Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

20 tipů, jak zatočit s jarní únavou

27. února 2024 | 12:00

Co dělat proti jarní únavě? Pokud jste ještě nezačali s nějakou osvědčenou metodou, využijte naše tipy. S námi se můžete dramatickému úbytku energie ubránit a užít si toto období s plným nasazením.

 

1. První krok při vyčerpání organismu: půst

Delší dobu nemá cenu tělo trápit hladověním, ale pokud si jeden den dopřejete jen ovocné a zeleninové šťávy nebo nesolené vývary, odplavíte z těla jedovaté látky, které únavu způsobují. Během půstu nezapomeňte hodně pít. Pokud vám to připadá jako nadlidský výkon, určitě zvládnete jednou týdně jíst jen ovoce a zeleninu.

2. Na jarní detox platí syrovátka

Je to vlastně tekutina, která zbude po sražení mléka. Pokud rozmícháte sušenou syrovátku v teplé vodě, chutná příjemně sladce a pomůže vám pročistit organismus, srovnat zažívání, a navíc i shodit pár kilo. Obsahuje totiž vitaminy skupiny B, vitaminy C a E, minerální látky hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek.

3. Správný pitný režim

Spoustě zdravotních problémů by se dalo předcházet, pokud dodržíte správný pitný režim. Ale ruku na srdce, kolik tekutin denně vypijete? Vzhledem k tomu, že se mezi ně nepočítá káva ani alkohol, těžko požadovaných dvou litrů dosáhnete. Přitom nedostatek vody může být dost zásadní důvod, proč je vaše tělo vyčerpané. Pokud se nemůžete donutit pít, zařaďte alespoň víc potravin, které jsou plné vody (meloun, okurka…).

4. Čaj: energetický nápoj

Udělejte si jarní čaje, po kterých se budete cítit jako znovuzrození. Jen je důležité vydržet alespoň měsíční kúru s bylinnými nápoji plnými minerálů a vitaminů. Nabízíme vám jednoduchý recept: smíchejte lžíci kopřivových listů, lžíci pampeliškových listů a zalijte 500 ml vody. Rozmixujte a čaj nechte čtyři hodiny odstát. Přeceďte a popíjejte ráno a večer.

5. Jak začít cvičit?

Tentokrát doopravdy! Stačí malé dávky pohybu a energie se vám do těla pomalu vrátí. Pokud jste nikdy nesportovali, nemá cenu si plánovat běhání třikrát týdně. Pro začátek postačí, když si každé ráno zacvičíte pět minut. Vydržte týden a přidejte dalších pět minut. Za pár týdnů už se bez cvičení neobejdete. Ideální je najít si pohyb, který vás bude opravdu bavit.

6. Kde vzít endorfiny?

Jarní výlety a procházky vám dodají chybějící kyslík, sluníčko prohřeje tělo a v těle se začnou probouzet endorfiny. Je jedno, jestli vyrazíte ven sami, se psem nebo rodinou. Radost to udělá všem, kteří vytáhnou paty a nadechnou se svěžího vzduchu.

7. Špatné trávení? Maso pryč

Maso je pro tělo důležité, ale jeho trávení trvá tělu velmi dlouho, a proto ho zatěžuje. Nakonec i naši předci se mu v období půstu vyhýbali, tak proč ne vy? Stačí ho vyškrtnout z jídelníčku na pár dnů nebo ho jíst jen jednou, maximálně dvakrát týdně.

8. Ryby na hubnutí i snížení cholesterolu

Pokud jste zapřísáhlí milovníci masa a bez kusu „flákoty“ si svůj život neumíte představit, nahraďte ho rybami, které vám pomůžou shodit nadbytečná kila, mořské ryby navíc sníží hladinu cholesterolu, zmenší riziko infarktu i mrtvice. Na jaře by se měly objevit na našem talíři alespoň čtyřikrát týdně.

9. Vláknina, probiotika a prebiotika

Přemýšlejte nad tím, jak si upravit jídelníček a zažívání. Aby střeva zvládla odvádět z těla škodlivé látky, je třeba povzbudit je pomocí vlákniny, probiotik a prebiotik. Ta najdete v zakysaných mléčných výrobcích nebo si můžete nakoupit tabletky (Linex Forte, Apo-lactobacillus, Biopron9…).

