10 dietních potravin, které zaženou jarní únavu a zlepší vaši náladu | Jak zhubnout | Blesk.cz

10 dietních potravin, které zaženou jarní únavu a zlepší vaši náladu

  • 27. března  2019 
     06:00

    Padla na vás typická jarní únava? Citlivost na změny počasí a délku denního světla vnímá až padesát procent populace. Po dlouhé zimě tělo postrádá energii a vy se cítíte podráždění. Naštěstí by vás měly postavit na nohy kvalitní pitný režim, pravidelný pohyb, dostatek spánku a těchto deset potravin, které vám dodají potřebné vitaminy a minerály.

    Zapomeňte na kofein a sestavte si raději energií nabitý jídelníček. Zaměřte se na potraviny s vysokým obsahem vitaminů A, D, skupiny B, koenzymu Q10 a minerálů, jako jsou železo a hořčík.

  • Játra, mrkev a špenát

    S příchodem jara stoupá i riziko nachlazení, proto byste měli preventivně posílit zdraví vitaminy. Konkrétně vitamin A chrání organismus před viry a bakteriemi. Důležitou roli hraje i při tvorbě červených krvinek, a tedy i dostatečného množství železa. Jeho nízká hladina je častou příčinou únavy.

    Vitamin A najdete především v živočišných zdrojích, jako jsou maso, ryby a mléčné produkty. Největší množství získáte z hovězích jater. Z běžnějších rostlinných potravin, které můžete zařadit denně do jídelníčku, vybírejte mrkev a špenát.

  • Ryby, brokolice, houby a chlorella

    Nejlepší způsob, jak načerpat vitamin D, je pobyt na slunci. Sychravých dní je však na jaře ještě spousta, a tak spoléhejte raději na potraviny, které ho obsahují dostatek. Svou pozornost zaměřte zejména na ryby! Jeden z nejlepších zdrojů vitaminu D je totiž rybí tuk.

    Připravte si na oběd grilovaného lososa, salát s tuňákem nebo pečeného pstruha s bramborami. Ve výběru zeleniny se zaměřte na zeleně zbarvené druhy, jako je brokolice, která obsahuje koenzym Q10, důležitý pro tvorbu energie. Dále také zařaďte do jídelníčku houby a chlorellu, která je nejen bohatým zdrojem vitaminu D, ale i mnoha dalších minerálních prvků.

  • Mandle

    Účinným bojovníkem proti únavě i stresu jsou mandle, jelikož v nich najdete vápník, hořčík, železo, draslík a vitaminy skupiny B. Z pohledu obsahu makroživin jsou zdrojem zdravých tuků, které vám v průběhu dne dodávají energii. Nebojte se je proto do jídelníčku zařadit, a to jak neloupané, tak i loupané celé, v podobě plátků nebo i oříškového másla.

  • Banány

    Vedle sezonních druhů ovoce zařazujte celoročně do jídelníčku i banány. Jsou totiž bohatým zdrojem hořčíku, železa a vitaminů A, C a skupiny B. I když slouží ovoce především jako rychlý zdroj energie, banány obsahují i spoustu vlákniny, která se řadí mezi polysacharidy. Zasytí vás tak na mnohem delší dobu.

    Banány vám mohou v jídelníčku nahradit i sladidlo. Pro lepší chuť i konzistenci se často přidávají do ovocných koktejlů, lze je rozmačkat do ovesné kaše, do těsta při pečení nebo s nimi lze vytvořit chutný tvarohový dezert.

  • Hořká čokoláda

    Mnohé studie potvrdily, že polyfenoly obsažené v hořké čokoládě pomáhají proti únavě a podporují dobrou náladu. Vybírejte však pouze čokoládu s osmdesáti a více procenty kakaa, která obsahuje méně cukrů a přídavných látek.

    Hořká čokoláda vám také díky vyššímu obsahu tuku dodá potřebnou energii a zároveň zažene chutě na sladké. Nepodceňte však větší množství kalorií a dopřejte si v dietě pouze jednu až dvě kostičky denně.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji