Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 pseudovědeckých mýtů o zdraví, které novodobé výzkumy vyvrátily

  • 10. května 2020 | 06:00

    Měli byste nachodit deset tisíc kroků denně. Bezlepkový chléb je lepší než ten běžný. Neměli byste během jídla pít. To a mnohem více jsou mýty, podle kterých se v životě řídí spousta lidí. Přitom nejsou vědecky podloženy a v některých případech se jedná doslova o nesmysly. Kterým tvrzením byste neměli věřit a kde se skrývá skutečná pravda? 

    Nevěřte všemu, co se někde doslechnete. Vždy se snažte k různým informacím o zdraví či výživě, které se na vás valí, dohledat fakta podložená reálnými výzkumy. Zajímejte se o názory skutečných odborníků.

  • Bezlepkové výrobky jsou zdravější

    Autor: istock.com

    Lepek je na pranýři už několik let, až by jeden nabyl dojmu, že je to snad jed. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří se mu dosud vyhýbali obloukem, možná byste měli vědět, jak to s bezlepkovými výrobky opravdu je. Pokud se snažíte zhubnout a myslíte si, že vám to bezlepkové potraviny usnadní, pak se budete divit, ale naopak by vám mohly shazování kil zkomplikovat...

    Vědci porovnali více než šest set padesát produktů bez lepku s běžnými výrobky stejného typu a zjistili, že bezlepkové výrobky obsahují více kalorií, cukru, tuku a méně bílkovin. Pokud tedy nepatříte do skupiny lidí s intolerancí či alergií na lepek nebo netrpíte celiakií, lepek vám nemůže v běžné míře nijak uškodit. Ba naopak se budete kvůli němu vyhýbat i celozrnným potravinám, které obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, a jsou tak pro tělo velice přínosné. „Bezlepková strava je méně pestrá a dodržovat ji bez indikace je zbytečné. Kdo se vyhýbá celozrnným výrobkům, přijde o důležité živiny, jako jsou vláknina nebo vitaminy skupiny B,“ vysvětluje Pavel Kohout, primář interního oddělení Thomayerovy nemocnice.

  • Aktivní uhlí pomáhá léčit kocovinu

    Autor: istock.com

    Příznaky kocoviny se objeví ve chvíli, kdy se alkohol v játrech změní na toxický acetaldehyd, ten se poté dostane do krevního řečiště. Aktivní uhlí absorbuje toxiny v těle a podporuje jejich rychlou likvidaci ve střevech. Je však účinné ho použít pouze během první hodiny po otravě, takže ráno po probuzení s kocovinou už ho nemá smysl požít.

    Pro zmírnění bolesti hlavy můžete užívat nesteroidní protizánětlivé léky, jako jsou aspirin či ibuprofen, diclofenac a naproxen (neužívejte paracetamol: spolu s alkoholem je pro játra toxický), a pijte hodně vody. Dále se doporučuje kocovinu vypotit sportem. Z potravin je vhodné zařadit citrusy, jejichž kyselé šťávy zpomalují tvorbu acetaldehydu. Vůbec nejhorší je pojídání mastných pokrmů, které jen trávení zatíží.

  • Neměli byste během jídla pít

    Autor: istock.com

    Možná jste se setkali s názorem, že pití nápojů spolu s jídlem má na trávení negativní vliv. Kde se skrývá pravda? Může vám opravdu vypití sklenice během oběda uškodit, nebo naopak pomoct?

    Veškerá voda, kterou vypijete při jídle, pomáhá "umýt" kousky jídla z jícnu do žaludku. Dokáže také rozmělnit větší kusy jídla a dodává do něj kyseliny a fermenty. Voda částečně zředí sekreci žaludeční šťávy, ale nezasahuje do činnosti žaludku. Ten si reguluje koncentraci žaludeční šťávy sám. "Dostatek tekutin během jídla naopak zlepšuje schopnost trávicího traktu to jídlo rozmělnit. Ve výsledku se ta potravina tráví daleko lépe," vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu.  

  • Pevné mýdlo přenáší bakterie

    Autor: istock.com

    Žádné mýdlo nepřenáší bakterie. I kdyby osoba s virem eboly použila před vámi pevné mýdlo, bude pro vás stále bezpečné ho použít. Skupina vědců provedla experiment, při němž umístili bakterie na kostku mýdla, umyli si s ní ruce a předali ji jinému účastníkovi experimentu. Výsledkem bylo, že nenalezli žádné bakterie v rukou testovaných účastníků. Vyberte si tak mýdlo tekuté či pevné jen na základě vlastní preference a nemějte zbytečné obavy.

  • Používání antiperspirantů je nebezpečné

    Autor: istock.com

    Antiperspiranty jsou účinné pouze tehdy, když hlinitá sůl blokuje póry, ze kterých vychází pot. V šedesátých letech se věřilo, že hliník může způsobit Alzheimerovu chorobu. Alzheimerova asociace však tvrdí, že studie neprokázaly, že by hliník hrál při vývoji této nemoci nějakou roli, proto nemá smysl zbavovat se antiperspirantů.

    Někteří jsou ale přesvědčeni, že antiperspiranty mohou způsobit onemocnění ledvin. Tento mýtus byl vyvrácen vědci z National Kidney Foundation. Ti vysvětlují, že je nemožné absorbovat kůží tak velké množství hliníku, aby došlo k poškození ledvin. V neposlední řadě také odborníci z National Cancer Institute popřeli, že by měly hliník a parabeny vliv na vznik rakoviny prsu.

  • Denně byste měli nachodit 10 000 kroků

    Autor: istock.com

    Deset tisíc kroků je náhodné číslo, které v polovině šedesátých let určil japonský obchodník za účelem propagace nového počítadla kroků. Tento marketingový krok měl ale mnohem větší vliv, než bylo zamýšleno. Někteří se ho dosud drží jako zdravotního doporučení. Přitom prudký nárůst aktivity může mít pro některé z nás negativní důsledky, a to zejména pro osoby s chronickými nemocemi, diabetiky, seniory nebo ty, kteří jsou dlouhodobě zvyklí na sedavý životní styl.

    Některé studie dokazují, že k udržení kondice a zdraví je třeba každý den ujít pět až osm tisíc kroků. Vědci se nově pokusili spočítat přesné číslo, které by vypovídalo o průměrné aktivitě jedince, a dostali se k číslu sedm a půl tisíce kroků denně. "Počet kroků je u každého velmi individuální a neexistuje žádné dokonalé číslo. Jednoduše buďte aktivní! Pokud se rádi řídíte číslem na chytrých hodinkách či v telefonu, vnímejte ho spíše jako motivaci k pohybu, nikoli každodenní cíl," radí osobní trenérka a výživová poradkyně Veronika Duží

    Náš tip: Předplatné měsíčníku Blesk zdraví může být krásným dárkem právě pro vaši maminku. V oblíbeném časopise najde spoustu tipů, jak se starat o své zdraví, domácích návodů na péči o sebe i moderních receptů do kuchyně. Přesvědčte se sama, že ji kvalitním čtením potěšíte. Plus k PŘEDPLATNÉMU pro ni navíc získáte toaletku Avon Encanto Charming! Předplatné objednávejte na www.ikiosek.cz/bleskzdravi.

     

    Autor: red

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...