10. Když jarní únava přetrvává

Nemůžete se nepříjemné únavy zbavit? Pak si sedněte a zapište si na papír svůj denní rozvrh. Ženy totiž mají často pocit, že musí zvládnout tisíce úkolů, a diví se, když se jejich organismus začne bránit. Vyškrtněte některé aktivity. Práce vám neuteče a vy toho zvládnete mnohem víc, až se vaše tělo z jarní únavy vzpamatuje.

11. Hormon štěstí serotonin

Sluníčko pomáhá vytvářet hormon serotonin, který vyvolává radost a optimismus. Energii ze slunce navíc potřebuje každá naše buňka. Bez ní se organismus „sekne“ a odmítá fungovat. Jakmile vidíte, že za okny vykukuje sluníčko, vyjděte ven a čerpejte pro sebe zásobu světla. Skvělou imitací slunce je fototerapie, která pomocí speciálních biolamp nahrazuje sluneční svit. 

12. Zdravý spánek

Alespoň dva týdny spěte každou noc osm hodin. Ani víc, ani míň. Zhruba tolik času potřebuje vaše tělo, aby si dokázalo odpočinout a nabrat dost sil na další den. Co všechno je potřeba vědět, abyste spali opravdu kvalitně? Dozvíte se to z videa.

 

13. Jídlo bohaté na vitaminy

V zimě jich přijímáme až o dvacet procent méně, než naše tělo potřebuje. Pokud i vy máte vitaminový rest, doplňte ho pomocí ovoce, zeleniny, luštěnin, semínek, oříšků nebo multivitaminových potravinových doplňků.

14. V čem jsou železo, zinek a hořčík?

Po zimě je třeba dopřát tělu dostatek železa, které ke svému chodu potřebuje snad každý tělesný orgán. Najdete ho v listové zelenině, pažitce, petrželce nebo v meruňkách. Nezapomínejte na další minerály, jako jsou zinek nebo hořčík, jejichž nedostatek způsobuje únavu. Doplníte je pomocí kvalitní hořké čokolády, dýňových semínek, kakaa a celozrnného pečiva.

15. Deset minut proti únavě

Možná máte potřebu dohnat všechno, na co jste neměli přes zimu čas. Jenže to by byla chyba. I když příroda volá, že je čas probudit se, vy si naopak dopřejte relaxaci. Pomocí jednoduchých relaxačních technik a dechových cvičení si váš organismus může za deset minut odpočinout, jako byste si zdřímli po obědě. Nepodceňujte to!

16. Med

Nejenže jde o účinný prostředek na nachlazení, ale med pomáhá i proti stresu a nespavosti a dodává tělu energii, která nám právě na jaře často chybí. Tam, kde to jde, proto slaďte raději medem. Přidat si ho můžete nejen do čaje, ale třeba i do zázvorové limonády nebo smoothie. 

17. Sex pro více energie

Jaro v mnoha lidech vyvolává touhu milovat se a prožívat orgasmus. Nebraňte se tomu, protože po příjemném erotickém zážitku se zaručeně budete cítit jako znovuzrozená a plná síly.

18. Klíčky pro vitamin C a E

Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitaminu C a E, obsahují velké množství enzymů, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Ke klíčení se hodí všechna semena jedlých rostlin kromě fazolí. Ale nemusíte to s nimi přehánět. Stačí se nadopovat jednou lžící klíčků denně a vaše tělo získá dostatek důležitých látek.

19. Jak pomůže otužování?

Otužování pomáhá proti bolesti zad, angíně i chřipce a povzbuzuje naši psychiku. Napoprvé ale nemusíte nic přehánět. Stačí se ráno osprchovat vlažnou vodou a postupně ubírat teplou, až vám nebude nepříjemné nechat na sebe téct studenou vodu. Ideální je udělat si z chladné sprchy každodenní ranní rituál.

20. Echinacea a další doping

Na trhu je neuvěřitelný výběr doplňků, které pomáhají tělu zvládnout jarní nápor. Některé obsahují ženšen, echinaceu, koenzym Q10, zelený čaj… Než přijdete do lékárny, řekněte si, co od tablet čekáte, a nechte si poradit lékárníkem. Zeptejte se ho, co by si proti jarní únavě koupil on.

DALŠÍ TIPY: Bylinky proti jarní únavě a pro detoxikaci najdete ve fotogalerii. Pusťte si také video, jak s pomocí léčivých rostlin zatočit s vyčerpáním.

 

Autor: Majka Vinická, Kbak
Video se připravuje ...