Pozor na detox! Může vám uškodit víc, než si myslíte

Pozor na detox! Může vám uškodit víc, než si myslíte
5. března  2024 
 06:00

Detoxy patří mezi populární řešení, jak rychle zhubnout a zároveň své tělo očistit od škodlivých toxinů. Co když si ale naopak uškodíte? Zjistěte, který z detoxů je opravdu nebezpečný!

Žádná studie nepotvrdila, že by po některém z detoxů došlo k výraznému zlepšení zdraví. Naopak vám restriktivní očista může značně uškodit. Do čeho byste se tedy v žádném případě neměli pouštět?

 

Detoxy na šťávách nebo smoothie

Tekutá strava ve formě šťáv a smoothie nápojů je ve výběru detoxů nejoblíbenější. Po dobu tří až jednadvaceti dní se vzdáte pevné stravy a pijete pouze ovocné a zeleninové šťávy. Ty si můžete připravit doma nebo si je objednat ve specializovaných prodejnách či e-shopech.

Ovoce i zelenina jsou zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, a rozhodně by tak ve vašem jídelníčku neměly chybět, ale pouze jako doplněk vyvážené stravy! Připravit tělo o veškerou pevnou složku může na něj mít neblahý vliv, jelikož pak postrádá důležité živiny.

Kvůli nedostatku vlákniny nedochází k čištění střev, bez bílkovin přicházíte o svalovou hmotu a bez tuků se vám spousta vitaminů nevstřebá. Během dne navíc můžete bojovat s nízkou hladinou cukru, únavou, bolestí hlavy, špatnou náladou a nízkou produktivitou v práci. 

Detox jater

Dalším horkým trendem v této oblasti je detoxikace jater. Jejím cílem je podpořit detoxikační systém těla zlepšením funkce tohoto orgánu.

Ačkoli to zní jako skvělý nápad, k tomu, abyste podpořili zdraví jater, nepotřebujete projít žádným detoxem. Naštěstí jsou játra natolik výkonný orgán, že si poradí i se škodlivými toxiny. 

Místo detoxu se raději zaměřte na své běžné stravování, které by mělo zahrnovat ovoce, dále syrovou, ale i vařenou zeleninu a potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou luštěniny, ořechy nebo semena. Naopak byste měli omezit pití alkoholu. Pokud se budete držet těchto základních doporučení, budou vaše játra dokonale zdravá. 

 

Omezení jídla

Mezi detoxy se dá také zahrnout vyřazení určité skupiny potravin na časově omezenou dobu. Nejčastěji se lidé vyhýbají cukru, lepku a laktóze. V tomto případě je však nezbytné v omezení postupovat strategicky.

Začněte s úpravou jídelníčku postupně. Místo toho, abyste vyřadili celou skupinu potravin, vyřaďte pouze vybrané druhy. Příkladem může být podezření na intoleranci lepku – zatímco viníkem vašich zažívacích problémů je pouze bílá mouka, vy se vyhýbáte mnohem širší skupině potravin.

Vyřadit najednou více potravin s cílem tělo očistit vám může také uškodit. Nejenže budete postrádat důležité látky, ale velice často tímto i snížíte svůj kalorický příjem, což může mít negativní vliv na váš metabolismus. 

Očista tlustého střeva

Většina detoxů má za cíl očistit tělo prostřednictvím změn ve stravování. Existují ale i očišťující přípravky, které slibují očistu tzv. z druhého konce.

Očista tlustého střeva by měla zbavit tělo toxinů tím, že podporuje pohyby střev formou doplňků, nebo dokonce projímadel. Tento typ očisty může být poměrně nepříjemný a velice nebezpečný. Vedle průjmu mohou "očistu" doprovázet i žaludeční křeče a zvracení.

Závažnějšími důsledky tak můžou být dehydratace, bakteriální infekce, protržení střev a nerovnováha elektrolytů, která může způsobit zdravotní problémy se srdcem a ledvinami. 

Účinné zdravé očisty střev dosáhnete snadno pomocí rozpustné a nerozpustné vlákniny, která účinně odstraní nečistoty z tlustého střeva způsobující nadýmání, bolestivé vylučování nebo zácpu. 

 

Čím nahradit detox?

Neposuzujte účinnost detoxu podle své váhy. Zaměřte se celoročně na zdravou stravu, která přirozeně povede k úbytku hmotnosti. Mějte ale vždy na paměti, že vaším hlavním cílem by nemělo být hubnutí, ale zdraví.  Dodržujte proty tyto zásady.

Jak podpořit zdraví bez detoxu?

  • Pijte denně dostatek vody. 
  • Mějte ve stravě dostatek rozpustné i nerozpustné vlákniny.
  • Vyhýbejte se přidanému cukru.
  • Konzumujte syrovou zeleninu a ovoce.
  • Vyřaďte vysoce zpracované potraviny.
  • Věnujte čas odpočinku, regeneraci a relaxaci.
  • Meditujte a naučte se hluboce nenásilně dýchat.

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji