Rebarbora byla v dobách našich babiček a prababiček v kuchyni hojně využívaná jako chutná ingredience pro přípravu dezertů, sirupů a zavařenin. Možná i proto je dodnes často mylně považována za ovoce. Poslední dobou její zašlá sláva stoupá a zaslouženě se dostává zpět na výsluní. Inspirujte se námi otestovaným receptem na báječný domácí crumble a vyzkoušejte příjemně kyselou a osvěžující chuť rebarbory na vlastní chuťové buňky. Recept najdete na konci článku…
Věděli jste, že rebarbora je zdrojem obrovského množství vitamínů a minerálů? Pyšní se obsahem vitamínů skupiny A a B, vápníku a hořčíku, které dodávají energii a zpomalují stárnutí. Obsahuje i fosfor, který předchází únavě a podporuje funkci mozku, a železo, které prospívá krevnímu oběhu a bojuje s chudokrevností. Rebarbora zlepšuje zrak a dokáže i redukovat hmotnost. V neposlední řadě prospívá posilování imunity a pozitivně působí také na nervovou soustavu.
Na rebarboru sází i Manufaktura
V zimě dostává naše pleť pořádně zabrat. Kůže může být suchá, podrážděná a přecitlivělá. Pokožka hlavy je z nošení čepic vysušená, vlasy zplihlé a krepaté. Ruce, které jsou nejvíce vystaveny střídání teplot, jsou unavené a dehydratované. Rty postrádají svou šťavnatost, pnou a praskají. Dejte sbohem zimě i svému zimnímu já! Dopřejte si regenerační a pečující jarní vzpruhu a poznejte blahodárné účinky rebarbory na vlastní kůži. Výtažky z rebarbory dodají pokožce i tělu vitalitu, vyživují pleť, intenzivně hydratují, regenerují a omlazují.
A kde je najít? Vyzkoušejte novou jarní limitovanou edici od Manufaktury, inspirovanou právě rebarborou. Výbornou společnost v ní dělá rebarboře divoká třešeň, jejíž výtažky mají rovněž skvělé anti-agingové, zvláčňující a revitalizující účinky. Dokonale tak umocňují účinky rebarbory. Díky její sladké vůní, která se báječně snoubí s jiskřivou hořkostí rebarbory, vytváří báječné souznění vůní i účinků. Limitovanou edici najdete od 1. března ve všech prodejnách Manufaktura a na www.manufaktura.cz.
Jak na poctivý domácí rebarborový crumble?
1. Vymažte zapékací nádobu máslem a troubu předehřejte na 180 °C.
2. Pokrájenou rebarboru promíchejte se třtinovým cukrem a vložte do zapékací nádoby.
3. Smíchejte 100 g změklého másla, 70 g celozrnné mouky, 70 g lehce rozmixovaných ovesných vloček, 100 g třtinového cukru a špetku soli. Drobenka bude dokonalá, pokud přidáte ½ lžičky skořice
4. Drobenkou zasypte nachystanou rebarboru, dozdobte plátky mandlí a pečte 30 – 35 minut.
5. Vychutnejte si ještě teplý crumble rovnou z misky. Servírujte se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Dobrou chuť!