkoušíte tak, že necháte malou kapku vychladnout na talířku. Ještě horký pampeliškový med nalijte do připravených pečlivě umytých sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem jako u džemu, aby se víčka dobře chytla.


  • Pampeliškový sirup – nevařený

    pampelišky

    Na přípravu pampeliškového sirupu budete potřebovat:

    1 litr pampeliškových květů
    • 500 g cukru krupice
    • 2 dl vody

    Jak na to?

    Natrhané květy pampelišek nechte také chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Poté je vložte do velké skleněné nádoby, například konvice na vodu. Květy zasypte cukrem a poté nádobu uzavřete nebo přikryjte potravinářskou fólií a nechte stát na okně dva dny. Jen je občas promíchejte. Nejlepší je, když vám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil. Po dvou dnech přilijte vodu a nechte ještě další den na okně. Opět několikrát za den promíchejte. Tři dny na okně postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžete přecedit hotový sirup. Pokud si přejete opravdu hladký a čirý sirup, sceďte ho přes plátýnko, jinak stačí cedník. Hotový sirup skladujte v lednici a používejte ho jako jiné sirupy rozředěný vodou.

  • Salát z pampelišek s vejcem a slaninou

    pampelišky

    Připravte si skvělý lehký salát plný vitaminů. S medovo-hořčičnou zálivkou bude salát z pampeliškových listů s vařeným vejcem a restovanou slaninou chutnat skvěle.

    Budete potřebovat:

    Na salát: 
    ◦ 200 g pampeliškových listů
    ◦ 2 ks vejce
    ◦ 50 g anglická slanina


    Na zálivku:
    ◦ 2 lžíce olivového oleje
    ◦ 2 lžíce vinného octa
    ◦ 1 lžičku hořčice – kremžské
    ◦ 1 lžíci medu
    ◦ pepř mletý
    ◦ sůl

    Jak na to?

    Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Pampeliškové listy promícháme se zálivkou z vinného octa, medu, oleje a hořčice a dochutíme solí a pepřem. Slaninu nakrájíme na malé kousky a orestujeme na nepřilnavé pánvi.

    Salát podáváme zamíchaný se zálivkou, posypaný slaninou a čtvrtkami vařeného vejce. Podáváme s česnekovou bagetou.

    Další skvělé pampeliškové recepty najdete na www.recepty.cz 

Autor: beni
Diskuse ke článku
.